Perspektiv

Stigende frygt for økonomisk effekt rammer aktierne – særligt i Europa

Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Kraftige stigninger i råvarepriserne igennem ugen spreder bekymringer om et større negativt aftryk fra krigen på væksten. Og det er gennem den kanal, det skal gå, hvis krigen i Ukraine skal ende med at svække den europæiske økonomi betydeligt, vurderer chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm.

Stigningen i energiregningen vil nemlig ramme forbruget verden over. Effekten vil være relativt beskeden i USA og mange andre steder, da gaspriserne her slet ikke er steget som i Europa. Gasmarkederne er nemlig i vidt omfang uafhængige markeder, da gas ikke lige sådan kan transporteres i en ny retning, påpeger chefstrategen.

”Men for europæiske forbrugere og virksomheder vil stigende energipriser trække ned i væksten. Er energipriserne kun forhøjede i en kortere periode, bliver effekten begrænset. Det vurderer vi stadig, som det mest sandsynlige scenarie. Bliver det langvarigt - og måske endda med endnu højere priser end i dag, vil aftrykket blive markant, og væksten kan sættes helt i stå for en stund,” skriver Frederik Engholm i en kommentar til effekterne af krigen i Ukraine.

”Det er den slags spekulationer, der lige nu medvirker til at svække aktier verden over - og i disse dage de europæiske i lidt højere grad end i andre dele af verden,” uddyber han.

Danske Bank: Virksomheder bliver tilbageholdene
Hos Danske Bank peger chefanalytiker Allan Von Mehren på, at når olieprisen stiger fra omkring 70 dollars i starten af december til nu at ligge over 110 dollars, gør det kombineret med den generelle øgede usikkerhed, virksomheder mere tilbageholdende.

”De højere råvarepriser og den generelle usikkerhed, der opstår nu, gør, at virksomhederne bliver mere tilbageholdende med de investeringer, de har planlagt. Det er en ekstraordinær situation,” siger Allan Von Mehren og peger på, at det er svært at vurdere, hvor meget det kommer til at betyde, men at man må forvente en effekt på virksomheders lyst til at investere.

Den direkte eksport til Rusland og Ukraine er til gengæld relativt beskeden for Europa. Selvom nogle tyske, italienske og franske virksomheder måtte miste noget forretningsomfang, er det i det store billede ret ubetydeligt, vurderer chefstrateg Frederik Engholm, Nykredit.

Europæisk eksport til Rusland og Ukraine fylder ingenting
Den samlede eksportmæssige eksponering for Europa ligger nemlig på godt en halv procent til Rusland og det rene ingenting til Ukraine. Det er dermed ikke der, skoen trykker, noterer Frederik Engholm.

”Men vi er afhængige af energien,” skriver han.

Den seneste uges tid har usikkerhed sendt gasprisen i Europa og olieprisen markant op. Olieprisen svinger mellem 110-120 dollar per tønde.

”For få måneder siden blev en pris omkring 90 dollar per tønde betragtet som høj. Gaspriserne har været forhøjede længe, men er stukket yderligere i vejret over de seneste dage. Flere spekulerer i, at sanktioner eller indgreb fra Putin, der fjerner russisk olie fra markedet, kan sende olieprisen væsentligt højere op på kort sigt. Nogle spekulerer i en oliepris på 150 dollar per tønde på kort sigt. Samme usikkerhed relaterer sig til gassen. Det er dog risikoscenarier og ikke hovedforventningen hos de fleste, at vi kommer dertil,” skriver Frederik Engholm.

De stigende bekymringerne for væksten kunne aflæses i de europæiske aktiemarkeder fredag. Alene i fredag eftermiddag var aktierne i Europa knap 3 procent, og gennem ugen havde de tabt 6 procent. Kigger vi 3 uger tilbage er faldet omkring 10 procent.