Markedskommentar

Dårligt nyt for aktieafkastet – her er potentialet størst

Billede
Risikolysten vil aftage yderligere, vurderer aktiechef i Sydbank, der udpeger, hvor du finder det største potentiale for afkast. Den triste udvikling i Ukraine kan blive en anledning til at øge aktieandelen, siger chefstrateg i Danske Bank.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk


Rygmarvsreaktionen på aktiemarkedet var kursfald, da Rusland invaderede Ukraine. Olieprisen steg til over 100 dollars, mens også guld og dollar steg i pris.

”Krig i Vesteuropas baghave kan kun være dårligt nyt for aktieafkastet. Derfor er der høj risiko for, at den turbulens, året er begyndt med, vil fortsætte i den næste periode," siger aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen.

”Vælger ’Vesten’ at afstå fra militær indblanding, ser vi dog gode muligheder for, at krigen i Ukraine bliver noget, som aktieinvestorerne ret hurtigt lærer at leve med,” siger han og understreger, at det som aktieinvestor bliver svært at gå helt i dækning for uroen."

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Forventer højere aktiekurser om seks måneder
Danske Banks chefstrateg Frank Øland vurderer ikke, at det er nu, du skal slippe dine aktier.

”Vi mener ikke, at det er nu, du skal sælge dine aktier. Hold fast i strategien og din aktieandel. Aktierne er faldet betydeligt siden årets start, og en fuld invasion samt betydelige sanktioner er nu indregnet i kurserne. Aktierne kan godt falde yderligere i de kommende dage og uger, men på 3-6 måneders sigt forventer vi, at aktiekurserne er højere, end de er i dag,” skriver han i en kommentar.

Læs også: Økonom efter kursfald: Overvej at købe dine aktiefavoritter

Han minder om, at lignende begivenheder, som for eksempel Golfkrigen, har udløst kraftige kursfald, hvorefter markedet rettede sig, så aktiekurserne seks måneder senere var betydeligt højere end før krigens start.

Udfordringer for risikofyldte aktier
De mest risikofyldte aktier vil dog få det svært, spår aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen.

”Det peger mod fortsat besværlige vilkår for gode afkast på emerging markets, selv om Rusland ikke fylder meget i de globale emerging markets-aktieindeks,” siger han.

Læs også: Opfordrer til stor forsigtighed med Rusland-investeringer

Også de dyrere amerikanske aktier kan få problemer, mener han.

”De dyreste dele af aktiemarkedet kan også komme i klemme, og derfor går USA-aktierne helt sikkert heller ikke fri for turbulens, selv om landets energiforsyning ikke er direkte afhængig af Rusland. De fundamentale økonomiske konsekvenser af invasionen bliver dog formentlig beskedne i både USA og på Emerging Markets med undtagelse af Rusland,” siger han.

Europa kan få det svært
Virkeligheden er til gengæld en anden i Europa, som kan blive væsentligt hårdere ramt, mener han. 40 procent af Europas gasforsyning kommer nemlig fra Rusland.

”Stiger gas- og oliepriserne yderligere, giver det helt sikkert modvind for de europæiske forbrugere. Derfor trækker krigen også mere økonomisk kraft ud af Europa, end den gør af USA og Emerging Markets. Det kan også ramme indtjeningsudviklingen i Europa hårdere, og dermed bliver der sat spørgsmålstegn ved de positive indtjeningsoverraskelser, der indtil nu har været et af omdrejningspunkterne for vores favorisering af europæiske aktier,” siger Jacob Pedersen.

Bliv medlem og få magasinet Aktionæren

Han mener derfor, at optrapningen til reel krig er mest negativ for europæisk økonomi – og derfor også for de europæiske aktier.

Her er potentialet for afkast størst
Alligevel peger han på Europa, når han skal vurdere, hvor potentialet for afkast er bedst.

”Vi ser stadig det bedste afkastpotentiale i de billigere europæiske aktier, men en langvarig krig kan ændre på dette, og afkastfordelen i forhold til de dyre amerikanske aktier er afgjort blevet mindre,” siger han.

Efter de store aktiekursfald under konflikten, men også i år som helhed, vurderer Danske Banks chefstrateg Frank Øland, at du kan overveje at rebalancere din portefølje.

”Aktier er faldet en del i år, så måske er din aktieandel blevet lavere, end hvad din investeringsprofil og strategi egentlig tilsiger. En rebalancering af porteføljen efter en periode med aktiekursfald vil betyde, at du skal købe lidt aktier,” siger han.

Køb kvalitetsaktier
Vælger du at følge det råd, har han et mere klar i ærmet.

”Hvis du rebalancerer porteføljen, så anbefaler vi, at du kigger efter kvalitetsaktier, som er kendetegnet ved blandt andet stabil indtjeningsvækst og lav finansiel gearing,” siger han.

Overordnet holder Danske Bank dog fast i en anbefaling om neutral vægt i aktier – altså at du har samme vægt i aktier, som din investeringsprofil tilsiger, at du skal have på lang sigt. Samtidig holder banken dog døren åben for, at man i de kommende dage ændrer anbefalingen til, at købe ekstra op i aktier.

”Det er vores vurdering, at de seneste dages triste udvikling kan blive en anledning til at øge aktieandelen. Som investor skal man nogle gange være lidt modig, når alle andre bliver bange,” siger Frank Øland.

Artikler, analyser eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.