Aktiechef: Lave eller negative afkast det kommende år
Tårnhøj inflation og markant stigende renter har sendt aktierne på rutsjetur siden begyndelsen af april. Mandag intensiveredes faldene til de største i flere år.
Vi har samlet en række reaktioner på de store kursfald i den seneste tid.
”Selv om regnskaberne i den seneste måned over en bred kam har været pæne, er udsigterne for de kommende kvartaler tågede," siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen og uddyber:
”Den amerikanske centralbank Fed (Federal Reserve, red.) er i gang med renteforhøjelserne og mange flere venter. Samtidig stiger markedsrenterne markant. Stagflationsscenariet (økonomisk tilbagegang og høj inflation samtidig, red.) fylder mere, og samtidig er afvænningen fra likviditetslykkepillerne så småt i gang. Inflationsramte forbrugere, højere omkostninger for virksomhederne, krigen i Ukraine og Omikron-nedlukningsknas i den kinesiske vækstmaskine føjer blot til udfordringerne.”
Prisbevidst investor køber stor dansk aktie: Den er det dobbelte værd
Aktiechef: Sælg ikke alt
Som følge af det, venter Sydbanks analytikere nu negative eller lave afkast på 12 måneders sigt.
"Vi forventer et lavt eller negativ afkast hen over det kommende år på de globale aktiemarkeder. Vi gentager, at det ikke er ensbetydende med, at investorer skal sælge alle deres aktier. Men krystalkuglen er mere tåget end normalt, og aktieinvestorer kan derfor med fordel sikre sig, at de ikke ligger med for høj risiko i deres porteføljer lige nu,” siger Jacob Pedersen.
Han minder om, at de finansielle markeder næsten uafbrudt siden finanskrisen har været på det, han kalder en høj dosis af centralbankernes lavrente- og likviditetslykkepiller. En rus investorerne ifølge Jacob Pedersen har vænnet sig til, og som derfor har øget risikolysten og løftet både afkast og prisfastsættelse gennem denne lange periode.
Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her
”I det nye regime venter en ny virkelighed. Penge er ikke længere gratis som følge af at renten ikke er nul eller negativ. Dermed bliver pengene også brugt mindre letsindigt. Vi imødeser derfor også aftagende risikovillighed på aktiemarkedet,” siger Jacob Pedersen.
Tæt på kapitulation
Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger på, at investorerne er tæt på at kapitulere.
"Der er tydelige tegn på at luften bliver renset, og at investorerne har givet op overfor ikke kun aktier, men også andre risikofyldte aktiver, som eksempelvis kryptovalutaer, som også er faldet betydeligt de seneste dage,” siger han, der mener at risikobarometeret hos investorerne er indtillet på ’orkan.
”Ingen kender det endelige 2022 slutresultat, men kortsigtet står risikobarometeret så tilpas meget på 'orkan', at det mest sandsynlige er en positiv modreaktion indenfor de kommende dage. En yderligere efterbrænder kan dog ikke og aldrig udelukkes i en paniksituation,” siger han.
Forvent udsving i den kommende tid
Nordeas chefstrateg Andreas Østerheden vurderer, at det usikre miljø for aktier og obligationer er kommet for at blive en tid endnu.
”Men det er vores klare forventning, at vi har de største rentestigninger bag os. Det er vigtigt i tider som disse at slå koldt vand i blodet og have fokus på ens langsigtede investeringsstrategi. Der er stadig få tegn på, at verdens vigtigste økonomi – den amerikanske – er på vej ind i en ny økonomisk nedtur,” skriver han i en kommentar til de faldende aktiemarkeder.
Professor: Sådan bliver afkastet på aktier på 5 og 10 års sigt
Han vurderer, at investorernes fokus på kort sigt vil være på inflationstallene, og i hvilken grad det lykkes centralbankerne at dæmpe inflationspresset.
”Forvent derfor, at der fortsat vil være både udsving på markederne og ikke mindst fortsat fokus på centralbankerne og væksten fremadrettet,” skriver han, der mener, at forbrugere og husholdninger har noget at stå imod med.
”Arbejdsløsheden er lav og husholdningerne har et solidt fundament at stå på med store opsparinger, formuegevinster og stigende lønninger og kan derfor i en vis grad modstå højere renter og stigende priser, mens regnskaberne fra virksomhederne fortsat er sunde,” påpeger Andreas Østerheden.
Sidst tabte markedet 20 procent
Hos Sydbank peger aktieanalysechef Jacob Pedersen på, at centralbankerne nu for første gang siden finanskrisen træder ud af rollen som aktieinvestorernes bedste ven fordi inflationsbekæmpelsen har førsteprioritet.
”Selv om det ser ud til, at højere renter efterhånden er ved at være bagt ind i aktiekurserne, frygter vi, at aktieinvestorerne alligevel kommer til at bruge noget tid på at vænne sig til det nye regime – i takt med at de højere renter folder sig ud i økonomierne og gradvist ændrer virksomheders, forbrugere og investorers adfærd,” siger han.
Afslører sin opskrift: Sådan slår han markedet
Han vurderer, at afvænningen fra det, han kalder likviditetslykkepillerne for alvor starter fra juni og bliver skruet op i september.
”Det repræsenterer et likviditetsdræn, som investorerne kan have svært ved at forberede sig på, inden det rent faktisk sker, og det kan blive en test af investorernes modstandsdygtighed. Da centralbankerne sidst trak penge ud af finansmarkederne fra oktober 2018 faldt globale aktier med 20 procent inden for de første tre måneder,” bemærker han.
Billigt europæisk marked
Alt i alt ser aktieanalysechefen større sandsynlighed for nedjustering af de aktuelle markedsforventninger til indtjeningsvæksten end det modsatte. Han vurderer, at emerging markets-aktierne og de europæiske aktier har de dårligste forudsætninger for at indfri forventningerne,” siger han og uddyber:
"Vi ser stadig et relativt billigt europæiske aktiemarked med de bedste afkastmuligheder i et miljø, hvor rentestigningerne vil udfordre de dyre amerikanske aktier mere, og hvor den aftagende risikovillighed vil dæmpe afkastet på aktier fra emerging markets."
Helt skidt ser det altså ikke nødvendigvis ud, og det vurderer de heller ikke i investeringsafdelingen i Danske Bank.
Strateg anbefaler neutral vægt
Her peger investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen på, at overskrifter om højere råvarepriser og russiske trusler om alt fra atomvåben til lukkede gashaner næsten er blevet hverdagskost.
”Dertil kommer skyhøj inflation, corona-nedlukninger i Kina og centralbanker, der med hård retorik om renteforhøjelser har sendt markedsrenterne markant i vejret – og så er det måske ikke så overraskende, at aktierne er faldet i år. Især ikke i lyset af de store stigninger sidste år,” siger han.
Samtidig vurderer han, at vi befinder os i en sencyklisk fase af konjunkturforløbet, hvor den økonomiske vækst aftager, og en recession i værste fald lurer i horisonten.
”Efter vores opfattelse betyder det dog ikke, at du skal holde dig fra aktier i øjeblikket. I Danske Bank anbefaler vi aktuelt investorer at have en neutral vægt i aktier – det vil sige samme andel af aktier i porteføljen, som du forventer at have på længere sigt. Vi forventer et positivt afkast fra aktier i den resterende del af året, men erkender, at der er betydelige risici,” siger Lars Skovgaard Andersen.
Ugentlige aktietips i indbakken og magasinet Aktionæren i postkassen - bliv medlem
Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.