Rekordår for børsnoteringer: Se globale successer og fiaskoer
KLUMME: Til trods for, at 2021 bød på usikkerhed pga. COVID-19, vendte optimismen hurtigt tilbage på markederne efter vaccineudrulningen, og det afspejler sig i lysten til at investere i børsnoteringer.
På bare et år er både antallet af handler i forbindelse med børsnoteringer på globalt plan – samt den samlede mængde kapital der blev rejst – steget med over 60 procent (64 procent og 67 procent). Fjerde kvartal 2021 var tilmed det mest aktive siden 2007.
Chefanalytiker fra Freedom Finance bekræfter interessen:
Der har været stor interesse fra privatinvestorerne for at deltage i børsnoteringer i 2021. Kombinationen af optimisme i markedet og at mange selskaber er gået på børsen siden januar 2021 betyder, at vi har været vidne til nogle af de mest hurtigtvoksende børsnoteringer i dette århundrede. Ikke overraskende har de mest succesfulde børsnoteringer alle været teknologi-selskaber.
I det nye år forventer vi ikke en lige så høj aktivitet som 2021. Inflationsricisi og udsigten til at den amerikanske centralbank FED vil øge renten, nye corona-varianter og geopolitiske spændinger kan lægge en dæmper på det økonomiske opsving og investeringslysten i aktier og nye børskandidater.
Hvad angår selskaberne bag de største succeser i 2021 kan det være svært at spå om, hvordan 2022 vil udfolde sig, men alle seks selskaber leverer ydelser, der er stor efterspørgsel efter i hver deres marked, og de tilbyder unikke produkter, der kan konkurrere med verdens største selskaber.
De 6 mest succesfulde børsnoteringer på globalt plan
I valget af de seks selskaber, har Freedom Finances analytikerteam benyttet flere nøgleindikatorer inkl. virksomhedsvurdering, stigning i forhold til åbningsprisen, vækst ved udgangen af lock-up periode, det samlede reste beløb gennem børsnoteringen og fremtidige vækstudsigter.
Doximity
Doximity er en online platform, der gør det muligt for læger at samarbejde med kolleger, koordinere patientbehandling, gennemføre virtuelle konsultationer og holde sig ajour med nyheder og forskning inden for det medicinske område. Virksomhedens kunder omfatter bl.a. lægemiddelproducenter, rekrutteringsvirksomheder og sundhedsvæsnet.
Med så stor en brugerbase overrasker det ikke, at de 20 bedste farmaceutiske producenter annoncerer på Doximity, og virksomheden havde da også over 150 millioner pund i omsætning i 2020. Siden børsintroduktionen i juni er aktiekursen steget med 195 %, og virksomhedens omsætning anslås at være mellem £64,3 mio. og £65,1 mio. ved udgangen af 3. kvartal 2021.
Virksomheden har potentiale til at ekspandere internationalt, og der er mulighed for at udvide til nye brancher fx inden for efterforskning og retsvæsenet.
DigitalOcean
DigitalOcean er en cloud computing-tjenesteudbyder, der leverer infrastruktur og værktøjer til udviklere, nystartede virksomheder og SMB'er. Siden børsnoteringen i marts er aktierne steget med 143 %, og virksomhedens omsætning i tredje kvartal 2021 steg med 37 % til £83 mio., hvilket er ret imponerende i betragtning af, at virksomhedens tre hovedkonkurrenter er Amazon, Google og Microsoft.
Med blikket rettet mod det nye år er selskabet godt positioneret til at fastholde sit momentum og øge aktiekursen. Det anslås, at de globale udgifter til infrastruktur og platformstjenester i 2024 vil udgøre 87 mia. GBP, og DigitalOcean vurderer, at der i øjeblikket er 100 millioner SMB'er og 19 millioner udviklere verden over, som vil drage fordel af deres service, hvilket betyder, at virksomheden har mulighed for at udvide sin kundebase eksponentielt.
