Perspektiv

Skruer ned for risikoappetitten på aktier

Billede
Historisk har aktier klaret sig fint i perioder med stigende renter, pointerer seniorstrateg. Alligevel skruer dansk storbank ned for risikoappetitten på både aktier og risikofyldte obligationer.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

De amerikanske rentestigninger vil komme i en lind strøm, vurderer Danske Banks seniorstrateg Natalia Setlak. Hun understreger, at det ikke nødvendigvis er dårligt for aktierne. Historisk har aktier nemlig klaret sig godt i perioder, hvor den amerikanske centralbank har hævet renterne.

Banken venter tre stigninger i renten fra den amerikanske centralbank i 2022, mens hele fire forhøjelser af renterne er forventet i året efter.

”Renteforhøjelser er normalt ensbetydende med, at økonomien er robust nok til at klare de pengepolitiske stramninger – og den gode økonomiske vækst understøtter en positiv udvikling på aktiemarkedet, siger Natalia Setlak i en kommentar til de ventede amerikanske rentestigninger.

”Derfor forventer vi ikke at se større tilbagefald på aktiemarkedet som følge af Fed’s handlinger, medmindre de er tvunget til at stramme pengepolitikken meget hurtigere end ventet for at få inflationen under kontrol,” fortsætter seniorstrategen.

Perioder med kursfald – balancér porteføljen
Udsving i aktiekurserne kan der dog sagtens komme undervejs, påpeger hun.

”Vi kan dog sagtens få perioder med mindre aktiefald. Den negative påvirkning af højere renter er typisk størst for vækstaktier, hvor investorer i høj grad betaler for en forventet fremtidig vækst i selskabernes indtjening. Det er lidt teknisk, men skyldes at højere renter reducerer den såkaldte nutidsværdi af den forventede fremtidige indtjening,” siger Natalia Setlak.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Hun anbefaler derfor investorerne ikke at have for ensidigt et fokus på vækstaktier i en periode med stigende renter. Sørg i stedet for en god balance i din portefølje, råder hun.

Syv rentestigninger i vente
Hos Danske Bank forventer man tre rentestigninger fra den amerikanske centralbank i 2022, nemlig i juni, september og december. Desuden venter man fire stigninger i renterne fra Fed i 2023.

Læs også: Tror svensk softwareaktie stiger 55 procent

Det er markant flere rentestigninger, end banken forventede for blot et halvt år siden og det vil i så fald også være et meget hurtigere opstramningstempo end efter finanskrisen.

”Økonomien er dog i god stand og virker robust, så Fed’s stramninger bør ikke umiddelbart udløse et kæmpe fald i væksten. Til gengæld vil en dæmpende effekt på inflationen være meget velkommen for investorer. Fed har derfor nu en gylden mulighed for at normalisere pengepolitikken og skabe råderum for nye lempelser i fremtiden, når næste store krise kalder på pengepolitisk handling,” siger Natalia Setlak.

Billede

Risiko for ubehagelig cocktail
I samme ombæring peger hun på, at der er risiko for, at væksten aftager inden inflationen er kommet ned igen.

”Lav vækst og høj inflation – såkaldt stagflation – er en ubehagelig cocktail for Fed, der kan blive nødt til at stramme pengepolitikken for at få inflationen ned, selv om den underliggende økonomi har brug for det stik modsatte.”

Inflationen har været høj i år, drevet af blandt andet flaskehalse og høje energipriser, men den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har længe kaldt den høje inflation ”midlertidig”. Det har været med til at berolige investorerne.

Læs også: Private investorer kan tåle større udsving

For nylig meldte Fed-chef Jerome Powell dog ud, at det nok var på tide at pensionere ordet ”midlertidig”. Han åbnede op for at stramme pengepolitikken hurtigere end tidligere annonceret for at lægge en dæmper på den økonomiske vækst og inflationen.

Aktier og risikofyldte obligationer mindre attraktive
Det har fået obligationsmarkedet til at indprise flere renteforhøjelser i både 2022 og 2023 og har udløst nogle tab blandt især vækstaktier.

”Fed’s stramninger har størst indflydelse på de korte renter, som normalt er de mest følsomme over for pengepolitikken. Derfor forventer vi, at de korte renter vil fortsætte med at stige lidt mere end de lange renter i de kommende måneder, hvilket i så fald vil føre til en lidt fladere rentekurve,” siger Natalia Setlak.

Højere renter på statsobligationer vil relativt set gøre aktier – samt de mere risikofyldte virksomhedsobligationer og emerging markets-obligationer – lidt mindre attraktive i forhold til statsobligationer, vurderer seniorstrategen.

”Set i en historisk kontekst forventer vi dog fortsat, at renterne på statsobligationer vil være meget lave og afkastpotentialet begrænset,” siger seniorstrategen.

Skruer ned for risikoappetitten
Danske Bank har for nylig skruet ned for appetitten på risiko. Banken anbefaler nu investorer at have en neutral vægt i aktier i porteføljen, efter vi i en lang periode har anbefalet en overvægt – det vil sige en højere andel af aktier end det forventede niveau på længere sigt. Dermed anbefaler bankens analytikere nu også en neutral vægt i obligationer efter en lang periode med undervægt.

”Det skyldes, at vi ser mindre afkastpotentiale i aktier over det kommende år og ser større usikkerhed, som med fordel kan balanceres af lidt flere obligationer, der er med til at give stabilitet i porteføljen,” siger Natalia Setlak.

Webinar: Lær at investere på InvestorSkolen