Disse danske aktier vinder og taber på normalisering
De danske aktier har klaret sig flot igennem Covid-19-krisen. Selv om aktierne er faldet markant tilbage i år, har afkastet alligevel været de globale aktiemarkeders afkast overlegent gennem krisen som helhed.
Få aktietips hver uge - tilmeld nyhedsbrevet her
I Danmark har vi netop fjernet restriktionerne, og samme tendens kan være på vej andre steder, pointerer aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen. Han vurderer, at forstyrrelserne som følge af coronakrisen er på tilbagetog, i bedste fald varigt.
I forlængelse af det, har banken lavet en analyse af vindere og tabere på det danske aktiemarked ved en normalisering af verden. De fleste af de store danske aktier vil vinde på en normalisering, konkluderer analysen.
”Flertallet af selskaberne vil drage fordel af en tilbagevenden til normalen i forhold til den aktuelle situation. De fleste selskaber vil også opleve indtjeningsvilkår, der grundlæggende ikke er langt fra, hvad de har været vant til. Samtidig kan der godt være sket mærkbare forandringer i forudsætningerne for succes på deres markeder i de seneste to år, men heldigvis har de danske selskaber generelt været dygtige til at tilpasse sig forandringer og forstyrrelser under COVID-19-krisen,” siger Jacob Pedersen.
Læs også: 'Den mest undervurderede danske aktie - den er utroligt billig'
Største forandringer for SAS og Mærsk
Ifølge analysen står SAS og A. P. Møller – Mærsk overfor de største åbenlyse forandringer i form af færre erhvervsrejsende, hvilket er negativt for SAS, mens noget højere fragtrater er positivt for A. P. Møller – Mærsk sammenlignet med før Covid-19.
Men også andre selskaber er påvirket. Pandora har eksempelvis styrket sin e-handels-platform markant for at imødekomme kundernes indkøbspræferencer. En høj andel af selskaberne har desuden justeret deres leverandørkæder, hvilket ifølge analysen er en justering, der angiveligt fortsætter i de kommende år for at navigere i forsyningsvanskelighederne.
Herunder kan du se, hvilke aktier Sydbank vurderer som vindere (grøn boks) og tabere (rød boks) af en normalisering efter covid-19, og hvilke der ikke bliver påvirket (gul boks).
”For den samlede indtjening blandt selskaberne er en tilbagevenden til normalen dog dårligt nyt. Det skyldes alene, at COVID-19 forstyrrelserne på transportområdet har givet et voldsomt løft til A. P. Møller – Mærsks indtjening, og det bliver formentlig vendt til et anseeligt fald i løbet af 2023,” siger Jacob Pedersen og uddyber sit syn på det kommende års afkast.
”Vi ser et afkastpotentiale i det kommende års tid, der er positivt, men også lavere end historisk. Prisfastsættelsen ser lige pludselig mere appetitlig ud, men det er noget af et fatamorgana, da det reelt er en meget billig prisfastsættelse på A. P. Møller – Mærsk, der primært ligger bag. Den gennemsnitlige P/E fwd. er således næsten 28x. Mange af de hjemlige selskaber er ”bedst i klassen” i vækstprægede og attraktive markeder.”
Læs også: Investeringschef: Her kan du parkere dine penge
Derfor vurderer aktieanalysechefen, at den reelt dyre prisfastsættelse reflekterer et meget stærkt langsigtet vækstpotentiale.
”I et miljø med højere renter er der dog en overhængende risiko for, at investorerne ikke vil betale lige så dyrt for dansk kvalitet, som vi ellers igennem en lang periode har været vant til,” siger Jacob Pedersen.
Herunder kan du se, hvilke tre ting, der i analysen vurderes at tale for og imod stigninger til de danske aktier:
Hvad taler for aktiekursstigninger på de danske aktier:
-Overlegen indtjeningsevne som følge af tilpasningsdygtige forretningsmodeller.
-Højkvalitetsindtjening med relativt begrænset risiko.
-Mange selskaber er bedst i klassen og har stærke balancer.
Risici, der kan afspore aktiekursstigninger på de danske aktier:
-Dyr prisfastsættelse.
-Lav andel af COVID-19-tabere kan være ulempe i ”rejsen mod hverdagen”.
-Afkastforspring i forhold til andre europæiske aktiemarkeder i de seneste år.