Lokalforeninger

Vurdering af aktieafkast, uden op og ned

Af DAF-Vestegnen, ved Hans Aage Andersen

Nedenfor ses konklusionen for aktiefremskrivningerne efter årsrapporterne for 2024 for danske aktier. Det talmæssige baggrundsmateriale, som i sig selv er meget informativt, kan ses ved Tryk nedenstående file.

Talmæssige baggrund
Tryk her

Ro på. Vurderingen er foretaget i et længerevarende perspektiv, og ikke ud fra den øjeblikkelige aktieuro. Det fremtidige afkast udgør både kursændring og udbytte og beregnes af analyseprogrammet ”Hitta Kursvinnare”, som administreres af den Svenske aktionærforening. Grundlaget er dels data 10 år tilbage i tiden, dels selskabernes egne fremadrettede og offentliggjorte forventninger i perioderapporter og årsrapporter, samt investorernes aktuelle prissætning af aktiernes PE. Talmaterialet er således tæt på at være det mest optimale og relevante, som grundlag for troværdige og retvisende aktiefremskrivninger og, ikke at forglemme, selvfølgelig med alle de usikkerhedselementer, som sædvanlige fremskrivninger indebærer. Prioriteringen af aktiernes indbyrdes placering, er alene vurderet ud fra ”afkast pct. p.a.” og de tre øvrige aktienøgletal, som vises, er supplerende hjælpe nøgletal.

Eliteaktier (15 pct. P.a. i afkast eller mere) supplerende kan oplyses, at danske Large Cap aktier har givet næsten 15 pct. p.a. i afkast i de seneste 15 år, - kursudvikling 12,4 pct. p.a. plus rundt 2 pct. p.a. i udbytte (direkte rente).

I gruppen ”gode virksomheder og stærke vækstaktier” må vækstkometen NOVO siges at være løbet ind i et massivt stormvejr, hvilket udelukkende skyldes en uforklarlig nedvurdering af vægtreducerende produkters virkning, da mulige ensartede forsøgsdata ikke eksisterer. I øvrigt udgør vægtreducerende produkter, dvs. GLP-1 analoge, kun en femtedel af NOVOs omsætning, hvorimod Diabetes2 GLP-1 analoge udgør tre femtedele. Hertil kommer, at produktionskapaciteten af GLP-1 analoge er begrænsende faktor og vil være det i flere år frem i tiden, og det betyder, at mængde- og prisoptimering sker under et. Det giver således ingen mening at se og vurdere vækstudviklingen hver for sig for de to produkter. 
Genmab aktien er i stormvejr pga. selskabets kontraktudløb af Darzalex efter 2030 og licensindtægter i 20 mia. kronersklassen stopper. Men indtil da vil der fortsat være betydelig indtjening og indtjeningsvækst i virksomheden, ligesom nye cancerprodukter allerede er på markedet og spørgsmålet er alene, om disse kan nå at udfylde tomrummet efter Darzalex. Og markedets vurdering at dette tomrums omfang og styrke lige nu, sætter aktien under pres.
APM-M er i smult vande, mens der ventes på et normalt år for det tidligere konglomerat. Men det er ubestridt, at aktien traditionelt byder på store udbytter, der helt kompenserer for den lave kursudvikling.
FLS er i en periode med overraskende stærk indtjeningsvækst efter nye strategiske mål med nedtrapning af ”Cement” og fokusering på ”Minedrift”. Det er uforståeligt, at denne nye strategikurs først kommer nu.
For AMBU er prissætningen tårnhøj, og det er de i øvrigt tradition for af ukendte årsager, ligesom det er svært at få øje på, om forventningerne, som indikeres med den høje PE, kan indfries af indtjeningsvæksten fremover.
ALK har forventninger om fortsat stor og stigende indtjeningsvækst i forlængelse af nogle svage år bagud, og kan muligvis begrunde den lidt høje prissætning.
 

I gruppen ”grønne aktier” er 4 ud af gruppens 5 aktier lavt prissat (Vestas, NKT, Ørsted og Rockwool). Det lyder paradoksalt, men gassen må siges at være sivet ud af ”den grønne omstilling” lige nu. Alene Vestas aktien står bedst med afkastforventninger i det høje niveau, men er i øjeblikke ikke i kridthuset pga. af den luftige Trump. Ordrebeholdningen dækker mere end 2 års kapacitet og ordreindgangen her efter Q1 er også overbevisende. Forventningerne til NKT’s indtjeningsvækst er voksende, først og fremmest drevet af en markedsudvikling i stor vækst, som følge af et lige så forudsigeligt efterspørgselspres på kabler til elektrificering af energiforsyningen.

I gruppen ”sorte aktier” kommer både Royal Unibrew og Scandinavian Tobacco Group (STG) lige ind i det høje afkastniveau, og begge aktier er tilmed lavt prissat, formentlig på grund af karakteristikken ”sort aktie”. En "sort aktie" fravælges af visse kredse, f.eks. pensionskasser efter medlemspres, men det hviler på en misforståelse. En aktie er et værdipapir og prissat ud fra en afkastbetragtning, og ikke som en investering direkte i en ny aktivitet. Ud fra værdipapirbetragtningen behøver STG ikke rent rationelt at betyde fravalg af aktien, hvis ellers afkastet er tilfredsstillende og stabilt.

DAF-Vestegnen tilbyder kursus, med titlen:

”Øjenåbner for aktieinvestering og opsparing”

Se mere og tilmelding HER.

Øjenåbner for aktieinvestering og opsparing | Dansk Aktionærforening

 

Kurset er tilrettelagt og gennemføres af Hans Aage Andersen, der er redaktør af vores aktieanalyser med analyseværktøjet ”Hitta Kursvinnare” fra vores svenske søsterorganisation.

Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalingerne i Aktionæren og på shareholders.dk.