Om foreningen

50 kroner kickstartede investeringerne

Billede
Første gang Christina Rossing stillede op til repræsentantskabet i Dansk Aktionærforening, blev hun valgt ind. Nu ser hun tilbage på et år, hvor hun allerede føler, hun har fået mere ud af sit medlemskab, end hun ellers ville have fået. I sine egne investeringer er hun tungt positioneret i medicinalindustrien, afslører hun, der dog også hælder mod passiv forvaltede fonde.

Frem til d. 15. november kan du stille op til repræsentantskabet i Dansk Aktionærforening. Derfor har vi spurgt nogle af de nuværende medlemmer, hvordan det er at være med i repræsentantskabet, og hvad der optager dem lige nu. Og så har vi selvfølgelig spurgt, hvordan de selv investerer.

Hvordan blev du inspireret til at stille op til repræsentantskabet?
Der var faktisk to ting, der fik mig til at stille op. Egentligt mener jeg, at når man er medlem af en forening, så har man som udgangspunkt også lidt en forpligtelse til at bidrage til det fællesskab, man er gået ind i - på den måde er jeg nok lidt gammeldags. Men da jeg så kiggede på foreningen og prøvede at finde det sted, jeg kunne passe ind, fandt jeg ud af, at der var meget få, jeg kunne identificere mig med af dem, som allerede sad i repræsentantskabet. Så tænkte jeg: "Hvis jeg har det sådan - så er jeg nok ikke den eneste." Så jeg stillede op.

Hvad er dit mål for Dansk Aktionærforening?
Jeg synes allerede, der er mange ting, vi gør godt. Vi har en meget professionel forening med mange eksperter og meget dybde. Fremtidens forening håber jeg kan favne flere danskere - i øjeblikket er der en overvægt af mænd over 60, og det forstår jeg godt, for det er typisk dem, der investerer. Men forhåbentlig kan Dansk Aktionærforening være med til, at endnu flere danskere får interesse for investering, blandt andet ved at vise, at man kan være investor på mange forskellige måder.

Læs også: Aktiechefen udpeger sine to tech-favoritter

Man skal ikke være bange for ikke at have nok investeringserfaring - for repræsentantskabet skal kunne afspejle alle medlemmer i Dansk Aktionærforening
Christina Rossing, 39, medl. af repræsentantskabet

Hvad er det vigtigste, man skal vide om at sidde i repræsentantskabet?
Det er ikke kun lange møder, hvor vi gennemgår regnskaber. I øjeblikket arbejder vi eksempelvis på at færdiggøre den strategi, som bestyrelsen og ledelsen på sekretariatet har lavet. Så man er med til at tage nogle vigtige beslutninger for foreningen. Vores møder er også et rigtigt spændende sted at netværke og møde andre fra hele landet, som også investerer.

Er der nogen særlige personer eller karakteristika, du mener, repræsentantskabet kunne bruge flere af?
Flere unge. Vi har allerede nogle Unge Aktionærer i repræsentantskabet. De er super seje, og jeg kan mærke, at de har nogle digitale kompetencer og gå-på-mod, som vi over 30 ikke nødvendigvis har.

Hvad vil du anbefale at andre gør eller tænker over, hvis de overvejer at stille op?
Spring ud i det. Det er en god måde at få styrket sit netværk og få noget mere ud af sit medlemskab, end man ellers ville. Det giver noget helt andet at være med til at beslutte nogle ting.

Læs også: Langsigtede kan med fordel samle aktien op

Hvad fik dig til at starte med at investere?
Min mand og jeg havde faktisk lige købt et hus, da jeg gik forbi den lokale boghandel og faldt over bogen "Millionøsemetoden" til 50 kr. Bogen handlede om investering og renters rente, og pludselig sad jeg der med et boliglån, som absolut både havde renter og renters rente, så jeg tænkte at der måtte være en bedre måde at gøre det på. I starten beholdt min mand og jeg huset, men begyndte at investere ved siden af. Siden har vi solgt huset og bor nu på en båd i Aalborg, og vi investerer selvfølgelig stadig.

Hvordan forvalter du dine investeringer?
Det meste af mine investeringer står i indeksforeninger, eksempelvis Sparinvest INDEX DJSI World KL, som fokuserer på bæredygtige og grønne investeringer. Jeg kan godt lide at have størstedelen af mine investeringer passivt forvaltet. Jeg er ikke fyldt 40 endnu og skal først bruge pengene om 30 år eller mere, så jeg har ikke travlt med at jagte de høje afkast.

Læs også: 'Jeg har svært ved at se, hvad der skal stoppe aktiekursen'

Udover mine indeks har jeg også en mindre del af mine investeringer i frie midler, og på min aktiesparekonto kan jeg "lege" lidt mere og løbe en højere risiko, men jeg er ikke den type investor, der handler hverken hver dag eller hver uge. Jeg køber aktier i de selskaber, jeg tror på på lang sigt, og derfor skal mine positioner nogle gange have tid til at bevise deres værd, og den tid giver jeg dem gerne.

Hvad gør du, når du skal vælge dine aktier?
Jeg laver hverken en dybdegående fundamental eller teknisk analyse. Jeg ved, at det nok ville være en økonomisk fordel at gøre det, men det interesserer mig simpelthen ikke nok.

I stedet bruger jeg meget Aktionærens analyser og forholder mig kritisk til den viden, jeg får på sociale medier og over kaffesnakke. I øjeblikket er jeg eksempelvis lidt tungt positioneret i medicinalindustrien, men det er fordi, jeg kan se, at der fortsat er mange, som har en rigtig usund livsstil, og jeg tror derfor på, at vi fortsat vil have brug for behandlinger mod de sygdomme, der følger med.

LÆS OGSÅ:
"Vi skal være flere og forskellige"

Det meste kommer som udbytte

'Helt utroligt billig': Prissat til nedlukning

 

BEGYNDER ELLER PROF? FIND DIT KURSUS HER:
Ny på aktiemarkedet

Gør dine investeringer bæredygtige

Knæk et regnskab