Affirm Holdings
Affirm Holdings er en finansiel teknologi-startup, der gør det muligt for forbrugere at købe produkter og foretage betalinger i rater. Investorernes interesse for selskabet blev vakt i august, da virksomheden indgik samarbejde med Amazon. I oktober i år indgik Affirm Holdings også partnerskab med American Airlines på et godt tidspunkt, da 74 % af amerikanerne gav udtryk for, at de ville bruge "mere på rejser i denne feriesæson end nogensinde før".
Aktien faldt dog i begyndelsen af november efter at den største kunde, Peloton Interactive, forventede skuffende tal for resten af regnskabsåret, hvilket også forværrede Peloton-aktierne. Ikke desto mindre er Affirms aktiekurs steget med 210 % siden børsintroduktionen i januar.
TaskUs
TaskUs leverer digitale business-outsourcing-tjenester til hurtigtvoksende teknologivirksomheder, så de kan beskytte og vokse deres brands. Bl.a. leverer virksomheden teknologi til Facebook, Uber, Netflix og Zoom. Virksomhedens succes har været et resultat af en lang række faktorer, men skyldes bl.a. en øget tilstedeværelse i fødevare- og samkørsels-industrien i takt med genåbningen.
TaskUs' omsætning i tredje kvartal 2021 er £150 mio., hvilket repræsenterer 64,2 % af væksten fra år til år, som var helt organisk. Siden børsintroduktionen i juni er aktierne steget med 178 %, og som et resultat af succesen er det lykkedes at etablere kontorer seks steder, herunder i USA, Indien og Colombia, og der er planer om at udvide aktiviteterne over hele kloden.
GitLab
GitLab er et åbent kildekodelager og en samarbejdsplatform til softwareudvikling til store DevOps- og DevSecOps-projekter. På den første handelsdag steg aktierne i GitLab med 35 % fra en aktiekurs på £57,7 til £78, og siden er kursen steget med yderligere 58 %.
Denne stigning skyldes i høj grad virksomhedens kundetilvækst og arbejdet med at fastholde kunder. Antallet af kunder er steget med 32% siden starten af året til 3.632. Mens kunder, der bruger over £75.000, voksede med 35 % til 383. I de første seks måneder af 2021 havde virksomheden en omsætning på næsten £81m, hvoraf næsten £70,8m var bruttofortjeneste.
Rivian
Rivian var en af de største børsnoteringer i 2021, hvor virksomheden rejste £8,9 mia. Virksomheden blev børsnoteret midt i et voksende marked for elbiler. Interessen omkring elbiler har betydet, at Rivian-aktierne er steget 58% siden børsnoteringen i november og virksomheden forventes at vokse endnu mere i de kommende år. I øjeblikket er kun 1 % af alle britiske køretøjer elbiler, men i 2032 forventes andelen at være steget til 55 %, og der er god grund til at betragte elbiler som fremtidens transportform.
De største fiaskoer
Herunder kan du se en række af de mindst succesfulde børsnoteringer i 2021.
Didi
Siden børsnoteringen af det kinesiske samkørselsselskab Didi i New York har virksomheden været hårdt ramt af fiaskoer. Ikke alene kom virksomheden ud af tredje kvartal med et fald i omsætningen på 1,7 pct. og et stort underskud på 4,7 mia. dollar – men kørselsappen, som Didi leverer, blev beskyldt af de kinesiske cybermyndigheder for ulovlig indsamling af brugeres personlige data, og beordrede den fjernet fra alle appbutikker i Kina, lige efter at Didi stod bag den største kinesiske børsnotering i USA siden Alibaba i 2014.
Mindre end 6 måneder efter dets børsnotering har Didi meddelt, at det vil afnoteres fra børsen i New York.
Didis aktie er tilmed faldet omkring 45 procent siden børsnoteringen den 30. juni i 2021, hvor børsnoteringsprisen kortvarigt røg op på $14. Den nuværende pris er $4,75.
