Investorviden

Investeringsstart: Dét var nemt - og dét var svært

Billede
Natalia har nu besluttet sig for at investere, men hvordan kommer hun videre? Hvor søger hun inspiration, og hvem spørger hun om råd? Her tager Natalia dig med på anden del af sin rejse.
Billede

Af
Natalia Anna Rogaczewska

Stifter og direktør i VÆRDBAR

I første afsnit krøb jeg til korset og fortalte om, hvorfor jeg endnu ikke havde kastet mig ud i aktieinvesteringseventyret. Mine tre undskyldninger var tryghed, at jeg sparede op til renovering af mit hus og at jeg sparede op til at blive selvstændig med egen virksomhed.

Trygheden bundede i, at det gav mig større følelse af kontrol at have pengene stående på en konto. Det holdt mig også fra at se min frygt for at fejle på aktiemarkedet i øjnene. Med hensyn til renovering af hus og opstart af egen virksomhed, synes jeg det var fornuftigt at have penge umiddelbart til rådighed.

Få hjælp til at realisere din opsparingsdrøm - bliv medlem nu

Men nu skulle det være slut med aktie-sløseriet. Ikke mindst i lyset af min position som direktør for Kvindeøkonomien, hvor ulighed i investeringer mellem mænd og kvinder er én af vores mærkesager.

Så hæld kaffen op og læn dig tilbage, for nu tager jeg dig gennem, hvilke overvejelser jeg gjorde mig, nu hvor beslutningen om at skulle i gang med at investere var taget. Hvad synes jeg var nemt, og hvad var svært?

Så hæld kaffen op og læn dig tilbage, for nu tager jeg dig gennem, hvilke overvejelser jeg gjorde mig, nu hvor beslutningen om at skulle i gang med at investere var taget. Hvad synes jeg var nemt, og hvad var svært?

Viden er magt – eller i hvert fald tryghed
Det første, jeg gjorde, var at lave lidt research. Det var nemt. Jeg lyttede til podcasts som Millionærklubben, Dine Penge og Et Rigere Liv, som Kvindeøkonomien har lavet sammen med Forsikring & Pension. Jeg gik på biblioteket for at låne bøger om investering af Warren Buffett og Charlie Munger, men droppede dem igen. Dels fordi deres bøger nærmere er encyklopædier, der nørder virksomhedsregnskaber på et niveau, hvor min erhvervsjuridiske bachelor ikke kan følge med, dels fordi min indre, nyopdagede woke-identitet alligevel ikke helt kunne have, at min investeringsrejse ene og alene skulle dikteres af gamle, hvide mænd.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

I stedet undersøgte jeg derfor mit eget netværk for kloge personer med indsigt i aktieinvestering, og fandt blandt andre Mette Reissmann, formand for Aktionærforeningen, og Majken Harris, investeringsekspert hos Curo Capital, som jeg fik nogle gode og oplysende snakke med. Det var også nemt. Og det gav mig tryghed hvad angik min investeringsstrategi. Jo mere viden jeg fik, desto mere tryg blev jeg.

Med hensyn til netop investeringsstrategien, syntes jeg ikke, at Buffett og Munger skulle straffes ved ikke at komme til orde alene på grund af deres køn. Det ville jo være helt åndssvagt. Så her får I to citater af de dygtige herrer, som jeg synes giver nogle gode pejlemærker, før du kaster dig ud fra investeringsklippen.
For det første Munger, der med citatet "De store penge ligger ikke i at købe og sælge, de ligger i at vente” understreger vigtigheden af at investere langsigtet.

For det andet Buffett, der med citatet “Det er langt bedre at købe en fantastisk virksomhed til en rimelig pris end en rimelig virksomhed til en fantastisk pris”, understreger vigtigheden af at se på værdien af en aktie i stedet for prisen.

Læs også første del af Natalias investeringsrejse

Som både Mette og Majken også sagde til mig, så er investeringsmarkedet udtryk for forventninger. Når du kigger på en akties pris, handler det altså om at vurdere prisen ud fra den forventning, som du – og resten af markedet – har til aktien og det produkt, som den repræsenterer.

