Investorviden

Er du klar til de 10 vigtigste danske regnskaber?

Billede
En ny regnskabssæson er ved at nærme sig, og selv om det bliver de store amerikanske og europæiske aktier, der kommer til at give de største ryk i markedet, er der visse regnskaber man som dansk investor bør holde ekstra øje med i den kommende tid. Især 10 regnskaber bør man være klar til.
Billede

Af
Oskar Bernhardtsen

Investeringsstrateg, Saxo Bank

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Den danske regnskabssæson er i denne omgang, hvor både 4. kvartals- og årsregnskaber offentliggøres, meget koncentreret over få dage. Faktisk kommer hele 9 ud af vores 10 udvalgte danske regnskaber ud på 3 dage. D. 4., 5. og 6. februar. Det er derfor uge 6, inden vinterferien, at danskerne skal være ekstra opmærksomme på den danske regnskabssæson, for her vil man uden tvivl opleve store udsving i investeringsporteføljen, hvis den indeholder danske aktier. 

DSV d. 4. feb.

DSV er ventet at levere en omsætning på ca. 41 mia. kr. i 4. kvartal, hvilket svarer til en årlig omsætningsvækst på lige over 12 %. Bundlinjen er ventet at være nogenlunde det samme som i 4. kvartal 2023 på lige over 3 mia. kr. der tilsvarer en beskeden bundlinjevækst på lige under 2 %.

Selve kvartals- og årsregnskabet er derfor ikke ventet at komme med de helt store overraskelser, men DSV’s forventninger til 2025 og udmeldinger om integrationen af DB Schenker kan godt betyde udsving på dagen for regnskabet.

For helåret 2025 venter markedet lige nu en samlet omsætning på 250 mia. kr., hvilket svare til en omsætningsvækst på næsten 52 % sammenlignet med 2024. Størstedelen af væksten kommer selvfølgelig fra opkøbet af DB Schenker, og det vigtige bliver hvilken EBIT-margin DSV venter at kunne levere i 2025. Med andre ord, hvor stor en del af omsætningen er der tilbage på bundlinjen før rente- og skattebetalinger.

Lige nu venter markedet, at DSVs EBIT-margin falder fra ca. 10 % i 2024 til lige over 8 % i 2025, hvilket er et udtryk for, at DSV på den korte bane er ventet at tjene mindre per omsat kr. på grund af DB Schenker opkøbet. DSV er ventet igen at kunne levere 10 % EBIT-margin i 2027, men det er allerede nu ”hint” investorerne leder efter omkring, hvor hurtigt DSV venter at kunne integrere DB Schenker og komme tilbage til deres historiske flotte marginer.

LÆS OGSÅ: Fundamentalporteføljen laver afkast på 3.700 procent - se porteføljens 11 aktier

Coloplast d. 4. feb.

Coloplast aktien har i en årrække stået relativt stille og handler i øjeblikket på det samme niveau som den gjorde i 2019. Væksten hos Coloplast har egentlig de sidste par år været stabil på omkring 10 %, men EBIT-marginen hos Coloplast har været faldende siden 2021 fra et niveau på ca. 33 % til at ligge på ca. 27 % i 2024.

Det er især denne udvikling der er vigtig for Coloplast at få vendt, hvis aktien skal få en renæssance.  Det er ventet, at Coloplast for deres Q1 2024/2025 regnskab d. 4. feb. leverer en mindre marginforbedring, hvilket er ventet at fortsætte i løbet af 2025. Derfor vil fokus for regnskabet især være på marginerne, og hvorvidt og hvor meget Coloplast venter at skabe effektivitetsforbedringer i 2025.

Pandora d. 5. feb.

Pandora har de sidste par år været en fremragende investering. På trods af blandede meldinger fra flere forbrugsvirksomheder, har Pandora formået at levere høj og stabil omsætningsvækst kombineret med stabile høje marginer.

4. kvartal er et vigtigt kvartal på grund af julesalget, og generelt omsætter Pandora for ca. det dobbelte i 4. kvartal sammenlignet med årets resterende kvartaler. Derfor bliver det især julesalget man vil holde øje med i dette regnskab, hvor omsætningen er ventet at stige til 11,7 mia. kr. hvilket svarer til en stigning på ca. 9 % sammenlignet med 4. kvartal sidste år.

