Kultur

Et fascinerende portræt af en "finansiel sociopat"

Billede
Billede

Af
Christina Bruun Andersen

redaktionsmedarbejder

Madoff: Monstret på Wall Street er en amerikansk mini-dokumentarserie, der strækker sig over fire dele. Serien er instrueret af Joe Berlinger, som er særligt kendt for sine dokumentarer i den populære true crime-genre, heriblandt Conversations with a Killer-serien med interviews med berygtede seriemordere som Ted Bundy, Jeffrey Dahmer og John Wayne Gacy.

Madoff: Monstret på Wall Street afviger fra den evigt populære seriemorder-trend og fokuserer i stedet på økonomisk svindel: Her får vi historien om Bernie Madoff, der stod bag verdenshistoriens største pyramidespil og svindlede tusindvis af investorer. Serien er delvist inspireret af bogen Madoff Talks af Jim Campbell og kan streames på Netflix.

I hver af de fire episoder bliver Bernie Madoffs personlighed omdrejningspunktet for samtalen. Det er tydeligt, at instruktør Joe Berlinger forsøger at gøre det klart, at Madoffs intellektuelle formåen er den primære årsag til, at det lykkedes ham at snyde så mange mennesker, som han gjorde. Som så mange andre økonomiske svindlere fandt Madoff et smuthul i systemet og udnyttede det til sin fordel. Endnu mere imponerende er det dog, hvordan han ved ren og skær karisma manipulerede investorerne til at se bort fra risikoen i aktiemarkedet.

Umulig at modstå
Der er uden tvivl en tematisk rød tråd mellem serien og de seneste Netflix-dokumentarer, der fokuserer på personerne bag større svindelsager. Men i dette tilfælde bliver der lagt vægt på den diskrete manipulation, som tydeligvis har været helt central for forbrydelsen. Uden sit ry som en reel ”finansgud”, forretningsforbindelserne på Wall Street og imponerende overbevisningsevner, kunne Bernie Madoff aldrig have narret så mange mennesker.

Det handler ikke blot om ofrene, der lod ham forvalte deres penge, men også om myndighederne, der gentagne gange stillede spørgsmålstegn ved virksomhedens praksis. Madoff var så velrespekteret, at da rygterne om svindel begyndte at florere, reagerede det amerikanske børstilsyn (Securities and Exchange Comission) ikke ved at kontrollere hans virksomhed – de ringede blot til ham og spurgte, om han forvaltede en ulovlig fond ved siden af sin legitime virksomhed. Et spørgsmål, som Madoff selvfølgelig afviste.

”Det var praktisk talt umuligt at modstå ham,” kommenterer et af ofrene i et af de første afsnit. ”Madoff kunne få dig til at tro, at hans viden og erfaring var alt, du havde brug for.”

På tyve år voksede Bernie Madoffs virksomhed, der startede som et lille kontor med en håndfuld børsmæglere udstyret med blot en telefon, til en global og tilsyneladende almægtig investeringsgigant. På mirakuløs vis var Madoffs virksomhed den eneste, der ikke gik konkurs under sorte mandag i 1987, hvor andre Wall Street-investorer sammenlagt tabte 500 milliarder dollars.

Og hvis investorerne alligevel blev nervøse og ønskede at trække sig? Madoff fostrede en elitær følelse af at tilhøre en unik gruppe af investorer, som kun udvalgte mennesker fik lov at blive en del af. Trak man først sine penge ud af fonden, kunne man aldrig geninvestere igen. Investorerne ønskede slet ikke at tænke tanken, at noget ikke var, som det skulle være – de havde simpelthen for meget at tabe, hvis Madoffs virksomhed faldt fra hinanden. Dermed havde Madoff et stærkt psykologisk greb om investorerne, der fortsat ønskede at få del i de høje afkast.

Monstret bag masken
Madoff: Monstret på Wall Street gør det klart, hvor hensynsløs Madoff blev i jagten på mere formue, mere magt, mere beundring. Dokumentarserien udforsker hans liv og karriere uden at overdrive, men set gennem den nyere histories øjne, det vil sige som en karismatisk svindler, fremfor den ”finansgud”, han fremstod som på daværende tidspunkt.

Det var en broget flok, som valgte at investere deres penge i Bernie Madoffs fond: Millionærer, aristokrater, banker og berømte personer som Steven Spielberg blandede sig med skolelærere, tandlæger og pensionerede politibetjente. Indenfor få timer blev de alle ruineret, da det underliggende pyramidespil kom for dagens lys og 65 milliarder fiktive dollars forsvandt.

Det helt store spørgsmål
Det mest tankevækkende ved hele historien er, at Madoff, der blev en af Wall Streets mest velrespekterede finansmænd, tilsyneladende ikke havde noget reelt motiv for sine forbrydelser. En pointe, som fører til det presserende spørgsmål: Hvorfor gjorde han det? Hvad drev ham til at bringe alt, hvad han ellers havde opnået på lovlig vis i fare?

Der foreligger skuffende nok intet klart svar, hverken i dokumentarens genfortælling af Bernie Madoffs liv eller i interviews med manden selv. Serien dvæler ved muligheden for, at Madoff gjorde det, blot fordi han kunne, og fordi det skabte en illusion af nærmest mytisk succes, hvor andre fejlede. Udtrykket ”finansiel sociopat” bliver brugt om ham i serien; én, der er i stand til at smile og give hånd, velvidende – og fuldstændig ligeglad med – at det høje afkast ikke vil komme fra reelle investeringer, men andre investorers indskud.