
Danske Bank ser især positivt på tre sektorer i Europa

Onsdag svingede den amerikanske præsident Donald Trump den store toldhammer med gengældelsestold på alle lande på minimum 10 procent. Den højere told ramte blandt andet store handelspartnere som EU, Kina og Japan.
Ifølge Danske Banks seniorstrateg Sofie Manja Eger Huus give sin vurdering af de nye toldsatser, havde investorerne op til pressemødet positioneret sig til en lille toldpakke.
Ny opdatering af Fundamentalporteføljen:
Thorleif Jackson slår markedet i årets første tre måneder - se hans 11 aktier
Det fik de dog ikke. Aktierne faldt markant i eftermarkedet – især i USA – og de lange renter faldt også, da investorerne søgte mod en sikker havn.
”Dollaren faldt også, formentlig drevet af en bekymring for lavere vækst og måske recession i USA. En stor og omfattende toldpakke øger ligeledes inflationsrisikoen og gør det sværere for den amerikanske centralbank at sænke renten, hvilket lægger et yderligere pres på aktierne,” skriver Sofie Manja Eger Huus i en kommentar til Trumps store toldpakke.
LÆS OGSÅ:
Efter kæmpestigning: Aktien kan stige 50 procent i år
Og det er næppe slut for investorerne, vurderer hun.
”Aktiemarkedet vil også blive presset, efterhånden som der kommer modsvar fra andre lande. Det er givet, at der vil komme modsvar fra EU og Kina, men vi vil sikkert også se gengældelse fra en række andre lande,” skriver hun.
Danske Bank: Øger risiko for amerikansk recession
Hun peger på, at mens Trump ser begyndelsen på en gylden periode for USA med økonomisk uafhængighed efter at have været udnyttet af resten af verden, ser Danske Bank nærmere en handelskrig, der øger risikoen for en amerikansk recession, og som hæver priserne og presser virksomhedernes indtjeningsmuligheder.
”Samtidig er usikkerheden ikke forsvundet. I går fik vi måske nok detaljerne, men der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål for investorerne. Hvad vil modsvaret fra USA’s handelspartnere være? Hvad kommer det til at betyde for økonomien og inflationen? Trækker han noget af det tilbage igen?,” spørger hun og peger på, at den fortsatte usikkerhed gør det svært for forbrugere og virksomheder at planlægge.
LÆS OGSÅ: Udbyttekonge forhøjer udbyttet igen til juni
”Men det ligner også en ”klassisk Trump”. Han foretrækker at chokere først ved at smide en bombe og så forhandle bagefter. Det er værd at bemærke, at annonceringen og implementeringen ikke følges ad i det her tilfælde, og det efterlader en mulighed for forhandling,” pointerer hun.
Men hvordan skal man så forholde sig som investor?
Indtil videre reagerer investorerne ved at sende aktierne ned
”Aktiemarkedet har reageret ved at sende aktierne kraftigt ned, men forhåbningen blandt investorerne er trods alt stadig, at det skal ses som et forhandlingsudspil. Ellers ville reaktionen på aktiemarkederne have været endnu mere markant.”
LÆS OGSÅ:
Danske millionærers 10 aktiefavoritter
Sofie Manja Eger Huus vurderer, at mange investorer formentlig vil fastholde en forsigtig tilgang, mens vi venter på, hvad der kommer af modsvar fra andre lande.
”Indtil vi har mere klarhed over, hvad der kan forhandles om. De mest aktive investorer kan gå på jagt efter aktier, der måske rammes unødigt hårdt, men ellers anbefaler vi en god portion is i maven. Vi er fortsat positive på europæiske aktier, herunder særligt industri, finans og forsvarsaktier, og vi forventer, at EU vil være i stand til at forhandle gengældelsestolden ned,” skriver hun.
Holder igen
Hos Danske Bank holder man dog igen ift. investering i visse områder og regioner.
”Vi er fortsat forsigtige med at investere i emerging markets-aktier og ikke mindst Kina, som rammes hårdt med en told på 34 procent og har en dårligere forhandlingsposition end EU. De 34 procent ser vel at mærke ud til at være udover de toldsatser, der var på kinesiske varer i forvejen – herunder 2 gange 10 procent tidligere i år,” pointerer hun.
Fakta om nye toldsatser fra USA:
- Gengældelsestolden bliver med en basissats på 10 procent, men mange lande kommer til at blive pålagt en del højere told. Fx Kina: 34 procent, EU: 20 procent, Japan: 24 procent, Indien: 26 procent.
- Basistolden på 10 procent træder i kraft 5. april mens de højere individuelle toldsatser træder i kraft 9. april.
- Indtil videre er medicinalvarer, kobber, halvledere og træartikler undtaget, men de vil sandsynligvis blive ramt senere med en specifik toldsats. Mexico og Canada ser ligeledes ud til at være undtaget indtil videre udover de toldsatser, Trump tidligere har varslet på de to lande.
- Tolden på 25 procent på biler er trådt i kraft.
Kilde: Danske Bank
Abonner på vores Youtube-kanal her:
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. De nævnte aktier er ikke købsanbefalinger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved køb.