Om foreningen

Se Dansk Aktionærforenings talepapir til Novo Nordisks generalforsamling

Billede
Her kan du læse direktør i Dansk Aktionærforenings direktør Mikael Baks talepapir til Novo Nordisks generalforsamling d. 27. marts 2025.

Mit navn er Mikael Bak, og jeg repræsenterer de private investorer, der er medlemmer i Dansk Aktionærforening.

Lad mig starte med på de private investorers vegne at takke for en god rapportering fra ledelsen, og ikke mindst takke alle de mange dygtige ansatte rundt om i hele verden, der i 2024 knoklede for at levere resultater og fremgang for selskabet. Det er en imponerende vækst og indtjening I har vist i forretningen. Selv om vi som aktionærer selv sagt ikke er glade for de kurstæsk, som aktien har fået siden sommeren 2024, så er det på sin plads at anerkende og rose den vækst og indtjening der blev skabt gennem året. Det er stadig imponerende ikke blot i en dansk, men også i global kontekst. 

Jeg vil gerne fra et aktionærsynspunkt bringe fokus på, hvad selskabet kan gøre for at imødekomme de udfordringer der opstår, når man vækster så kraftigt som tilfældet er, og når presset stiger - også på aktiekursen.    

Mit første spørgsmål går på sammensætningen i bestyrelsen. Spørgsmålet skal ses som et konstruktivt indspil til de overvejelser, som vi mener, man børe gøre sig i de kommende år. Når vi udefra ser på formandskabets sammensætning, og bestyrelsen, kan vi være bekymret for, om der er nok ”hard core” pharma-viden til stede, til at give konkret sparring på forskning, sikre den rette vækst til topledelsen, og sikre positionering i forhold til en spiller som fx Eli Lilly? Og samtidig ønsker vi at stille spørgsmålet, om tiden nærmer sig, hvor et så stort selskab som Novo, har brug for en fuldtids-formand, der kun bruger sin tid på ét selskab, nemlig Novo? Jeg hører gerne bestyrelsens overvejelser om dette.

Mit andet spørgsmål vedrører tilrettelæggelsen af selskabets forsøg, og den løbende kommunikation med markedet om resultaterne. Vi kan konstatere, at kursen har været påvirket meget kraftigt af selv mindre afvigelser i forsøgene. Fra et aktionærsynspunkt kan det virke frustrerende, og det samme gør sig muligvis gældende hos ledelsen. Spørgsmålet er, om man fra selskabets side selv kan blive bedre til at tilrettelægge forsøgene og opstille nogle klarere målsætninger, som ikke bringer tvivl eller unødige skuffelser hos de mange analytikere, der hver dag følger selskabet. Helt konkret: Hvad har ledelsen lært og taget med fra de seneste års forsøg, og har man iværksat nogle initiativer, der skal sikre bedre tilrettelæggelse og kommunikation af de løbende forsøg? 

Og til slut vil jeg gerne sætte fokus på konkurrentsituationen. Vi kan konstatere, at Eli Lilly melder aggressivt ud, bl.a. at de har planer om at slå Novo også her på vores eget hjemmemarked i Danmark, og de holder sig heller ikke tilbage med at melde ud, at de selv mener at have langt de stærkeste kort på hånden i kampen mod Novos produkter. Det er jo ikke ukendt, at visse amerikanere kan have en tendens til at puste sig op, og skal man sige ”bully’ie” os europæere. Men vi er nok mange, der gerne ser, at det ikke sker. På den baggrund vil jeg gerne høre ledelsens bud på, hvilke tre faktorer I vil fremhæve som selskabets styrker, der kan og skal sikre Novo førerposition, eller sagt med andre ord.  et modsvar til Eli Lilly, med tre gode grunde til at Novo og vi aktionærer er på vinderholdet? Jeg ved, at det er udansk, men som de siger i England, ”shoulders back, smash it”, og fortsæt det gode arbejde. 

På vegne af de private investorer vil jeg gerne ønske jer og alle de ansatte alt det bedste i 2025.

Tak for ordet.  

Download talepapiret
Hent som pdf-fil