Spot de store kriser
De fleste store fald på aktiemarkedet udløses af for meget gæld, opbygget gennem en optur, som de fleste tror vil fortsætte. I bogen ’Principles For Navigating Big Debt Crises’ har Ray Dalio, stifter af verdens største hedgefond, Bridgewater Associates, set på alle større økonomiske kriser de sidste 100 år!
Værktøj til at se tegn på næste krise
"Big Debt Crises" giver værktøjerne til at forstå, forberede sig på og måske endda forudsige kommende store nedture. Bogen, der kan downloades gratis via
linket nederst i artiklen, er et digert værk på over 400 sider og på engelsk.
De første 65 sider er imidlertid en trin-for-trin gennemgang af, hvordan en typisk krise udspiller sig. Dalio ønskede at kunne forudse og være forberedt på kriser, som han og hans medarbejdere aldrig selv havde oplevet. Det er blevet til en samling på 48 kriser, som alle gennemgås sidst i bogen. De inkluderer alle kriser i større lande, hvor BNP faldt med mere BOG HJØRNET end tre procent, hvilket Dalio betegner som en depression.
Inflationær eller deflationær
Ifølge Ray Dalio udløses langt de fleste kriser af for høj gæld og følger et typisk mønster. En krise vil typisk være enten deflationær eller inflationær. En deflationær krise vil oftest opstå i lande, der primært har gæld i egen valuta, mens en inflationær vil opstå i lande, der har gæld i fremmed valuta.
Dalio skelner desuden mellem små og store cyklusser. Gældskriser vil normalt blive håndteret ved, at centralbanken sænker renten, og politikerne kommer bankerne til hjælp. Men for hver krise vil renteniveauet komme længere ned end ved sidste krise, og gældsniveauet starte på et højere niveau.
Denne tendens vil fortsætte for hver krise, indtil man en dag rammer nul procent i rente. Så bliver det nødvendigt at reducere gældsniveauet, hvor gæld i større stil nedskrives og eftergives. Dermed flyttes værdier fra rig til fattig.
Dalio havde nok den holdning, at finanskrisen var den store krise, hvor gælden ville blive reduceret markant. Men jeg tror han har ændret mening, for ganske vist er gælden faldet, men den ligger fortsat på et højt niveau. Dalio giver ikke et præcist svar i bogen, men i aktuelle nyhedsbreve og interviews er det tydeligt, at Dalio ser mange ubalancer.
Klik på boksen for at se den i fuld størrelse.
Konflikter og samfundsomvæltninger på vej?
En af Ray Dalios kongstanker er, at vi er i en situation, der minder om 30’erne, og kan stå foran nogle af de samme omvæltninger. For det første er der blevet for stor forskel mellem rig og fattig, især i USA, som er Dalios primære fokus. Det fører til konflikter og kan medføre – og har måske allerede medført – valg af populistiske, nationalistiske og militaristiske ledere.
Samtidig er der en ny, fremstormende, global magt, i dag Kina, ligesom det var tilfældet med Japan og Tyskland i 30’erne.
På et tidspunkt bliver den nye magt så stærk, at den ønsker at udfordre det herskende system, som i dag er de vestlige, kapitalistiske demokratier anført af USA. Det kunne være i form af tyveri af rettigheder, handelsrestriktioner, strategiske investeringer, politisk pression.
Tilsammen øger disse forhold risikoen for store fundamentale konflikter, altså krig under en eller anden form, meget betragteligt. På en mission Det er et imponerende stykke arbejde, der ligger bag bogen. Og det er fantastisk, at en mand som Dalio deler ud af det – i stedet for blot at bruge det selv i hedgefonden.
Jeg tror årsagen er, at Dalio er på en mission. Han frygter, at USA internt risikerer noget, der minder om borgerkrig på grund af de store forskelle mellem rig og fattig. Samtidig frygter han eksternt en krig eller en meget ødelæggende konflikt med Kina. Begge dele mener Dalio kan håndteres, hvis man er opmærksom på risikoen og løser problemerne på på en langtidsholdbar måde.
Hvem er Ray Dalio?
70-årige Ray Dalio stiftede i 1975 Bridgewater Associates, der i dag er verdens største hedgefond med 160 milliarder dollar under forvaltning.
Selskabet har været banebrydende i lanceringen af forskellige investeringsstrategier, blandt andet den såkaldte risk parity-strategi.
Bridgewater advarede i 2007 om, at en global finanskrise muligvis var på vej. De flyttede derfor kundernes penge over i sikre aktiver og undgik det meste af nedturen i 2008. Til gengæld fik de ikke rigtigt opturen i 2009 med.
Selskabets Pure Alphafond har efter sigende i sin 20-årige levetid kun haft tre år med negativt afkast og i gennemsnit givet 12 procent i årligt afkast – særdeles godt for en hedgefond!
Ray Dalio har en markant ledelsesfilosofi, beskrevet i hans bestsellerbog "Principles", og har desuden lovet at donere mindst halvdelen af sin formue til velgørende formål, mens han stadig er i live.
Forstå den økonomiske maskine på en halv time
Ønsker du – på blot en halv time – at få en forståelse af, hvordan økonomien fungerer, og hvad der udløser store økonomiske kriser?
Så bryg en kop kaffe, gå ind på YouTube og søg på "How the economic machine works". Så venter der dig en letforståelig, ganske underholdende og flot udført animationsfilm med Ray Dalio selv som speaker.
Hvis ”English is not your best”, så slå undertekster til i bunden af billedet. De er på engelsk, men gør det alligevel nemmere at få det hele med.
Antal sider: 456
Forlag: Bridgewater
Udgivet: 2018
Pris: Gratis, kan downloades ved at klikke her.