Så langt så godt.

Hvor meget kan du tåle at miste?
Næste skridt var at beslutte mig for, hvor mange penge jeg ville investere, og det var straks lidt sværere. Jeg kommer ikke til at dele beløbet, men jeg vil gerne fortælle, at det var vigtigt for mig, at beløbet var stort nok til, at jeg meningsfyldt kunne fordele det ud over flere aktier, men småt nok til, at jeg stadig har en reserve, som jeg kan trække på.

Jeg legede med forskellige scenarier om smertegrænser og fandt frem til, at jeg vil investere et beløb, som svarer til, hvad jeg i princippet kan miste, uden at det har indflydelse på mit øvrige liv. Det var overraskende mere end, hvad jeg havde regnet med. Når det er sagt, skulle jeg lige sluge den nærmest brændende smerte ved tanken om risikoen for at miste pengene. Men det er et neonskilt, som jeg grundlæggende tror er vigtigt at have hængende over hovedet. Ikke som et tungt kors på ryggen, der skal fjerne glæden og energien i forbindelse med din investering, men som en påmindelse om, at der altid er en risiko.

Praktik er vejen frem – og det er nemt
Med beslutningen om investeringsbeløbet taget, var der kun det praktiske tilbage. Jeg brugte lidt tid på at sætte mig ind i det på bankens hjemmeside. Her stod det udførligt forklaret, hvad jeg egentlig skulle have sat op rent praktisk for at komme i gang.

Jeg kunne blandt andet læse om, hvordan jeg oprettede et aktiedepot og en aktiesparekonto, og hvad forskellen er på de to. Det er en forudsætning at have en af delene, hvis man vil i gang med at investere.
Egentlig havde jeg først troet, at jeg ville skrive til banken og bede om et møde, men da jeg havde læst om det på banken hjemmeside, oprettede jeg bare et aktiedepot via min netbank selv. Det var nemt.

Her kommer lige en indskudt sætning om, at det kan være en mindst lige så god strategi at skrive til banken og bede dem om at klæde dig på med viden, hvis du nu ikke lige har adgang til folk i dit netværk, der ved noget om investering. Bankerne er mere end villige til at give dig den viden, du har brug for. Du kan sidde i ro og mag og stille alle de spørgsmål, du vil, tage hjem og google videre – og spørge igen, hvis du har behov for det.

Du kan også gå til en investeringsfond med dine penge og sige ”Værsgo – investér dem for mig i bæredygtig tekstilproduktion” eller, hvad du nu ellers har kastet din kærlighed på. Det koster selvfølgelig noget, så vurdér, om du synes det er det værd. De fleste tager en uforpligtende, gratis snak som en start, så du kan danne dig et overblik.

Tænk jysk – også når du skal investere
Tilbage til mig foran netbank-skærmen. Depotet er klart, og jeg skal til at indbetale mit investeringsbeløb.

Men så tænkte jeg ved mig selv, at jeg lige skulle undersøge markedet. Jeg er jo fra Jylland og er altid på udkig efter gode tilbud – heldigvis. For sørme om det ikke var lige så nemt og billigere at oprette et aktiedepot hos en investeringsplatform uden for banken. For eksempel var der lavere omkostninger på de årlige depotgebyrer og andre investeringsomkostninger. Så jeg droppede altså aktiedepot i egen bank og oprettede en profil hos Nordnet i stedet.  

Og sådan gik det til, at jeg havde mit helt eget investeringsdepot, en investeringsstrategi og et præcist investeringsbeløb.

Læs med næste gang, når jeg fortæller, hvilken slags aktier, jeg investerede i, og mine overvejelser i den forbindelse.

Læs tredje afsnit af Natalias aktierejse: Aktier er ikke som ægteskab

Få hjælp til at realisere din opsparingsdrøm - bliv medlem nu