
Danskerne taber på mediernes hysteriske aktiedækning

”Kæmpe nedtur på aktiemarkederne”, ”Forbered dig på en blodrød dag”, ”Næststørste fald nogensinde – det er fuldskala handelskrig”.
De danske medier er gået breaking med gul bjælke og store bogstaver – ofte flere gange om dagen – i de seneste uger, hvor Trumps toldtariffer har sendt det globale aktiemarked ud på nogle gevaldige rutsjeture
Og ja, vi har i sandhed været vidne til en alvorlig global krise, som det er naturligt, at medierne dækker tæt og intenst. Men desværre har pressen valgt en meget ensidig og følelsesladet tilgang, der gør mere skade end gavn. Det kommer konkret til udtryk i den sensationslystne rapportering om aktiekurser, der stiger og falder – som et termometer, der i realtid måler markedets usikkerhed og fluktuerende forventninger.
Det er nemt at aflæse og forstå, når tallene går i rødt eller sort – men det er også kun øjeblikkelige symptomer på noget, som det er langt mere komplekst og vanskeligt at vurdere konsekvenserne af på lidt længere sigt end børsernes daglige åbningstid.
Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktieanalyser hver uge.
Mere viden, mindre panik
Som direktør i Dansk Aktionærforening glæder det mig, at aktier og investering fylder mere i mediebilledet. Vi har kæmpet i årevis for netop den udvikling, og vi mærker en voksende interesse for at investere: Danskere taler om aktier ved køkkenbordet og obligationer i omklædningsrummet, og tusindvis af nye investorer er kommet til. Det er positivt for os som samfund og individer, at vi aktivt tager stilling til, hvad vi bruger vores penge til.
Men samtidig må vi også insistere på, at dækningen af lige præcis værdipapirer sker med ansvar, viden og proportioner. Mediernes aktuelle tilgang risikerer at skade både tilliden til investering og den finansielle forståelse i befolkningen – og den frister uerfarne investorer med besnærende meldinger om muligheden for at score den store gevinst, hvis du køber og sælger på de helt rigtige tidspunkter.
Tre problemer, der skal løses
Især tre problemer ved den seneste tids medieomtaler springer i øjnene:
For det første ser vi en forsimplet dækning, hvor aktiemarkedets op- og nedture reduceres til ren underholdning. I stedet for at afdække de komplekse årsager til den globale krise, forsøger medierne at skabe identifikation gennem sensationsprægede overskrifter: ”Danskerne har mistet milliarder!” – uden kontekst, historik eller nuance. Det skaber ikke oplysning. Det skaber panik.
For det andet risikerer vi, at medierne er med til at piske en stemning op, der i sig selv forstærker markedsbevægelserne. For nylig så vi, hvordan medierne herhjemme, anført af DR og TV 2 News, forsøgte, allerede inden markedet åbnede at gøre mandag den 7. april til den nye ”sorte mandag”, med referencer til krakket på Wall Street i 1987. Men selv om markedet lagde ud med et dyk på godt 7%, så endte vi alligevel dagen med kun et ganske beskedent fald på under 2 %. Det bør give stof til eftertanke. For når medierne er med til at skabe frygt, skader det både tilliden til journalisterne og stabiliteten på markedet.
For det tredje: Danskerne har ikke brug for at blive skræmt dagligt med historier om tabte pensioner. Det er ikke blot misvisende – det er decideret skadeligt. Mange har sparet op gennem årtier og har oplevet et gennemsnitligt årligt afkast på omkring 8 %. Det giver dem en solid pensionsformue, selv med midlertidige udsving. Investering handler netop om langsigtet tålmodighed og risikospredning. Det bør medierne støtte op om – ikke underminere.
I den sammenhæng bør vi også huske på, at medierne ofte dækker aktiestoffet med udtalelser fra aktieanalytikere fra de banker og handelsplatforme, der i bund og grund tjener penge på, at få danskerne til at handle aktier så ofte som muligt – og gerne dagligt. Dette bør medierne forholde sig kritisk til.
Oplysning slår breaking news
Når vi ikke i disse uger oplever rødglødende telefoner og panik blandt vores medlemmer i Dansk Aktionærforening, skyldes det, at de fleste i dette fællesskab netop kender til de klassiske råd om at investere langsigtet, huske spredning og undgå panik. Det er en simpel lære, der kommer gennem uddannelse, inspiration og sober information.
Det er ikke i stormvejr, man lærer at spille golf. På samme måde bør man heller ikke føle sig lokket til at kaste sig ud i at investere midt i en krise. Eller til at smide alle sine investeringer overbord i panik.
Vi har brug for ro, viden og fællesskab – ikke breaking-bjælker og sensationshungrende overskrifter. Der er behov for, at aktiestoffet dækkes med langt større uafhængighed, faglighed og flere nuancer. For det er positivt, at investering og opsparing tages alvorligt – men lad os gøre det med mere omtanke og flere saglige stemmer i debatten.