Den samlede omsætningsvækst er ventet at fortsætte flot i 2025 på lige under 10 % vækst, så Pandoras egne forventninger til 2025, vil bestemt også være noget, der kan rykke i aktiekursen på regnskabsdagen.

Demant d. 5. feb.

2024 har været et svært år for Demant, der i løbet af året blandt andet har budt på en nedjustering i vækstforventningerne, hvilket betyder, at det samlede årsregnskab for 2024 er ventet at vise 0-vækst i omsætningen.

Demant har længe været garant for en stabil omsætningsvækst på 7-10 % per år, og 2025 er året, hvor virksomheden gerne skal tilbage i dette spænd igen. Derfor bliver forventningerne til 2025 toneangivende for, hvordan aktien kommer til at klare det på dagen, da markedet i dag forventer, at omsætningsvæksten kommer til at lande på ca. 7,5 % i 2025.

LÆS OGSÅ: Thorleif Jackson udpeger 10 aktier til ny dansk udbytteportefølje

Novo Nordisk d. 5. feb.

Novo Nordisk er selvfølgelig det absolut vigtigste danske regnskab at holde øje med for danske investorer.

Så godt som alle danskere har enten en direkte eller en indirekte eksponering til Novo Nordisk, og efter en dramatisk december måned med store fald efter CagriSema studiet, er årsregnskabet og især omsætningsforventningerne til 2025 toneangivende for, hvor aktien kommer til at bevæge sig hen i de kommende måneder. Med andre ord skal vi have et positivt 4. kvartalsregnskab og pæne forventninger til 2025, hvis man som investor skal forvente, at den negative kurstendens bliver vendt i de kommende måneder.

Ved 3. kvartalsregnskabet blev der ved regnskabskaldet nævnt en vækstforventning til 2025 i ”high teens”, hvilket kan tolkes til 17-19 % omsætningsvækst. Dette er dog ikke en officiel udmelding, og da markedet i dag venter næsten 21 % omsætningsvækst i 2025, er det vigtigste at holde øje med i udmeldingerne d. 5. feb. om Novo Nordisks egne forventninger er over eller under markedets vækstforventninger til 2025.

Vestas d. 5. feb.

Vestas aktien har haft et bemærkelsesværdigt hårdt 2024 drevet af skuffelser i serviceforretningen og en generel bekymring om den fremtidige vækst efter Trump blev valgt som præsident i november måned.

Dog er 4. kvartalsregnskabet ventet at komme relativt stærkt ud sammenlignet med de foregående kvartalsregnskaber. Vestas er i 4. kvartal ventet at levere en omsætning på 5,8 mia. EUR og et overskud på 475 mio. EUR, hvilket vil sige, at Vestas samlet set levere et lille overskud for 2024. Der er derfor ikke plads til skuffelser denne gang, hvis man som investor skal vente en positiv reaktion på regnskabsdagen.

Samtidig bliver Vestas’ forventninger til 2025 meget vigtige for aktiens reaktion. I dag er det ventet, at Vestas formår at vokse omsætningen med lige under 15 % i 2025 og samtidig forbedre deres EBIT-margin til over 7 %, hvilket svarer til at overskuddet samlet set er ventet at blive fordoblet sammenlignet med det ventede resultat i 2024.

Med andre ord skal Vestas levere markante forbedringer på både top- og bundlinjen i 2025, hvis man som investor skal håbe på et godt år for Vestas aktien.

LÆS OGSÅ: Lægger to udbytterkonger i amerikansk udbytteportefølje

Ørsted d. 6. feb.

Ørsted har ligesom mange andre aktier indenfor grøn energi har et par meget svære år. En række af nedskrivninger og markedsbekymringer omkring det fremtidige investeringsmiljø indenfor især vindenergi i USA, har betydet, at aktiekursen er banket tilbage til samme niveau som 2017.

