
Afnoteringer: Kampen for retfærdighed er gået ind

Har du aktier i First Farms eller Order YoYo, der begge står overfor en mulig afnotering, så læs med her.
Afnoteringer af børsnoterede selskaber er for alvor kommet i fokus i den seneste tid. Det handler særligt om selskaberne First Farms, og ikke mindst Order YoYo, som har fyldt meget blandt andet i dagbladet, Børsen.
Hovedaktionærerne i Order YoYo havde på forhånd sikret sig 91 procent af stemmerne, så de på forhånd var sikre på at kunne afnotere og sælge selskabet til en engelsk kapitalfond.
Men kampen for de små investorers rettigheder slutter ikke af den grund.
Er du investor i OrderYOYO , så registrer dine Order YOYO-aktier her på Shareholders.dk.
Eller er du aktionær i FirstFarms, så registrer dine FirstFarms-aktier her.
Og vil du bakke op om kampen for en fair pris og gennemsigtige vilkår for en afnotering?
Dansk Aktionærforening hjælper med at samle investorernes interesser. Så vores medlemmer kan repræsenteres og få overblik, og på sigt kan deltage i en underforening, hvis nok investorer går sammen.
Læs her vores kritik af forløbet i særligt Order YoYo afnoteringen, hvor de store investorer laver exit og står tilbage med gevinster, mens retailinvestorerne står til tab.
Kronik bragt i Børsen tirsdag d. 25. marts 2025:
Urimelige afnoteringer truer det danske vækstmiljø
Investorer taber millioner på unfair afnoteringer. Det er på tide, at både fondene og aktørerne bag First North tager ansvar og sikrer investorerne ordentlige vilkår.
Af Mikael Bak, direktør, Dansk Aktionærforening
Afnoteringer af børsnoterede selskaber er for alvor kommet i fokus i den seneste tid. Det handler særligt om selskaberne First Farms, og ikke mindst Order YoYo, som har fyldt meget i Børsen. Hovedaktionærerne i Order YoYo havde på forhånd sikret sig 91 procent af stemmerne, så de på forhånd var sikre på at kunne afnotere og sælge selskabet til en engelsk kapitalfond. Men kampen for de små investorers rettigheder slutter ikke af den grund.
Problemet er, at prisen som man har tilbudt de private investorer, er alt, alt for lav. Ikke bare var tilbudskursen fra hovedaktionærerne under den aktuelle dagskurs, men den var og er også mere end 30 procent under den kurs, som selskabet blev børsnoteret til i sommeren 2021. Og det var en kurs som hovedaktionærerne selv satte. Siden 2021 har Order YoYo haft medvind og mangedoblet både sin omsætning og sit overskud. Og efter selskabets egne prognoser ser det ud til at fortsætte i de kommende år. Var prisen forkert sat i 2021, har hovedaktionærerne været for grådige, og hvordan kan det gå til, at de eneste der står til at tabe penge, er de små aktionærer?
Et uacceptabelt signal
Når Order YoYo’s stiftere og fonde – herunder statsejede Eifo og venture selskabet SEED Capital – tvinger private investorer ud med betydelige tab, så sender det et katastrofalt signal til markedet: At man kan notere selskaber med voldsom overkurs og under fire år senere gennemføre en "succesfuld exit" for sig selv – men på bekostning af private investorers opsparinger. Det underminerer selvfølgelig investorernes tillid og truer hele det danske vækstmarked, som netop har brug for et sundt øko-system, hvor også de private penge sættes i spil.
Hvis ikke fondene handler hurtigt og tilbyder rimelige vilkår i denne sag, risikerer de at miste deres troværdighed hos de private investorer. Løsningen er at få hævet prisen, eller som minimum tilbyde, at de private investorer selv kan vælge, om de vil sælge, eller ønsker at fortsætte som aktionærer i det fortsættende selskab. Min påstand er, at det er langt billigere at hæve prisen for de 9% til et fair niveau her og nu, end det er at risikere at havne i en boykot fra de private investorer af fremtidige børsnoteringer fra de to fonde. Vi har brug for, at de ledende danske fonde leverer nye vækstselskaber til børsmarkedet, men vi har også brug for at det sker på anstændige vilkår.
Minimumskrav om fairness
Vores ønsker i Order YoYo-sagen har fra starten været enkle og rimelige: For det første burde bestyrelsen have bestilt en uafhængig revisor til at vurdere selskabets værdi og potentiale. For det andet skal det sikres, at alle aktionærer stilles lige, så ingen får særbehandling ved salget til den engelske kapitalfond. Begge dele er hidtil blevet afvist af ledelsen.
I sagen om den mulige afnotering af First Farms har bestyrelsen klogt valgt ikke at tage stilling til et fremlagt tilbud fra hovedaktionæren anført af Anders Holch-Povlsen inden den planlagte generalforsamling d. 29. april. I stedet bestilte man hurtigt en uafhængig vurdering for at afgøre, om selskabets værdi reelt er højere end det bud, som var givet til mindretallet. Vurderingen viste for nylig, at bestyrelsen ikke kan anbefale de små aktionærer at stemme for afnoteringen, da prisen er sat for lavt. Det er godt bestyrelsesarbejde, når man på denne måde husker, at man er sat i verden for at tjene alle aktionærers interesser.
Regulering og organisering må styrkes
Et stadig stigende antal urimelige afnoteringer kræver, at der handles på flere niveauer. Vi må have Nasdaq og markedets aktører mere aktivt på banen, så vi får genetableret tilliden til markedet, og de private investorer får en ”fair værdi” ikke bare når selskaberne gå på børsen, men også når de forlader den. En revision af reglerne om afnotering kan være et godt sted at starte.
Og så er tiden inde til, at vi skaber et nyt ”Second North”, i form af en opgraderet afløser til det vingeskudte First North-marked. Vi tror på, at man kan skabe større kritisk masse og hæve kvaliteten med flere gode selskaber – og institutionelle investorer – hvis man på sigt får samlet eksempelvis en fælles nordisk vækstbørs. Og i den forbindelse kan vores politikere så med fordel også harmonisere de private investorers vilkår, så vi bliver sidestillet med investorer i Sverige og Norge.
Endelig har vi brug for, at flere private investorer bliver organiseret og står i samlet flok. Så vi kan handle, når der opstår mistanke om, at de store investorer tromler de små. Det kræver sammenhold og dybe lommer, at handle i disse sager. En opgave vi er klar til at påtage os i Dansk Aktionærforening. Vi har derfor besluttet, at vi fra i dag åbner for, at alle private investorer i Order YoYo og i First Farms, får mulighed for online at registrere deres aktier i en lukket database, så vi kan få opgjort, hvor mange der ønsker at deltage i en videre kamp for fair vilkår.