Betydningen af AI – nu og i fremtiden
Vi står på tærsklen til en ny revolution: Kunstig intelligens, eller AI. Det er den fjerde industrielle revolution i de sidste par hundrede år. Det indvarsler også den eksponentielle tidsalder, hvor samfundsudviklingen, vores produktivitet og væksten ikke længere stiger lineært men med accelererende hastighed.
Det er et af de mange positive hovedbudskaber i bogen ”AI-epoken – sådan vil kunstig intelligens revolutionere fremtiden” af den 32-årige danske civilingeniør i software- og forretningsudvikling, podcast-vært og foredragsholder, aktie-investor, tech-skribent og meget mere, Anders Bæk.
De optimistiske toner skydes allerede igang i forordet af Martin Thorborg: ”Jeg er ikke i tvivl om, at kunstig intelligens bliver den største omvæltning, vi har set i menneskets historie”. Sådan – så er vi i gang, og Anders følger efter få sider senere: ”Uanset hvad, står vi over for verdenshistoriens mest spændende tid” skriver han om den igangværende AI-revolution.
Lad mig afsløre med det samme, at det er en rigtig god bog, Anders Bæk har skrevet, og den sælger fortjent allerede godt. Den er god, fordi den giver en letlæselig og letforståelig introduktion til AI-begrebet, og den er tankevækkende i sine beskrivelser af, hvor teknologien kan skubbe os mennesker og vores samfund hen. Så jeg kan kun anbefale at købe og læse bogen.
Bogen starter med at introducere os for begrebet eksponentiel vækst og den eksponentielle tidsalder i kapitel 1 og forklarer, at vi lever i en tidsalder, hvor forandringer sker i et næsten faretruende hurtigt tempo. Herefter følger to kapitler, hvor udviklingen i AI beskrives og flere vigtige AI-begreber som fx. maskinlæring, deep learning m.m. forklares.
AI overalt i fremtiden
Kapitel 4 fortæller om, hvordan AI vil forandre vores hverdag, hvordan vi går fra ”Internet of Things” til ”AI of Things” indenfor få år, hvor AI-systemer – ofte i form af chatrobotter – er til stede overalt i vores dagligdag. Fra vores smartphones til computere, fjernsyn, biler, hos lægen, legetøj, i skolen m.m.
Kapitel 5 og 6 beskriver hvordan udbredelsen af selvkørende biler og husrobotter vil revolutionere transportsektoren og vores hjem, og hvordan smarte robotter snart vil overtage næsten alt husligt arbejde for os og få produktiviteten i samfundet til at stige markant.
Det er også her, at Anders Bæk for alvor begynder at introducere læseren for de problemer, der kan opstå pga. AI, og som virkelig maner til eftertanke. Gør AI os arbejdsløse, fordi den overtager stadigt flere jobs? Dummere, fordi vi overlader stadig mere tankearbejde til AI? Mere ensomme, fordi vi kan nøjes med en AI-ven? Og er eksplosionen af AI-skabte ”fake news” en trussel mod vores demokratier?
Et langt, men meget velskrevet og uhyre interessant kapitel 10 introducerer os til overvejelserne om, hvad der sker, når vi får ægte intelligente maskiner med egen bevidsthed, som kan alt det, vi mennesker kan, og meget mere? Det kaldes AGI, Artificial General Intelligence, og tidspunktet, hvor det sker, kaldes ”The Singularity”. Super-AI-tænkere som Ray Kurzweil tror, at det sker allerede i 2029, og at det vil føre en enorm velstandfremgang med sig, mens andre tror, at AGI bliver så intelligent, at det bliver farligere for menneskeheden end atombomben og vil kræve mindst lige så meget kontrol i et globalt AI-kapløb mellem stormagter.
Kritik: Generativ AI kan ikke løse komplekse problemer
Bogen rundes af med at komme ind på teknologisk arbejdsløshed igen og om AI’s store betydning for fremtidens sundhedsvæsen, hvor der pludseligt ikke er mangel på nogen som helst personalegrupper og ingen ventetider i det offentlige sygehusvæsen, fordi AI har overtaget de fleste arbejdsopgaver, og mange privathospitaler derfor er gået konkurs.
Efter endt læsning er der kun en ting, jeg for alvor savner ved bogen, og det er en mere indgående beskrivelse af, hvad AI egentlig er i kapitel 3. Især generativ AI som ChatGPT, som allerede kritiseres skarpt for hallucinationer, enormt energiforbrug og manglende evne til at løse komplekse opgaver. For efter 285 sider sidder man stadig tilbage med en følelse af, at AI er sådan lidt noget hokus-pokus, der er trænet på en masse data, og som så kan drysses ud over alt muligt, og så sker der ting og sager.
Alt i alt kommer bogen godt rundt om kunstig intelligens og er interessant læsning både som almindelig samfundsborger, men også som aktionær. For der sættes en masse tanker i gang om alle de potentielle omvæltninger, AI kan føre til. Både af trusler og muligheder for virksomheder i forskellige sektorer og samfundet generelt. Så et ”must read” for alle danskere.
FAKTA:
- Anders Bæk: AI-epoken – sådan vil kunstig intelligens revolutionere fremtiden
- Udgivelsesdag: 4. juni 2024
- Sider: 285
- Sprog: Dansk
- Pris: 239,95 kr.