Hvad er der lige pludselig galt med de danske aktier?
Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.
Mandag fik de danske aktier en ny nedtur med kursfald på 2,04 procent. Hvad er årsagen til, at danske aktier lige pludselig er sendt på en stor deroute, spørger investeringsøkonom, og giver selv en række mulige forklaringer.
Det er mere end blot stigende renter, som er i spil og har sendt de danske aktier baglæns.
”Men stigende renter er en kæmpe faktor bag ved den modvind, som totalt har vendt udviklingen efter finanskrisen og frem til starten af 2021 på hovedet. Højere renter giver både lavere multiple og samtidig skaber det alternativer til aktier, som under en meget lang periode ikke var der,” skriver investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.
Læs også: "Aktien kan bære den dobbelte pris"
Han peger på, at TINA (There is no alternative, red.) er helt væk - nu er der masser af alternativer til aktier.
”De danske selskaber har historisk vist sig over tid at levere gode resultater. De gode resultater har gjort aktierne eftertragtede og har betydet, at udenlandske investorer har haft en stor positiv præference for dem. Det gælder stadig i et vist omfang for selskaber, som leverer ekstremt gode resultater, som det har været tilfældet for Novo Nordisk, Demant og Pandora,” skriver Per Hansen.
Læs også: 5 vurderinger af prisen på Brdr. Hartmann-aktien
For resten er det mere så som så.
”Selskaber, der har leveret skuffende, får med grovfilen, og er halveret fra toppen eller endnu mere,” konstaterer han.
Afstanden mellem succes og fiasko er dog kort og hårfin for de danske aktieselskaber, påpeger Per Hansen.
”Selskaberne skal lægge sig i selen og få reetableret deres vækst og indtjeningsevne. Så skal investorerne nok finde og vende tilbage. Indtil det sker, kan aktier blive i et limbo med fokus på nærlyset og udsigterne de kommende måneder.”
Per Hansen gør sig nedenstående betragtninger om de danske aktier:
- De danske aktier har langsigtet været højt prissat. I ”aktiekrisetider” med fokus på prisfastsættelse, gør det selskabernes aktiekurser sårbare.
- Stigende renter øger prisfokus.
- En række selskaber har leveret for ujævnt de seneste år. Nogle med faldende vækst, andre med faldende vækst og ditto indtjening.
- Rentestigninger er en negativt bidragende faktor, men der er mange andre faktorer med i spil, og når der ikke bliver leveret og indfriet, er kursfald den naturlige konsekvens af skuffelser. Det gælder både for inden- og udenlandske investorer.
- Udenlandske investorer er nådesløse. Både når de køber ind og sælger ud. De køber/sælger med en højere frekvens end danske investorer.
- Fra januar 2023 og til og med august (de nyeste tal, som er offentliggjort) har udlandet solgte danske aktier for næsten 17 mia. Jeg er ret overbevist om, at når vi får september tallene vil den ensidige salgstrafik være fortsat.
- Det er realistisk at antage, at udlandet var aktivt sælgende på første oktober handelsdag i går.
- Danmark er meget andet end Novo Nordisk, men hvis man ser bort fra Novo Nordisk, Demant og Pandora, som alle har gjort det fremragende, er der mange aktier, som har fået meget store kursklø. Værst er det gået for Ørsted med kursfald på 43 procent og Vestas, som er faldet med 27,22 procent.
- Et eksempel på at gode nyheder ikke nødvendigvis får den positive opmærksomhed, som den fortjener, er mandagens nyhed om, at Netcompany er kommet med i en britisk ”rammeaftale” på 1 milliard pund over fire år.
- Det er potentielt en meget positiv nyhed, men i et marked præget af stiv kuling og stærk modvind, sluttede Netcompany blot 2 procent højere ud fra et i øvrigt moderat/lavt udgangspunkt efter store kursfald de seneste år.