Investorviden

Gigantisk tro på stigende aktier i 2021

Billede
Aktiekurserne stiger i 2021. Det vurderer flere end ni ud af ti af de adspurgte i en ny undersøgelse fra Dansk Aktionærforening. Undersøgelsens respondenter er heller ikke i tvivl om, hvilke danske aktier, der vil trække kursfremgangen i år.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

”Vestas, Ørsted og DSV."

Sådan lyder de typiske svar i en ny undersøgelse, hvor medlemmerne af Dansk Aktionærforening er blevet spurgt, hvilke tre aktier, de tror mest på i 2021.

Læs også: "Vestas bliver en kursraket og aktierne stiger i 2021"

Hele  52 procent af respondenterne har den danske vindmøllegigant Vestas med på deres top 3.

”Vestas er en publikumsfavorit hos de danske investorer. Samtidig er det udtryk for, at de private investorer og medlemmerne af Dansk Aktionærforening holder fast i deres vindere, hvilket historisk har vist sig at være en god strategi,” siger chefredaktør for magasinet Aktionæren, Steen Bech Andersen.

Læs også: "Disse fem aktier stiger mindst 50 procent i 2021"

Voldsomt dyre aktier

Den aktie som næstflest tror på i 2021 er en anden grøn gigant inden for grøn energi, nemlig Ørsted, som 36 procent af de adspurgte har med på deres top 3.

”Det her er udtryk for ønsket om at have bæredygtige aktier, og da er både Vestas og Ørsted oplagte muligheder. Begge aktier er voldsomt dyre målt på nøgletal, men kursfremgangen i aktierne er i høj grad drevet af ønsket om at investere i noget bæredygtigt, og den tendens vil fortsætte,” vurderer Steen Bech Andersen og understreger, at det kan ende med en grøn boble.

”Jeg siger ikke, at vi er der endnu, men risikoen for at det ender med en boble er til stede,” tilføjer han.

Bliv medlem og læs alle artikler og analyser nu

Hos investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen er der ingen tvivl om, hvad der driver de privates tro på Vestas og Ørsted.

Vestas er en favorit hos de private investorer. Derudover har aktierne i Vestas og Ørsted givet fremragende afkast i 2020, og så er troen på den grønne omstilling først lige begyndt. Den tro kører videre i 2021. Der er derfor mindst tre gode grunde og forklaringer på, at troen på Vestas og Ørsted er helt i top, siger han.

Overvej at tage lidt gevinst

Listens nummer tre er DSV, som 33 procent af de adspurgte har med på deres liste over aktier, de tror på i år.

Når DSV presser sig ind i top tre, skyldes det ifølge Per Hansen, at aktien har bevist sit værd i en meget lang periode.

”DSV har givet fremragende afkast år ud og år ind, og investorerne knuselsker topchef Jens Bjørn Andersen og DSV. Med rette,” noterer investeringsøkonomen.

Læs også: "Der er ingen grænse for den aktie"

Selvom det ofte har været en god ide at holde fast i sine vindere, vil det typisk også være god latin at tage lidt af gevinsten, vurderer chefredaktør for magasinet Aktionæren, Steen Bech Andersen.

”Hvis man har en god gevinst på sine aktier, kan man overveje at tage en lille smule af gevinsten og købe noget andet. På den måde spreder man sin risiko, og det er altid en god ide,” siger han.

Næsten alle tror på stigende aktier

Medlemmerne er også blevet spurgt til deres forventninger til markedet generelt i år, og her er der udelt optimisme. Således tror hele 93 procent, at aktierne vil stige i 2021.

8,5 procent tror på et endnu bedre aktieår end i 2020, mens 49 procent tror, at aktierne vil stige mellem 10 og 25 procent.

36 procent af de adspurgte har mere beherskede forventninger og tror, at afkastet lægger sig et sted mellem 0 og 10 procent.

”Det ser ud til, at de private investorer forudser en fremskrivning af den udvikling, vi allerede har oplevet de sidste måneder af 2020,” noterer Steen Bech Andersen.

Læs også: "Flodbølge af penge på vej ind i disse aktier"

Private kan have fat i noget rigtigt

Han peger samtidig på, at de private kan have fat i noget rigtigt, hvis man kigger på forventningerne til udviklingen i renten.

”Renterne er stadig lave og ser ud til at forblive lave i et stykke tid. Derfor er det svært at se et alternativ til aktier, hvis man vil have et afkast, så den logik er sund nok. Men som vi så i første halvår af 2020, så kan alting ske på aktiemarkedet, og der er altid en risiko ved at eje aktier,” siger han.

Chefredaktøren glæder sig over, at hele 40 procent af de adspurgte svarer, at de som følge af coronakrisen er begyndt at søge flere informationer om deres investeringer.

”Det er glædeligt, at coronakrisen har haft positiv effekt på den måde, at de private investorer sætter sig bedre ind i tingene, inden de investerer.”

Læs også: "Aktierne skal op - men her er faresignalet"