Thorleif Jackson udpeger to banker: "De er meget større om ti år"
Du kan følge Thorleif Jacksons og Dansk Aktionærforenings fundamentalportefølje i Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev.
Efter omtrent to års pause kunne en gruppe af Dansk Aktionærforenings medlemmer igen mærke luft under vingerne, da vi i april tog på en uges investorrejse til de to baltiske lande, Estland og Litauen.
Rejsen var arrangeret i samarbejde med Jackson Familieinvest, og med som rejseleder var fund manager, Thorleif Jackson. Vi fangede Thorleif på rejsens sidste dag for at spørge ham, hvordan det hele var gået, og hvorvidt det baltiske marked er værd at interessere sig for.
Hvorfor tage på investorrejser?
Man skal ikke regne med, at få viden man ikke kan læse på hjemmesiderne, men det giver helt sikkert en anden indsigt og fornemmelse at komme ind på virksomhedens hovedkontorer og møde nøgleansatte.
Hvad har været de mest spændende virksomheder på rejsen?
Jeg synes det har været bankerne, LHV Group, Coop Pank og Šiauliu Bankas. Især de to estiske banker, LHV Group og Coop Pank, er meget succesrige og hurtigt voksende, og jeg tror, de er meget større om ti år. Vi besøgte også Enerfit Green, som er et selskab indenfor grøn energi i Estland. De minder lidt om Ørsted, bare her i Baltikum. Jeg tror, at også de vil vokse meget de næste år.
Hvad var så det bedste besøg?
Det må næsten have været, da vi besøgte papirsfabrikanten Grigeo og fik en rundvisning på deres fabrik. Gintautas Pangonis, som viste os rundt, har været hovedejer og topchef i de sidste 20 år, og man kunne mærke, at han kender fabrikken og medarbejderne godt. Som investering er selskabet desværre lidt lille, men det er et spændende selskab, som leverer gode resultater, og det vil de også gøre i fremtiden.
Læs også: Thorleif Jackson sælger dansk aktie efter 15 års uafbrudt ejerskab - og køber en ny
Hvorfor skal man som investor interessere sig for Baltikum?
Baltikum er et relativt lille område at investere i – det baltiske indeks BBGI består kun af 24 selskaber, fordelt over de tre lande. Men det er et spændende marked at være investeret i – Baltikum vokser hurtigere end både Europa og resten af verdenen, og selskaberne tjener gode penge. Derudover er der et højt niveau af transparens og aktionærvenlighed, og det er også noget, jeg altid er på udkig efter.
Især det estiske marked bryster sig også af at have mange ”unicorns” (unoterede selskaber med en værdi over 1 milliard dollars, red.). Vi var eksempelvis på besøg hos virksomheden Bolt, som man måske kender som udbyder af el-løbehjul i de større byer i Danmark. Det er helt tydeligt, at selskabet har fat i noget i forhold til konkurrenten Uber.
Hvad skal man være opmærksom på, hvis man vil investere i Baltikum?
Hvis man vil investere i Baltikum, skal man enten handle gennem en traditionel bank eller købe en investeringsfond. Jeg har valgt investeringsfonden Avaron Emerging Europe Fund. Jeg synes, de har skabt nogle rigtig flotte resultater med konkurrencedygtige omkostninger. Det er forholdsvis let at investere i Avaron fonden, som man kan købe og sælge til indre værdi uden tillæg, fradrag eller kurtage.
Læs også: Scor skattefri gevinst på 37.300 kroner til dit barn - hvert år
I 2019 skrev du en artikel i Aktionæren om Baltikum, hvor du fremhævede flere selskaber, som vi besøgte på rejsen. Hvordan er det gået med dem?
Alt i alt synes jeg, det er gået rigtig godt. Ét af de selskaber jeg skrev om, var rejseselskabet Novaturas, som jeg forventede store resultater af. I mellemtiden har der været en pandemi, som ingen forudså, og det har de naturligvis været hårdt ramt af. Men de er kommet rigtig flot tilbage; allerede i år er de næsten på et normalt niveau i salg og booking, så jeg forventer, de kommer hurtigt og styrket tilbage.
Derudover var der Ignitis, som ikke var børsnoteret i 2019. Det er de blevet i mellemtiden, og det er et selskab, som er rigtigt spændende. Dels er de lavt prissat, men deres kerneforretning er stor og profitabel – og så vokser de. Så det er svært at finde noget at være meget utilfreds med. Hvis alt går vel, så tror jeg de vil stige med 50 procent indenfor få år.
Hvad tager du med hjem fra rejsen?
Først og fremmest er det rart at få bekræftet, at der fortsat er et potentiale i Baltikum. Derudover er jeg overrasket over at se, hvor langt især Estland er med den digitale udvikling. I Danmark bryster vi os tit af at være meget digitale, men de er mindst lige så langt herovre, nogle steder måske længere, og det skal ses i lyset af, at de først fik deres selvstændighed fra Sovjetunionen for godt 30 år siden. Der er ingen tvivl om, at de er dygtige, og at det er gået hurtigt.