Perspektiv

Fem gode råd til kvinder, der vil i gang med at investere

Billede
KLUMME: Kvinder er bedst til at investere, og det er der især tre årsager til, skriver dagens klummeskribent. I anledning af kvindernes internationale kampdag giver hun her fem specifikke råd til kvinder, der gerne vil i gang med at investere.
Billede

Af
Natalia Anna Rogaczewska

Stifter og direktør i VÆRDBAR

Kvindeøkonomien arbejder for økonomisk ligestilling mellem kønnene. Økonomisk ligestilling er nemlig stadig vejen til økonomisk og åndelig frihed. Og hvilket budskab er bedre her på kvindernes internationale kampdag?

Over hele verden er det nemlig stadig både meget aktuelt og vigtigt, at kvinder sættes fri til at kunne udleve de drømme og ønsker, som de måtte have for deres liv. Det forudsætter økonomisk frihed og det gælder også i Danmark.

Udover, at økonomisk ligestilling er godt for kvinderne selv, er det faktisk også godt for deres børn og godt for vores samfundsøkonomi. Andelen af enlige kvindelige forsørgere er fx meget højere end mandlige, omvendt tjener de meget mindre. En enlig mandlig forsørger har en gennemsnitlig indkomst på ca. 300.000 kr. årligt, hvor den enlige kvindelige forsørger har en gennemsnitlig indkomst på ca. 180.000 kr (Danmarks Statistik, 2020).

Så når vi i dag fejrer kvindernes internationale kampdag, er det vigtigt at tænke på, at vi også kæmper for deres børns muligheder. Kampen for økonomisk ligestilling i vores alles interesse. Mænd, kvinder og børn. Desværre er Danmark helt nede som nummer 29 på den globale verdensrangliste over ligestilling – og investeringer er ikke en undtagelse til den danske halten.

Men. Egentlig burde det slet ikke være sådan. For kvinder er faktisk bedre til at investere end mænd. Overrasker det dig? Så hold tungen lige i munden mens du læser forklaringen.

Kvinder er bedst til investering
Forskning viser nemlig, at kvinder er bedre til at investere end mænd på særligt tre områder.

For det første er kvinder mere langsigtede i deres investeringer. De holder i gennemsnit deres investeringer længere end mænd, og det giver pote. Historisk har langsigtede investeringer i markedet givet et bedre afkast. Kvinder har på godt dansk mere is i maven når det kommer til investeringer. Godt at huske i disse tider, hvor aktierne styrtdykker.

For det andet, fordi kvinder ikke overvurderer deres viden om investeringer, modsat mænd. Forskning viser, at mænd oftere handler aktier end kvinder, fordi de overvurderer deres egne evner; mænd tror simpelthen, at de kan slå aktiemarkedet. Det gør kvinder ikke, og derfor køber og sælger de ikke aktier (for) ofte. Resultatet er, at kvinder har lavere handelsomkostninger og højere afkast på deres aktier end mænd. Faktisk næsten 1% højere afkast om året i forhold til mænd.

For det tredje investerer kvinder i aktier med mindre risiko. Det skulle man tro giver lavere afkast. Men højrisiko aktier giver som regel kun afkast over en længere tidshorisont – og da mænd i gennemsnit har en lavere investeringshorisont end kvinder, er højrisikoinvesteringerne på mændenes side en dårligere forretning end kvindernes mere sikre aktier over en lang tidshorisont.

Så hvorfor er der færre kvinder, der investerer end mænd når vi nu ved, at det ikke er fordi de er dårlige til det? Det er ganske enkelt fordi (surprise!), at de har færre penge at investere for. Faktisk er kvinders investerbare formue i gennemsnit 46% lavere end mænds (tal fra Mybanker, 2020).
Så vil man have flere kvinder med på investeringsvognen, er det en rigtig god idé at øge den økonomiske ligestilling.

Flere investeringer kræver økonomisk ligestilling
…og den er vi langt fra i mål med.  Heller ikke på investeringsområdet.
Uligheden viser sig både i forhold til, at mænd investerer oftere og med større beløb end kvinder.

Faktisk sidder mænd på næsten 70 procent af den samlede investerede formue i Danmark. I gennemsnit er den investerede formue 119.000 kr. i gennemsnit pr. mand og 47.000 kr. pr. kvinde (tal fra MyBanker, 2020).

Så. Vil vi gøre op med den kønsmæssige ulighed i investeringer, skal vi se på økonomisk ligestilling over en bredere kam. Kort og godt skal vi sikre, at kvinderne har nok penge mellem hænderne til at investere for. Det kræver økonomisk ligestilling på en række konkrete områder, der vil øge kvinders formue og dermed deres mulighed for at frigøre midler til investeringer og til at øge deres afkast. Det kan fx være:

Den generelle lønforskel er 18 procent mellem mænd og kvinder (Danmarks Statistik, 2020).
Kvinders pensionsformue, der er ca. 25 procent lavere end mænds (kvinder indbetaler ca. 20 procent mindre til pension om måneden, viser tal fra Danmarks Statistik i 2020).

Flere kvinder end mænd arbejder i det offentlige, hvor lønnen generelt er lavere og hver tredje kvinde er på deltid, mens det kun gælder for hver 10 mand (Danmarks Statistik, 2020 samt Forsikring & Pension).

Få kvinder i bestyrelser og topledelser, hvor lønnen er høj
Derudover skal vi sikre, at kvinder har lettilgængelig viden om, hvordan man investerer, og vi skal gøre det lettere for kvinder at interessere sig for og at tale om økonomi.

Og dét er præcis det, som Kvindeøkonomien er sat i verden for.

I Kvindeøkonomien håber vi derfor at inspirere alle kvinder til at tage stilling til, hvordan de vil forvalte deres økonomi og deres formue. Det er vigtigt at komme i gang med at investere, for kvinder går langt fattigere ind i pensionsårene end mænd. Og godt nok skal de fleste af os passe på tænderne, når vi bliver gamle, men det er sjovere at spise kaviar og drikke champagne end havregrød og neskaffe.

På Kvindernes Internationale kampdag er her derfor 5 gode råd fra Kvindeøkonomien til at alle kvinder, som vil i gang med at investere:

1: Lav en plan for, hvordan du vil forvalte din løn og din formue. Rådfør dig evt. med en investeringsforening, din bank eller en helt tredje. Du skal bare være sikker på, at det er en som repræsenterer dine interesser.

2: Få overblik over din økonomi, herunder eventuelle lån, før du begynder at investere. Fx bør du afbetale alle lån med høj rente, før du begynder at investere.

3: Opret en ”case-of-emergency- konto”, hvor du sparer op til at kunne sikre dig økonomisk frihed i et par måneder, selv uden indkomst.

4: Tænk langsigtet og spred din risiko. Når det kommer til investeringer, må du godt være utro. Gå efter flere aktier og helst på en gang.

5: Tænk i højere risiko på de langsigtede investeringer, fx din pension.

Om skribenten: Natalia Anna Rogaczewskaer direktør i Kvindeøkonomien og er desuden stifter og direktør af virksomheden VÆRDBAR, der rådgiver om strategisk håndtering af barsel.