Dog er værdiansættelsen sammenlignet med den ventede indtjening også kommet ned på et niveau der er svært at ignorere som investor. I 2021 betalte man som investor næsten 35x indtjeningen, hvor man i dag som investor betaler ca. 11x den ventede indtjeningen for 2025.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at Ørsted er en god investering i det kommende år, men målt udelukkende ud fra virksomhedens indtjening ser aktien historisk set attraktiv ud.

Politisk indflydelse og hvad Trump kommer til at betyde for vindinvesteringer i USA forklarer dog den store historiske ”rabat” man ser i aktien lige nu.

Derfor bliver Ørsteds udtalelser omkring det kommende politiske miljø i både USA og Europa samt Ørsteds investeringsplaner i de kommende år det vigtigste at holde øje med i det kommende regnskab.

Mærsk d. 6. feb.

Højere containerfragtrater igennem 2024 har hjulpet Mærsk til pæne resultater, og 4. kvartal er ligeledes ventet at vise et flot resultat relativt til den forventning markedet havde til Mærsk ind i 2024.

På trods af pæne kvartalsresultater, har Mærsk aktien dog ikke haft et blændende år. Dette skyldes, at forventningen fortsat er, at de høje fragtrater er midlertidige, og at vi i løbet af 2025 vil se en markant afmatning i raterne. Derfor er Mærsks EBIT, indtjening før renter og skat, ventet at falde markant i 2025 sammenlignet med 2024, og netop dette forklarer, hvorfor Mærsk aktien har haft det svært på det seneste.

Da Mærsks resultat afhænger af, hvor fragtraterne skal hen i 2025, vil det især være Mærsk udtalelser om markedssituationen og hvorvidt overkapacitet i branchen generelt kan betyde lavere fragtrater, man som investor skal holde øje med på regnskabsdagen.

GN Store Nord d. 6. feb.

GN Store Nord er endnu en dansk aktie i rækken, der har haft et par rigtig svære år på udviklingen i aktiekursen.

Problemerne har været mange. Forhøjede gældsniveauer ind i et højere rentemiljø efter opkøbet af SteelSeries samtidig med, at væksten og marginerne har skuffet markant siden 2022.

Dog er forventningerne til GN’s 4. kvartalsregnskab, at virksomheden leverer det bedste kvartalsresultat før skat og renter siden 2021 på 614m kr. Det er stadig for tidligt at erklære ”krisen” for ovre, men formår GN at nå markedets forventninger til 4. kvartal og samtidig overbevise markedet om, at væksten er på vej tilbage i 2025, kan det få tilliden til investeringscasen til at stige igen.

Bavarian Nordic d. 5. mar.

Bavarian Nordic er, på trods af dens relative lave markedsværdi, en af de mest populære C25 aktier blandt Saxo Banks danske kunder.

I løbet af de sidste par år har aktien især fået opmærksomhed under corona epidemien på grund af virksomhedens forskning i en Covid-19 vaccine, der nu er droppet. Desuden har aktien set store kursudsving i tilfælde af Mpox udbrud, da Bavarian Nordic, som en af de få medicinalvirksomheder, har en globalt godkendt Mpox vaccine.

Dog har aktien gang på gang fundet tilbage til et kursniveau på omkring 150-200 kr. per aktie, og derfor er aktien faktisk tæt på uændret over de sidste 10 år.

Derfor skal Bavarian formå at levere på den nuværende investeringscase, hvilket er at være en ledende producent af både rejsevacciner samt ”beredskabsvacciner” som f.eks. vacciner til Mpox og kopper generelt.

Derfor bør investorernes fokus være på nogle af de andre vacciner end Mpox, da dette kan fortælle, hvorvidt Bavarian Nordic formår at skabe stabil og langvarig vækst i andre markeder, der på sigt kan hjælpe til at skabe mere stabile indtægter, hvilket også kunne betyde en mere stabil aktiekurs i fremtiden.

*Markedets forventninger er baseret på analytikerestimater fra Koyfin.

LÆS OGSÅ: Aktierne stiger på særligt tidspunkt af døgnet

Abonner på vores Youtube-kanal her:

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. De nævnte aktier er ikke købsanbefalinger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved køb.