Fra storhed til fald for tidligere industrimagnat
Carlos Ghosn er oprindeligt født i Brasilien, men boede det meste af sin ungdom i Libanon, inden han flyttede til Frankrig, hvor han blev uddannet ingeniør.
I 1996 blev han ansat som vicedirektør i den franske bilkoncern Renault. Ifølge dokumentarfilmen lykkedes det ham gennem en skarp ledelsesstrategi at få rettet op på den skrantende økonomiske udvikling i bilkoncernen. Dette skete bl.a. gennem store nedskæringer i medarbejderstaben og fabrikslukninger. I 1999 indgik Renault en alliance med den japanske bilproducent Nissan. Her lykkedes det endnu en gang for Carlos Ghosn at få gennemført en vellykket turnaround-proces.
Dette var formentlig også en medvirkende årsag til, at Carlos Ghosn nogle år senere blev udpeget til at overtage posten som administrerende direktør i såvel Renault og Nissan. Den karismatiske leder opnåede gennem to årtier stjernestatus inden for bilindustrien. Ifølge filmen bliver Ghosns livshistorie ligeledes afbildet i en superhelte-tegneserie i Japan, og han var konstant i mediernes søgelys.
Opturen afløses af eskalerende nedtur
Der begyndte med årene at dukke historier op i de franske medier, som indikerede, at medarbejderstaben arbejdede under et særdeles hårdt pres, herunder var der også eksempler på medarbejdere, som tog deres eget liv. Dokumentarfilmen peger også på en række andre begivenheder og beslutninger, der kan indikere, at Carlos Ghosn mistede jordforbindelsen; fx havnede han i mediernes søgelys efter en fest på Versailles-slottet i 2014. Den luksuriøse fest skulle være afholdt i forbindelse med 15-årsdagen for alliancen mellem Renault og Nissan, men blev afholdt på Ghosns 60-års fødselsdag, og de fleste af gæsterne var da også personlige venner frem for medarbejdere i virksomhederne.
Det var dog først i 2018, at jorden for alvor begyndte at brænde under Carlos Ghosn. Her blev han pludselig anholdt og fængslet i Japan – angiveligt mistænkt for skattefusk og for at have misbrugt Nissans midler til private ejendomsindkøb i udlandet. Carlos Ghosn benægtede ifølge dokumentarfilmen alle forhold.
Efter at være løsladt mod kaution planlagde han dog et mærkværdigt og fantasifuldt flugtforsøg fra Japan, inden sagen nåede at komme for retten. I dokumentarfilmen kan du følge, hvorvidt dette forsøg lykkes.
Spændende og dramatisk
Dokumentarfilmen er en spændende og dramatisk fortælling om en større industrimagnats storhedstid og pludselige fald. Den er værd at se, og den er tilgængelig på Netflix og har en varighed på 1 time og 35 minutter.
Filmen er fra 2022 og er instrueret af Lucy Blakstad, der står bag en række større dokumentarfilm. Den kulørte erhvervshistorie henvender sig til det bredere publikum – man behøver ikke at være bilentusiast for at kunne følge med i handlingen.
Filmen indeholder arkivoptagelser og interviews med personer, der har kendskab til Carlos Ghosns virke som direktør i Renault-Nissan samt enkelte personer, som kender ham i privat regi.
Carlos Ghosn medvirker kun gennem arkivoptagelser i filmen. Det kunne være ønskværdigt, hvis filmen også indeholdt et detaljeret interview med Carlos Ghosn, hvor han selv kommenterede på mistankegrundlaget imod ham. Han nægtede dog at medvirke i dokumentaren.
I 2023, efter filmens færdiggørelse, indgav Carlos Ghosn et søgsmål på over 1 mia. dollars mod Nissan for skadeserstatning ved en libanesisk domstol. Udfaldet af dette søgsmål er endnu uvist. Det kan dog muligvis betyde, at sagens karakter er mere kompleks end som så.
Instruktør: Lucy Blakstad
På flugt: Den mærkværdige sag om Carlos Ghosn
Streaming: Netflix