SE LISTEN: Verdens største aktieinvestor afslører de 20 største investeringer
Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.
Verdens største aktieinvestor - den norske oliefond - har lavet et afkast på 13,7 procent i første halvår. Fondens samlede investeringsresultat sender 1.501 milliarder norske kroner ned på bundlinjen.
Det viser Oliefondens regnskab for årets første seks måneder.
Omregnet til danske kroner, svarer det til et afkast på 975,2 milliarder danske kroner.
Læs også: Lars scorede kursgevinst på 113.000 kroner i tirsdags
Pengene i den norske oliefond stammer fra overskuddene fra landets olie- og gasproduktion. Fonden er kendt som verdens største aktieinvestor og ejer 1,5 procent af alle verdens aktier.
Tech-selskaber gav højeste afkast
Det er især teknologivirksomheder, der har givet store afkast. Teknologiaktierne gav således et afkast på 38,6 procent efter at selvsamme aktiekategori havde et svagt 2022.
Det næsthøjeste afkast opnåede oliefonden inden for aktieselskaber, der beskæftiger sig med varige forbrugsvarer.
Abonner på vores Youtube-kanal her:
Aktien inden for denne sektor gav et afkast på 20,7 procent.
”På trods af stigende priser og højere renter fortsatte forbruget og aktiviteten i økonomien med at holde sig oppe. Covid-19-restriktionerne blev ophævet i Kina, hvilket førte til yderligere optimisme, især blandt virksomheder, der sælger varer i høj prisklasse,” skriver Oliefonden i en meddelelse.
Den tredje stærkeste sektor var industriaktier, der også hev pengetanken i den rigtige retning. Her lød afkastet på 15 procent.
Køber ny aktie til porteføljen: Betaler udbytte hver måned
”Fortsat stærk ordretilvækst og øget efterspørgsel opvejede bekymringerne for en økonomisk nedgang. Priserne holdt sig stabile, og omkostningerne faldt, hvilket i mange tilfælde bidrog til meget høje marginer og høj indtjening,” skriver Oliefonden.
Oliefondens ringeste afkast kommer fra...
Det ringeste afkast må Oliefonden sande kommer fra… olie. Energisektoren bidrog nemlig blot med et afkast på 0,4 procent i årets første halvår.
”Priserne på olie, gas og raffinerede produkter faldt fra de meget høje niveauer i 2022. Oliemarkedet var præget af overudbud i første halvår. Gaspriserne faldt som følge af en mild vinter, lavere industriefterspørgsel og dermed højere lagerniveauer,” skriver Oliefonden.
Ved udgangen af juni udgjorde aktier 71,3 procent af Oliefondens værdi. Rentebærende papirer som obligationer udgjorde 26,4 procent. unoterede ejendomme udgjorde 2,3 procent, og unoteret infrastruktur for vedvarende energi udgjorde 0,1 procent.
Herunder kan du se, hvordan værdien af oliefonden har udviklet sig gennem årene. Værdien er opgjort i norske kroner.
Abonner på vores Youtube-kanal her:
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.