Lokalforeninger

Eliteaktier Højt langsigtet potentiale i Danske vækstaktier

Aktiefremskrivninger med aktieanalyseprogrammet ”Hitta Kursvinnare” ved Hans Aage Andersen.

Danske aktier har det højeste afkast i verden, kun tangeret/overgået af Amerikanske aktier og generelt dobbelt op i forhold til andre lande, vi normalt sammenligner os med. Selskabernes årsrapporter for 2023, viste stor vækst i både omsætning og indtjening og signalerede samtidig om høje forventninger til indeværende rapporteringsår. Begge dele styrker derfor tilliden til aktiemarkedets udvikling og aktiekurserne, da virksomhedernes indtjeningsvækst næsten 100 pct. smitter af på afkastet på deres aktier.

 

Og ser vi alene på Danske aktier, har vi adskillelige, vi kunne kalde Eliteaktier, med høje potentialer på sigt og med forventet afkast på 15 pct. p.a. eller derover frem mod 2028, - hvis retningen på den kortere bane holder. Og det gælder følgende kategorier inden for vores aktieunivers: ”gode virksomheder og stærke vækstaktier”, ”grønne aktier”, ”sorte aktier” og ”chanceaktier” (gruppen højdespringere eller bundskrabere). Inden for disse kategorier er selskaber, som alle er førende eller største i verden.

Kommentarerne i det følgende er baseret på talmaterialet i oversigten - Aktuelle og prioriterede Aktiefremskrivninger, Samlet oversigt 05.04.2024 

Aktuelle og prioriterede Aktiefremskrivninger Samlet oversigt 05.04.2024
tryk her

Læs konklusionen nedenfor:

 

Gruppen ”gode virksomheder og stærke vækstaktier” føres suverænt af NOVO, men det kan undre, at kursudviklingen for aktien er blevet stillestående på det seneste, for indtjeningsvæksten ventes i det meget høje niveau, hvilket også indikeres af den høje PE på 39. Der er således et paradoks mellem kursudviklingen og afkastforventningerne idet PE/afkast bliver 1,6, som indikerer en lavt prissat aktie ved dagens kurs. Øvrige aktier i gruppen er FLS, Boozt, Lundbeck og Genmab, alle med høje aktieafkast forventninger, men samtidig prissat i det lave niveau målt på PE/afkast, lige bortset fra ALK, der åbenbart nyder særlig stor tillid i aktiemarkedet. APM-M er særdeles lavt prissat og måske påvirket af de ringe udsigter på fragtmarkedet lige nu (cykler i udbud på fragtmarkedet og lige nu højt). Et paradoks er her, at på MarketScreener vurderer 19 aktieanalytikere, at APM-M har et gennemsnitligt potentiale på ikke mindre end 34 pct.

 

Indenfor ”grønne” aktier domineres feltet af Vestas og NKT og det kan vel ikke undre. Men det kan undre, at de er lavt prissatte, selvom fremtiden må være i deres favør med opstilling af vindmøller og kabler til elektrificering, som led i den grønne omstilling. Begge aktier er ikke fondsdomineret og ikke ejet af dominerende aktionærer, og de er derfor åbenlyse interessante emner for opkøb eller fjendtlig overtagelse, ikke mindst i lyset af deres helt dominerende stilling på deres respektive markeder, med forventninger langt ud over de her indregnede.

 

I modsætning til grønne aktier, har vi også ”sorte” aktier, og eneste eliteaktie her er Scandinavian Tobacco Group (STG) med et afkastpotentiale på 16 pct. p.a. Det interessante ved STG er, at det er en udbytteaktie og hovedparten af afkastet er udbytte, dvs. ”direkte rente”, som værdsættes af mange mindre aktionærer. De to øvrige aktier i gruppen er Carlsberg og Royal Breweries, men ingen når ”Eliteniveau” for afkast.

 

GN og AMBU er begge placeret i ”Chancegruppen”. GN pga. usikkerhed om selskabets rette udvikling og AMBU for meget høj prissætning. Begge aktier har et afkastniveau i det høje niveau under forudsætning af positivt scenarie. Supplerende kan oplyses, at hos MarketScreener har 16 aktieanalytikere et gennemsnitligt potentiale på GN på 15 pct. og på AMBU har 6 analytikere et potentiale på -6 pct.

 

Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalingerne i Aktionæren og på shareholders.dk.