Investorviden

Disse fonde er kommet bedst fra start i 2022

Billede
Det var et rædselsfuld forår for mange af de danske investeringsfonde. Enkelte fonde skilte sig ud, og formåede at slå det sure marked og skabe et positivt afkast til investorerne, og der var en stor forskel på afkastet fra fonde med udenlandske aktier og dem med rent danske aktier. Se listen over forårets vindere og tabere i denne artikel bragt i samarbejde med Inside Business.

Se den originale artikel fra Inside Business her.

I 2021 leverede samtlige danske investeringsforeninger med fokus på globale og danske aktier et afkast til kunderne. I år skal man lede længe efter investeringsforeninger, der kan fremvise blot et beskedent afkast.

I takt med at renterne og inflationen er tordnet i vejret, er aktiemarkederne verden over på det nærmeste styrtet i grus. Både danske og globale aktier er faldet over 20 pct. i år og har skåret næsten to års afkast af den optur, som markederne har oplevet, siden de første vacciner blev givet i efteråret 2020.

Nedturen har ramt de danske investeringsforeninger hårdt. Især dem, der fokuserer på danske aktier, hvor afkastet var negativt i samtlige investeringsforeninger ved udgangen af maj.

Ser man på investeringsforeningerne med fokus på globale aktier, er billedet ikke lige så brutalt. Alligevel er det dog kun godt to håndfulde af foreningerne, der har formået at holde skindet på næsen i år.

Det viser en gennemgang af de bedst og værst performende investeringsforeninger med fokus på henholdsvis danske aktier og globale aktier, noterede som unoterede, frem til udgangen af maj i år.

Gennemgangen begynder i kategorien for globale aktier. Sidste år løb en mindre, ukendt fond, Great Dane Globale Aktier, med et afkast på hele 40,5 pct. med topscorertitlen.

Bag Great Dane står Thomas Bastrup og de to rige fynske tobaksfamilier Gundersen og Halberg, der er en klassisk valueinvesteringsfond. Dengang fortalte Thomas Bastrup, at de begyndende stigende renter for alvor havde givet medvind til fonden, fordi de trak tempoet ud af vækstaktierne.

Siden da er renterne braget op, men modsat mange af konkurrenterne er det lykkedes Great Danes globale aktiefond at holde skindet på næsen med et afkast på 0,29 pct. ved udgangen af maj.

Afkastet er nok til at klemme sig ind i top-10, men langt fra årets foreløbige topscorer.

Maj Invest-fond er tilbage på tronen
På førstepladsen over det højeste afkast i kategorien for globale aktier finder man en gammel kending.

Med et afkast frem til udgangen af maj på 12,54 pct. er det således nok en gang Maj Invests globale sundhedsfond, der leder feltet an. Maj Invest-fonden tog også titlen i 2020, mens billedet var vendt 180 grader i 2021, hvor fonden leverede det næstdårligste afkast af samtlige danske investeringsfonde med fokus på globale aktier.

I den modsatte ende af tabellen indtager investeringsforeningen Wealth Invest K Invest Globale Aktier II foreløbig den lidet flatterende sidsteplads med et negativt afkast på hele 41,1 pct. Investeringsforeningen er en del af investeringsforvaltningsselskabet SEBinvests A/S såkaldte white label-forening.

Afkastet fra Maj Invest er godt og vel tre gange så højt som forfølgerne, der består af Sparinvest Value Aktier, MS Invest Value Aktier og Nordea Invest Stabile.

”Danske aktier er hårdere ramt end det brede marked. Det bunder dels i, at det danske aktiemarked er overrepræsenteret af vækstselskaber, som er mere rentefølsomme end det brede marked. Derfor er de mere udsat, når renten stiger. Det samme gælder vækstaktier generelt, der ligeledes er faldet mere end det generelle marked,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Dykker man ned i tallene afslører de dog store forskelle på afkastene blandt investeringsforeningerne med fokus på danske aktier.

Mest bemærkelsesværdigt er årets foreløbige bundskraber. Med et negativt afkast på 20,5 pct. tilfalder titlen Michael Voss’ fond Fundamental Invest Stock Pick. Fundamental Invest var i mange år en af de investeringsforeninger, der leverede det højeste afkast på danske aktier, men de seneste år har afkastet været udfordret.

Michael Voss fortæller, at Stock Pick-fondens udfordringer dels hænger sammen med en nedtur, der har ramt amerikanske biotekaktier. Den har forplantet sig til flere af danske selskaber. Det gælder blandt andre Genmab og Zealand Pharma, som porteføljen i Fundamental Invest Stock Pick har en del af aktier i.

”Vi har en del aktier i Genmab og Zealand Pharma, som begge er kommet med flere gode meddelelser. Biotech har drillet os sammen med nedlukningen i Kina. Nedlukningen har ramt vore positioner i B&O og RTX, fordi de ikke har kunnet få varer ud af Shanghai.” siger Michael Voss.

I løbet af foråret har Fundamental Invest skåret ned i porteføljen ved blandt andet at sælge en række af de mindste positioner fra. Forhåbningen er, at det kan være med til at sikre et bedre afkast, siger Michael Voss.

Historisk høj inflation sætter retningen
Selv om aktiemarkederne allerede har budt på store fald i år, kan nedturen meget vel vokse sig større. Flere økonomer taler nu ikke længere om, men hvornår recessionen rammer den europæiske økonomi.

Spørger man investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen, er det med aktiebriller især inflationen, som man skal holde sig for øje. I maj steg inflationen i Danmark til 8,2 pct., mens inflationen i de 27 EU-lande steg til 8,8 pct. Det er den højest målte inflation siden 1997, hvor man begyndte at opgøre det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks.

”Der er mange usikkerhedsmomenter i øjeblikket, og det reagerer markederne på. Men vel nok den største udfordring, der går på tværs, er inflationen. Det er den, man skal holde øje med. Den skal bøje af, uden at det rammer væksten og økonomien ender i recession. Gør den det, vil rentestigningerne, der lige nu rulles ud, begynde at ebbe ud,”siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Spørgsmålet, som mange stiller sig selv, er, om bunden på aktiemarkederne er nået. Ender det med en recession, har investorerne flere dårlige dage i vente, vurderer Nikolaj Holdt Mikkelsen.

”Hvis det ender med en recession, skal vi formodentligt længere ned. Man kan godt forestille sig yderligere fald på 10-15 pct. i aktiemarkedet, hvis vi ender i recession, men så mener jeg også vi nærmer os en bund,” siger han.

Hos Fundamental Invest håber Michael Voss, at aktiemarkederne har fået de tæsk, som de skal have for nu.

”Jeg er ikke en stor optimistist på det brede marked. Men jeg er heller ikke dyb pessimist. Vi har allerede fået store øretæver, og aktiemarkedet er ofte 6 måneder foran økonomien som en leading indicator. Men det giver også muligheder, når selskaberne over en bred kam er blevet handlet meget ned, fordi de eksempelvis er en del af en sektor, der bliver hårdt ramt, eller de midlertidigt bliver ramt ekstra af nedlukningen i Kina. Vi tror på en pæn rebound for en del af vore selskaber i 2. halvår.” siger Michael Voss.