Markedskommentar

Nordea: Globale aktier vil give op til 15 procent i år

Billede
Globale aktier vil i 2022 give et afkast, der er bedre end gennemsnittet, forventer investeringsspecialisterne i Nordea. Der er desuden ingen grund til at være bekymret for de store techaktier, vurderer de, selvom netop de aktier har været ramt af stigende renter.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

De stigende renter er hovedårsagen til den dårlige start på aktiemarkedet i år. Det har efterladt mange investorer med en frygt for især teknologi-aktier og en uvished om, hvorvidt de dårlige tider fortsætter, skriver investeringsstrateg i Nordea Simon Kristiansen i en kommentar til markederne.

Han bemærker, at det særligt er de spekulative dele af teknologiaktierne, der er faldet.

”Særlig hårdt er det gået ud over spec-tech aktier, aktier i teknologi virksomheder som er kendetegnet ved være uprofitabel, have spekulative forventninger til den fremtidige indtjening, og have en høj værdisætning. Stigningen i realrenten vi har set, har trukket gulvtæppet væk under særligt disse virksomheder, da deres værdisætning antager at indtjeningen stiger markant i fremtiden, og er derfor følsomme overfor rentestigninger,” skriver han og peger på, at også flere af de etablerede tech-giganter blev hevet med i faldet.

Private investorer: Her er vores 5 danske favoritaktier

Det er dog vigtigt at skelne mellem de to, fordi Spec-tech er alt det, som gigatech ikke er, mener han.

”Vi kan stadig godt lide sidstnævnte og har fortsat en IT overvægt, fordi vi mener at netop de store IT virksomheder er i stand til at levere en pæn indtjeningsvækst i en periode hvor den økonomiske vækst falder tilbage, deres store markedsandel gør dem i stand til at sende prisstigninger videre til kunder, de tilbagekøber deres aktier, og så nyder de godt af en underliggende digitaliseringstrend,” skriver han og uddyber:

”Der er ingen grund til at være bekymret for teknologiaktier som helhed efter sidste uges fald, men det bør få investorerne til at tænke på Benjamin Grahams kendte citat, at markedet på kort sigt er en stemmemaskine der tæller hvilke virksomheder som er populære og hvilke der ikke er, og på lang sigt en vægt, der måler substansen og indholdet af virksomhederne. Sidste uge blev dele af aktiemarkedet vejet og fundet for let.”

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Flaskehalse og Omikron skræmmer ikke
Udover renterne, peger han også på, at coronavarianten Omikron vil skabe nye problemer på forsyningssiden, blandt andet fordi mange nu skal gå i isolation.

”Det ser dog ikke ud til at bekymre markedet synderligt - og det med god grund. Antallet af hospitalsindlæggelser og døde er fortsat lavt sammenlignet med den kraftige stigning i smittetallene, og det indikerer et mindre behov for omfattende nedlukninger. Samtidig tyder de faldende smittetal i Sydafrika på, at den seneste smittebølge kan blive relativt kortvarig,” skriver investeringsstrategen og fortsætter:

”Indtjeningen og aktier har klaret sig usædvanligt godt under de tidligere bølger. Det er formentlig den vigtigste årsag til, at markedet ikke tilskriver mulige negative effekter på makroøkonomien på kort sigt stor betydning.”

Positivt syn på aktier
Overordnet har banken et positivt syn på aktier i år.

Med udsigt til en økonomisk vækst et godt stykke over gennemsnittet også i år, tyder meget på, at indtjeningen vil fortsætte med at overgå analytikernes forventninger.  Vi har derfor et positivt syn på globale aktier i 2022, som vi mener vil kunne levere et afkast på 5-15 procent.

Læs også: Valueinvestor sidder tæt på salgsknappen

Forventningerne skal ses i forhold til, at Rådet for Afkastforventninger forudser et årligt gennemsnitligt afkast på ca. 6 procent for globale aktier over de næste fem år.

Nordea forventer altså, at 2022 leverer et afkast, der er bedre end gennemsnittet.

”Og der er plads til positive overraskelser, da afkastet meget vel kan komme op på tocifrede niveauer for fjerde år i træk," slutter Simon Kristiansen.

Se også aktionærforeningens nytårskur, hvor blandt andet vært på Millionærklubben Bodil Ganzel deltog.

"Det er en farlig tid," sagde vært på Millionærklubben Bodil Ganzel, da hun deltog i aktionærforeningens nytårskur, og her hentydede hun blandt andet til, at centralbankerne er begyndt at røre på sig og renten. Noget, der ifølge Bodil Ganzel ændrer hele fundamentet i investeringsverdenen.

Se hele nytårskuren med Bodil Ganzel og Varan Pathmanathan herunder.

Se også investeringsøkonom Per Hansen og Valueinvestor Per Juul udpege bomber, raketter og stjerner på aktiemarkedet i 2022:

Under nytårskuren var også aktiechef Michael Friis Jørgensen i studiet, hvor han udpegede årets potentielt største bombe på aktiemarkedet i 2022, mens investor og nyvalgt bestyrelsesmedlem i Dansk Aktionærforening Gitte Jürgens giver sine bedste bud på både raketter og fusere i 2021 og 2022.

Erfaren eller begynder? Her finder du dit investeringskursus

Artikler i Aktionæren kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.