Nyhed

Novo Nordisk med klar besked til aktionærerne

Billede
Stor interesse for den årlige generalforsamling i Bella Centeret, hvor Dansk Aktionærforening gik tæt på ledelsens planer for at bringe aktiekursen og markedsvæksten tilbage på sporet.

Torsdag d. 27. marts afholdt Novo Nordisk generalforsamling i Bella Center København med omkring 1000 aktionærer tilmeldt såvel fysisk som online. Arrangementet blev gennemført som en hybrid event, hvilket sikrede bred deltagelse og interaktion fra aktionærerne

Ledelsen svarede klart og konkret på spørgsmålene

Dansk Aktionærforening mødte op på vegne af de private investorer, og fik stillet en række spørgsmål til ledelsen og årsrapporten. Du kan læse hele direktør Mikael Baks indlæg nedenfor, og også se et uddrag af de svar, der blev givet fra ledelsen lige her.

Uddrag fra generalforsamlingen (Kilde: Børsen):

Novo Nordisks bestyrelse og topledelse svarede på spørgsmål fra i alt 5 aktionærer, herunder ATP og Dansk Aktionærforening.

Adspurgt af Dansk Aktionærforening om, hvordan man kan blive bedre til at melde klart ud om hvordan, man agter at slå konkurrenten Eli Lilly sagde topchef Lars Fruergaard Jørgensen: “Vi har 100 års erfaring med at konkurrere med Eli Lilly. Vi kommunikerer måske på forskellige måder, men den måde, vi vinder på, det er produkterne.”

Han adresserede også spørgsmålet fra medlemmernes repræsentant, Mikael Bak, om ledelsen har lært noget af store kursfald efter skuffende forsøgsresultater, og investorernes generelle skuffelse over vægttabshåbet cagrisema således: “Det er klart, at 22,7 pct. ikke er 25 pct. (vægttab, red.), så nogle blev skuffet over det. Vi bruger en del tid på at forklare at vi mener, at der er et fortsat potentiale for at udvikle cagrisema yderligere,” sagde han.

Formand Helge Lund blev spurgt, om der var behov for en fuldtidsformand og mere medicinalekspertise i formandskabet. Han fastslog sin fulde dedikation til Novo Nordisk, og sagde, at det er sandsynligt, og at der ikke er tradition for en fuldtids-formand i nordiske selskaber. Samtidig bekræftede han, at bestyrelsen generelt har masser af Pharma-erfaring, men at man dog også satser på at det næste nye medlem af bestyrelsen formentlig vil have forskningserfaring.

Hele bestyrelsen blev som ventet genvalgt:

Læs hele Dansk Aktionærforenings indlæg:

Du kan finde Dansk Aktionærforenings fulde talepapir og indlæg til Novo Nordisks generalforsamling her.

Dansk Aktionærforenings indlæg på Novos generalforsamling:

Mit navn er Mikael Bak, og jeg repræsenterer de private investorer på vegne af Dansk Aktionærforening.

Lad mig starte med på de private investorers vegne at takke for en god rapportering fra ledelsen, og ikke mindst takke alle de mange dygtige ansatte rundt om i hele verden, der i 2024 knoklede for at levere resultater og fremgang for selskabet. Selv om vi som aktionærer selv sagt ikke er glade for de kurstæsk, som aktien har fået siden sommeren 2024, så er det på sin plads at anerkende og rose den vækst og indtjening der blev skabt gennem året. Det er stadig imponerende ikke blot i en dansk, men også i global kontekst.  

Jeg vil gerne fra et aktionærsynspunkt bringe fokus på, hvad selskabet kan gøre for at imødekomme de udfordringer der opstår, når man vækster så kraftigt som tilfældet er, og når presset stiger - også på aktiekursen.    

Mit første spørgsmål går på sammensætningen i bestyrelsen. Spørgsmålet skal ses som et konstruktivt indspil til de overvejelser, som vi mener, man børe gøre sig i de kommende år. Når vi udefra ser på formandskabets sammensætning, og bestyrelsen, kan vi være bekymret for, om der er nok ”hard core” pharma-viden til stede, til at give konkret sparring på forskningen, og de mange pharma-strategiske valg der skal træffes? Og samtidig ønsker vi at stille spørgsmålet, om tiden nærmer sig, hvor et så stort selskab som Novo, har brug for en fuldtids-formand, der kun bruger sin tid på ét selskab, nemlig Novo? Jeg hører gerne bestyrelsens overvejelser om dette.

Mit andet spørgsmål vedrører tilrettelæggelsen af selskabets forsøg, og den løbende kommunikation med markedet om resultaterne. Vi kan konstatere, at kursen har været påvirket meget kraftigt af selv mindre afvigelser i forsøgene. Fra et aktionærsynspunkt kan det virke frustrerende, og det samme gør sig muligvis gældende hos ledelsen. Spørgsmålet er, om man fra selskabets side selv kan blive bedre til at tilrettelægge forsøgene og opstille nogle klarere målsætninger, som ikke bringer tvivl eller unødige skuffelser hos de mange analytikere, der hver dag følger selskabet. Helt konkret: Hvad har ledelsen lært og taget med fra de seneste års forsøg, og har man iværksat nogle initiativer, der skal sikre bedre tilrettelæggelse og kommunikation af de løbende forsøg?  

Og til slut vil jeg gerne sætte fokus på konkurrentsituationen. Vi kan konstatere, at Eli Lilly melder aggressivt ud, bl.a. at de har planer om at slå Novo også her på vores eget hjemmemarked i Danmark, og de holder sig heller ikke tilbage med at melde ud, at de selv mener at have langt de stærkeste kort på hånden i kampen mod Novo. Det er jo ikke ukendt, at visse amerikanere kan have en tendens til at puste sig op, og skal man sige ”bully’ie” os europæere. Men vi er nok mange, der gerne ser, at det ikke sker. Og samtidig savner vi også et modsvar til den stigende skepsis, som vi hører i dagspressen om, at Novos langsigtede indtjeningsevne kommer under pres. Jeg vil gerne her høre ledelsens bud på, hvorfor både Eli Lily, og de kritiske eksperter i medierne tager fejl, og jeres konkrete bud de tre vigtigste faktorer, der skal sikre selskabets førerposition også om 5 og 10 år? Jeg ved, at det er udansk, men som de siger i England, ”shoulders back, smash it”.  Lad os få givet dem nogle tydelige svar retur.  

På vegne af mine medlemmer, og de mange tusinde private investorer rundt om i landet vil jeg gerne ønske alt det bedste for Novo i 2025. Tak for ordet.