Investorviden

Danskerne tilbydes dårligere investeringsforeninger

Billede
I takt med, at danskerne skifter fra de store til de mindre banker, er deres private opsparinger fulgt med. Men meget peger i retning af, at danskerne ved dette skift gør en rigtig dårlig forretning.
Billede

Af
Carsten Vitoft

Journalist, Økonomisk Ugebrev

Mens Konkurrencerådet netop har lagt sidste hånd på en sønderlemmende kritik af pensionsbranchen, ser det nu ud til, at der kan være lige så store problemer på det danske marked for investeringsforeninger. Man behøver blot at se på de seneste branchestatistikker fra Finans Danmark, der viser, at danskernes opsparinger skifter fra gode til dårligere investeringsforeninger, opgjort efter Morningstars ratings.


Trafikken skyldes den automatik, som har eksisteret i årevis omkring bankernes rådgivning om investeringsforeninger: De får især kunderne over i deres egne investeringsforeninger.

Farvel til storbankerne

”Det virker specielt med den trafik, vi ser på markedet for tiden. Alt andet lige gør storbankerne det jo bedre end de investeringsforeninger, de afgiver kunder til. Man kan vel kun komme til den konklusion, at bankrådgivningen og markedets kræfter ikke virker, som de skal,” siger partner Karsten Hannibal fra den uafhængige fondsmægler Optimal Invest.


I den nyeste statistik fra det uafhængige, globale ratingbureau Morningstar scorer Nordea Invest og Danske Invest i gennemsnit henholdsvis 3,5 og 3,4 stjerner for deres investeringsafdelinger, mens BankInvest og Sparinvest får henholdsvis 3,1 og 3,0. Det betyder dermed, at danskernes penge er flyttet over til investeringsforeninger, der giver lavere afkast.


Velkendt er det, at tusindvis af danskere de seneste år er flygtet fra de store banker, og det har de mindre banker udnyttet til at tiltrække nye kunder. Danske Bank har alene i år mistet 18.900 private kunder. Nordea oplyser ikke disse tal, men har tidligere bekræftet tendensen. Ifølge den seneste markedsstatistik fra brancheforeningen Investering Danmark har det virkelig flyttet markedsandele væk fra de store banker – også på formueforvaltningen.


Alene i Danske Invest er over 18 mia. kr. flyttet ud af investeringsforeningerne i år. Nordea Invest har mistet godt 1 mia. kr., mens BankInvest er vokset næsten 12 mia. kr. og Sparinvest godt en halv mia. kr. Det er de mindre og mellemstore banker, der til sammen ejer BankInvest og Sparinvest. Så meget tyder på, at deres bankrådgivere har været hurtige til at få de nye kunder til også at flytte deres opsparing sammen med lønkontoen.


I BankInvest bekræfter man tendensen. ”Ja, BankInvest får mange nye kunder. Vores fremgang i år i nettosalget skyldes bl.a. en række produktlanceringer, som pengeinstitutterne og deres kunder har taget godt imod, samt et par solide ”gamle travere” som Højt Udbytte Aktier og Lange Danske Obligationer. Vi oplever, at pengeinstitutterne og deres rådgivere generelt anbefaler kunderne at købe ind i fonde, der opfylder kundernes investeringsmål og klarer sig godt,” lyder det fra siger Andrea Panzieri, investeringsdirektør i BankInvest.

Indtjeningen vokser

Men ser man på, hvor pengene mere specifikt er rykket hen i løbet af 2019, er det mod globale aktier, ifølge statistikkerne fra Investering Danmark. Her har BankInvest-produktet Global Basis, som trods sine hele syv porteføljeforvaltere og godt 5 mia. kr. under forvaltning blot scoret to stjerner hos Morningstar. Samtidig hører fonden til en af de dyreste i markedet med årlige omkostninger i procent på 1,79 (ÅOP).


Ser man endelig på den samlede indtjening i BankInvest, kan man få et indtryk af, hvor lukrativt det er at forvalte opsparing. Ifølge den seneste årsrapport stiger indtjeningen i BankInvest de seneste fem år fra godt 80 mio. kr. i overskud til 294 mio. – altså mere end 250 procent. Nogenlunde samme udvikling kan spores i Sparinvest, hvor årsrapporten dog er mudret af en del andre aktiviteter.


”Vi har fået nye kunder og større volumen, og det påvirker vores indtjening positivt. Vi har lanceret produkter, som er stærkt efterspurgte, og det er produkter med en højere marginal. Desuden har vores distributører, de lokale og landsdækkende pengeinstitutter, stor kundetilgang i disse år, og det smitter positivt af på vores forretning,” siger Lars Bo Bertram, adm. direktør i BankInvest.


Af de seneste årsrapporter fremgår det, at BankInvest opnåede en forrentning af egenkapital på godt 66 procent før skat. Det samme tal for Sparinvest var godt 33 procent.

Analysen er en redigeret udgave af en analyse bragt i Økonomisk Ugebrev Formue/AktieUgebrevet nr. 1/2020

Carsten Vitoft er er analytiker for Økonomisk Ugebrev Formue (AktieUgebrevet).

Carsten Vitoft og/eller dennes nærtstående ejer ikke aktier i nogle af de nævnte firmaer.


Få tre gratis numre af AktieUgebrevet ved at trykke her eller tilmeld dig gratis nyhedsmail fra Økonomisk Ugebrev formue (AktieUgebrevet) her.


Analyserne i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.