Politik

Ønske nr. 1: ”Fuldstændig vanvittig høj” aktieskat skal ned

Billede
"Skatten på aktier skal sættes ned nu," skriver direktør i Dansk Aktionærforening som reaktion på et stort ønske om netop lavere aktieskat fra stor erhvervsorganisation.
Billede

Af
Lisbeth Grænge Hansen

Politisk konsulent, Dansk Aktionærforening

BLIV MEDLEM - OG STØT VORES ARBEJDE FOR BEDRE VILKÅR FOR PRIVATE INVESTORER

Dansk Aktionærforening var med, da Venstre med Dansk Erhverv som vært, mandag d. 19. februar afholdt deres iværksætterkonference om og for iværksættere for at få input til den kommende iværksætterreform.

De to initiativtagere var enige om målet: At Danmark skal blive verdens bedste iværksætterland.

Økonomiminister Stephanie Lohse lagde ikke skjul på ambitionen og heller ikke på, at Venstre vil arbejde for, at i hvert fald halvdelen af den ene milliard kr., der er afsat til iværksætterreformen, skal gå til at sænke skatterne samt, at det er afgørende, at det sker på en måde, så det styrker adgangen til kapital.

Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen stemte i og erklærede, at deres ønske nummer 1 er en nedsættelse af aktieavancebeskatningen, som er ”fuldstændig vanvittig høj” set i internationalt perspektiv.

Også den tidligere ”løve” på DR Christian Arnstedt, Blazar Capital, satte ønsket om en bedre aktiekultur højt på dagsordenen, og der blev lagt vægt på, at det ikke bare handler om at slå svenskerne men om, at danskerne får noget at leve af.

Dagen derpå fulgte Moderaterne op med en helt klar udmelding om, at også de arbejder på en lettelse af aktieskatten, og at det er deres helt klare prioritet i Iværksætterudspillet. Moderaterne gik da også til valg på en markant lettelse af aktieavanceskatten.

Det er særdeles positivt, at hele to regeringspartier har aktieavancebeskatningen højt på dagsordenen, og det tegner godt, selvom der også er kritikere og bump på vejen.

Dansk Aktionærforening: Skatten skal ned

Dansk Aktionærforenings direktør, Mikael Bak, var hurtig med opbakning på Linkedin efter Børsens artikel onsdag.

“Skatten på aktier skal sættes ned nu. Vi har kæmpet for det i mange år, og med dagens forside på Børsen og andre udmeldinger fra regeringspartierne, har vi fået fornyet håb om, at det kan lykkes. Så Danmark kan få en ambitiøs vækstpolitik, der kan konkurrere med vores nabolande. Det er sund fornuft,”skrev Mikael Bak på det sociale netværksmedie LinkedIn.

Mikael Bak uddybede:

”For Dansk Aktionærforening handler det ikke om partipolitik, men om at gøre det, der er bedst både for dansk erhvervsliv, for investeringer i den grønne omstilling, og for den voksende investorkultur, der spirer hos danskerne på tværs af partifarver. Vi krydser fingre for en bred vækstreform med et aftryk, der er ambitiøst. Forhåbentligt kan de tre regeringspartier finde fælles fodslag, og få yderligere opbakning hertil.

Du kan se opslaget her.

Læs også:
Opbakning til kampen for lavere aktieskat

Mandag d. 26. februar var Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) så på banen med kritik i Børsen af, at en reform, som fx sænker den højeste marginalskat på 42 pct. med 2 procentpoint til 40 pct. vil være meget skævvridende.

Et forslag der ifølge Børsen har været på forhandlingsbordet. AE har selvfølgelig ret i, at det umiddelbart er fordelingsmæssigt skævt. Eftersom det er ”de rigeste”, der i dag betaler den høje aktieskat, er det naturligvis også dem, der får lettelsen. Man kan jo ikke få en lettelse af en skat, man ikke betaler.

Kræver større reform

I Dansk Aktionærforening ønsker vi et klart opgør med den nuværende indviklede og forvridende kapitalbeskatning, så man kunne få en ensartet konkurrencedygtig skat. Det vil dog realistisk kræve en langt større reform og flere midler her og nu, end der umiddelbart lægges op til i forbindelse med Iværksætterudspillet. Men ethvert skridt i den rigtige retning vil gavne aktiekulturen, erhvervslivet og dermed dansk økonomi. Især den høje aktiebeskatning er ødelæggende for alt initiativ. Og det er da også netop en lettelse af den højeste marginalskat, der vil give den største effekt på arbejdsudbud og BNP og dermed på velstanden.

Læs også:
Dansk aktieskat er en skamplet

Medmindre der tilføres flere midler til skattedelen af ”Iværksætterreformen”, end den halve mia. kr., som økonomiministeren lagde op til, når man desværre ikke så langt på selve satsen. Et alternativ kunne være i stedet at se på progressionsgrænsen. Et nyligt svar til Folketinget viser, at denne kunne øges betragteligt (fra de i dag 61.000 kr. til op imod de 150.000 kr.) for det afsatte beløb. Det kunne bestemt også være en vej frem.

Der kom mange gode forslag på Iværksætterdagen – også om lagerbeskatning, medarbejderaktier osv. Så der er masser for politikerne at tage fat på. Det er spændende hvor længe, vi endnu skal vente på iværksætterreformen. I det mere kuriøse hjørne så inviterede Dansk Industri tidligere på ugen til stor fejring i Industriens Hus af Danmarks nye Iværksætterstrategi – dog uden at kunne sætte dato på. Vi er alle utålmodige.

BLIV MEDLEM - OG STØT VORES ARBEJDE FOR BEDRE VILKÅR FOR PRIVATE INVESTORER