
Hvem opfandt Bitcoin?

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 1, 2025.
Jo flere HBO-dokumentarer man ser, jo mere står det klart, at deres største styrke – produktionsværdien – også er deres største akilleshæl. Det er ikke beskedne mængder ambition, der skal til for at tro, at man kan afdække Bitcoins største mysterie på 1 time og 40 minutter, men det er præcis, hvad instruktøren af Money Electric: The Bitcoin Mystery, Cullen Hoback, har sat sig for.
Streamingtjenesten Max, eller HBO, som platformen tidligere hed, har en rig tradition for at lave velproducerede dokumentarer, og det gælder både film og serier. I oktober fik dokumentaren Money Electric: The Bitcoin Mystery imidlertid præmiere på Max, og præmissen lyder jo spændende: Hvem er den mystiske skaber af Bitcoin, der går under navnet Satoshi Nakamoto? Kan der være tale om mere end én person? Og hvad er sket med Nakamotos bitcoin-formue, der efter sigende skulle være flere milliarder dollars værd?
Skaberne af teknologiske innovationer har det med at tilegne sig nærmest mytologisk status, og deres navne er ofte uigenkaldeligt knyttet til det produkt, de har bragt til verden. Kan du forestille dig Apple uden Steve Jobs eller Tesla uden Elon Musk? Det samme er tilfældet med Bitcoin og Satoshi Nakamoto. Eller er det? Det mener Cullen Hoback, men man kan være fristet til at spørge, om skaberen i dette tilfælde helt kan måle sig med innovationen – jeg kendte ikke navnet, gjorde du? Det kræver måske, at man har mere paratviden indenfor Bitcoins historie end undertegnede, men så blev jeg klogere.
Som én, der elsker HBO-dokumentarer, fik Hobacks navn dog en klokke til at ringe: I 2021 udforskede Hoback nemlig også den amerikanske konspirationsteori QAnon og internettets underverden i mini-dokumentarserien Q: Into the Storm, så det er ikke så overraskende, at han nu vælger at dykke ned i kryptovalutaens univers. Både QAnon og Bitcoin er på sin vis en repræsentation af, hvordan den digitale revolution kan transformere og udfordre den etablerede verdensorden. Fremkomsten af kryptovalutaer er i høj grad blevet drevet af ønsket om at etablere et decentraliseret pengesystem, der er styret af offentligt tilgængelige blockchain-ledgers i stedet for institutioner som Bank of America eller Goldman Sachs, samt den stigende efterspørgsel efter nemmere måder at gennemføre transaktioner online og på tværs af landegrænser.
Konspirationsteorier trives med uvished
Det står meget hurtigt klart, at Hoback allerede har udset sig sine hovedmistænkte. Dokumentaren virker meget sikker i sit snævre bud på, hvem der står bag Bitcoin, men argumentationen forekommer noget vandet – nogen vil måske sige tvunget – og det kan en stor HBO-produktion desværre ikke ændre på. Tværtimod kunne man godt forestille sig, at der har eksisteret et vist pres for at udvælge en definitiv kandidat blandt de lyssky Bitcoin-entusiaster, der lader sig interviewe i dokumentaren. Der er i årenes løb blevet peget på forskellige kryptografi- og softwareeksperter, hvoraf de fleste er af vestlig afstamning trods det japanske pseudonym, men Satoshi Nakamotos identitet forbliver stadig ukendt.
I sidste ende er det nok lige meget, om Satoshi Nakamoto er en enkelt person eller en gruppe af mennesker – den samme konspirationsteori er hørt om William Shakespeare, men det ændrer ikke på den enorme betydning, hans værker har haft for vores fælles kulturhistorie. Dertil er myten om Satoshi Nakamotos millioner BTC på linje med James Deans sagnomspundne Porsche 550 Spyder: Ja, det er en underholdende historie at fortælle til en fest, men selv hvis det er sandt, hvad så?
Al den tid og penge, der blev brugt på at finkæmme utallige forumindlæg, emails og chatbeskeder, kunne nok være blevet brugt mere fornuftigt på at forklare, hvorfor blokstørrelsen på blockchain er så omdebatteret. I stedet står man tilbage med flere trivielle spørgsmål end reelle svar – og en masse melodramatisk fingerpegeri. Men en underholdende gætteleg blev det da til, og dokumentaren formår at give et interessant indblik i Bitcoins oprindelse som verdens mest populære kryptovaluta.