Analyser

Sådan får du eksponering til olieprisen uden at købe olie

Billede
Billede

Af
Oskar Bernhardtsen

Investeringsstrateg, Saxo Bank

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Efter Irans modsvar til Israel aktiviteter i Libanon i tirsdags, har bekymringerne omkring en eskalering af konflikten i Mellemøsten betydet, at olieprisen er steget markant den seneste uge. Som det kan ses på grafen nedenfor, der viser prisudviklingen på en tønde brent (olie fra Nordsøen) og crude (olie fra USA), er prisen oppe med ca. 13 % på en uge.

Eskalerer konflikten derfor til at involvere flere lande i Mellemøsten, og kommer Israel til at gå efter Iranske oliefelter som modsvar til sidste uges missilangreb, kan olieprisen globalt ligeledes fortsætte op. Det er svært at sige præcist, hvor meget olieprisen kan komme til at stige, men 100 USD per tønde er ikke urealistisk, hvis olieproduktionen i Iran bliver mål for Israel.

Dog er det bestemt ikke for alle at handle olie, da prisen ofte ændre sig meget hurtigt, og man som investor skal tage højde for blandt andet udløbsdato på oliekontrakten man handler samt sætte sig ind i sikkerhedsstillelse og gearingsregler.

Ønsker man som investor at få eksponering til en stigende oliepris, er der i stedet visse aktier og ETF’er man kan se nærmere på, der burde gøre det godt sammenlignet med resten af aktiemarkedet, hvis olieprisen fortsætter op i den kommende tid.

Billede

iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF (9,3% afkast siden 1. oktober)
En simpel måde at få eksponering til udviklingen i olieprisen, er ved at placere sine midler i olieselskaber, der producerer olie, og derfor tjener mere, hvis olieprisen stiger.

En måde kunne selvfølgelig være at købe en enkelt aktie i et energiselskab som f.eks. Exxon Mobil, men ønsker man en bredere eksponering til flere olieproducerende energiselskaber, kan man i stedet købe en ETF (børshandlet fond), hvor man i stedet for at placere sine midler i et enkelt selskab spreder dem ud på en lang række virksomheder inden for den traditionelle energisektor.

iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF, indeholder, som vist nedenfor, flere amerikanske energiselskaber som Exxon Mobil, Chevron og ConocoPhilips, og ETF’en er siden 1. okt. steget med 9,3 % drevet af den højere oliepris.

Billede

iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF (7,3% afkast siden 1. oktober)
Ønsker man som investor en ETF der indeholder europæiske energivirksomheder, kan man se nærmere på iShares MSCI Europe Energy Sector.

Som vist nedenfor indeholder denne ETF aktier som Shell, Total og BP. En stigende oliepris bør påvirke både amerikanske og europæiske energivirksomheder positivt, men da europæiske aktier i øjeblikket handler til en lavere værdiansættelse relativt til virksomhedernes indtjening sammenlignet med USA, handler iShares MSCI Europe Energy Sector til en P/E på ca. 8, hvor den førnævnte, iShares S&P 500 Energy Sector, handler til en P/E på ca. 13. Med andre ord er europæiske energivirksomheder værdiansat lavere end de amerikanske relativt til deres indtjening.

Billede

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF (11,2% afkast siden 1. oktober)
Indenfor energisektoren findes der flere undersektorer, som f.eks. virksomheder der udvikler og finder nye oliefelter. Aktier inden for denne undersektor er typisk endnu mere følsomme overfor ændringer i olieprisen, da en høj oliepris øger efterspørgslen efter udviklingen af nye felter, hvor en lav oliepris kan få energivirksomhederne til at sætte udviklingen af evt. nye oliefelter på pause.

Dette kan også forklare, hvorfor iShares Oil & Gas Exploration & Production ETF’en er steget en smule mere end de to førnævnte ETF’er. iShares Oil & Gas Exploration & Production er siden 1. okt. steget med 11,2 %, og indeholder, som vist nedenfor, virksomheder som EOG Resources, Canadian Natural Resources og Hess.

Investerer man som investor her, løber man en højere risiko, hvis olieprisen falder tilbage igen, men omvendt kan denne ETF også potentielt stige mere end de to førnævnte, hvis olieprisen fortsætter op. 

Billede

Tankskibsaktier som Hafnia, TORM, Frontline, D/S Norden (4,5%, 3,5%, 6,4% og 2,3% afkast siden 1. oktober)
En anden undersektor til oliesektoren der ligeledes har høj risiko, er virksomheder der beskæftiger sig med transport af olie og olierelaterede produkter.

Eskalerer konflikten i Mellemøsten, kan det også betyde, at de globale forsyningskæder indenfor olie ændre sig, og det kan betyde højere fragtrater for tankskibe.

I Danmark har vi flere virksomheder som Hafnia, TORM og D/S Norden, der beskæftiger sig med transport af olierelaterede produkter.

Der findes ingen ETF’er godkendt til detailinvestorer i Europa, der rammer denne sektor godt, så derfor bliver man som investor nødt til at se på enkeltaktier for at få eksponering til denne undersektor. Det gør selvfølgelig risikoen meget høj, men bliver der større efterspørgsel indenfor transport af olie på grund af uroen i Mellemøsten, kan aktier som disse potentielt gøre det godt.