Robinhood Markets
Den amerikanske aktieplatform Robinhood, der er en af de absolut største i verden – dog ikke er tilgængelig på det danske marked – har været en af de længst ventede, men også største skuffelser på børsen.
Aktien styrtdykkede med over 9 procent på åbningsdagen, hvor børsnoteringsprisen var $38 stykket, men havde et par dages optur helt op til $84 dollars, hvorefter aktien kom ind i et slemt bear-marked, og i dag kun handles til $15 stykket.
Investerings-app’en har været usædvanligt populær blandt investorer i meme-aktier, men gjorde mange vrede efter handelsplatform bremsede handlen med GameStop-aktien, midt i et bullmarked, der fik mange til at boykotte app'en.
Poshmark børsnotering
Poshmark er en online social handelsplatform for tøj tilgængelig i USA, Canada og Australien, som oplevede stor hype grundet coronapandemien.
Der var ekstra høje forventninger til aktien, da mange forestillede sig pandemien ville få flere til at købe tøj online, men den succesfulde udrulning af vaccinerne kort efter lanceringen betød investorerne fuldstændig mistede interessen.
Siden børsnoteringen, hvor prisen pr. aktie var $42, er aktien faldet med omkring 65 procent til $15,5.
Tuya
Tuya var en af de største og mest ventede kinesiske børsnotering i USA i 2021. Men det blev en kæmpe skuffelse for investorerne i den kinesiske cloud-virksomhed.
Tuya solgte sine IPO-aktier i marts til $21 stykket, og så dem kortvarigt stige til $26,65 på grund af udsigten til vækst. Men det har for det meste været ned ad bakke derfra, med den bemærkelsesværdige undtagelse af et kort rally, efter at selskabet meddelte et tilbagekøb af aktier til en værdi af 200 millioner dollars i slutningen af august. Den nuværende pris er i øjeblikket helt nede på $5,12 stykket - et fald på omkring 75 procent.
Deliveroo
Børsintroduktionen af madleveringstjenesten Deliveroo var en af 2021’s største fiaskoer – både for Deliveroo, men også for børsen i London.
Ifølge dataudbyderen Dealogic, var åbningsdagens præstation den værste debut for en større børsnotering i London i to årtier. Et af selskabets bankfolk berettede da også selv til Financial Times, at det var "den værste børsnotering i Londons historie."
Deliveroo faldt så meget som 30 procent ved startup'ens handelsdebut den 31. marts, hvor selskabet mistede flere milliarder af kroner i markedsværdi.
Det markerede desuden en skidt start på den største børsnotering i London i et årti.
Aktien der startede på 5,40 dollars oplevede efter faldet dog et kortvarigt rally op til IPO-prisen igen, hvorefter det ellers er kørt ned af bakke til en aktiepris under 2,69 dollars.
Fra Ernst & Young-undersøgelsen
Forskel på regionerne
Børserne i Europa, Mellemøsten, Indien og Afrika, oplevede den største vækst med en stigning på 158 procent i antal og 214 procents stigning i rejst kapital (724 børsnoteringer, der rejste 109,4 milliarder dollars).
USA var også godt med og sluttede året med 528 børsnoteringer, der rejste 175 milliarder dollars, en stigning på henholdsvis 87 og 78 procent.
Asien og stillehavsregionen oplevede en relativt beskeden vækst, hvilket resulterede i 1.136 børsnoteringer (28 procents stigning), der rejste 169 milliarder dollars (22 procents stigning).
Teknologisektoren mest populær
På verdensplan oplevede teknologisektoren det højeste antal børsnoteringer (611) for sjette kvartal i træk siden 3. kvartal 2020 og rejste det højeste beløb (148 miliarder dollars) for syvende kvartal i træk siden 2. kvartal 2020. Sundhedssektoren steg næstmest målt i volumen og indtægter, med 376 børsnoteringer der rejste 65 miliarder dollars.
Industrisektoren var ikke langt bagefter sundhedspleje, med 310 børsnoteringer, der rejste 63 milliarder dollars.