Danske aktier ligner vindere i 2021
21 af 26 store danske aktieselskaber står til fremgang i indtjeningen i 2021. Det vurderer Sydbank i en stor analyse, hvor banken kigger på selskabernes potentiale i de kommende 12 måneder.
Dermed er der lagt op til et markant comeback til de selskaber, der måtte notere en tilbagegang i 2020.
Efter 'nedslagtning': Køber op i dansk darling-aktie
De danske selskaber står desuden oven på et flot 2020, hvor væksten i indtjeningen i gennemsnit landede på 8 procent for de 26 selskaber i analysen. Til sammenligning faldt indtjeningen i Europa med 31 procent.
”Langt størstedelen af selskaberne i analysen kommer bedre igennem COVID-19-problemerne end deres direkte konkurrenter. Vi har derfor også en forventning om, at den stabilitet og kvalitet, som bedst er opsummeret i indtjeningsvæksten på cirka 8 procent i 2020 vil hjælpe de danske selskaber i de kommende år,” skriver aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen i analysen.
Konkurrenter ligger ned
Da flere af de udenlandske konkurrenter ligger ned efter coronakrisen, vurderer han, at de danske selskaber står bedre.
”I det udskilningsløb ligner mange danske selskaber vindere, og de bør vinde markedsandele og støbe et endnu stærkere fundament for indtjeningsfremgang i de kommende år,” skriver han.
Til gengæld må de danske aktieselskaber i 2021 tage til takke med en indtjeningsfremgang, der er lavere end i store dele af resten af verden. Det skyldes, at de store børsnoterede danske virksomheder som helhed aldrig faldt i indtjeningshullet under coronakrisen i 2020.
Afkast lige under historisk niveau
”Bundlinjen er dog stadig, at når 2021 er overstået, vil de danske selskaber formentlig have leveret resultater, der er næsten 30 procent højere end i 2019, mens de europæiske vil have en indtjening omkring 2019-niveauet,” vurderer Sydbank og Jacob Pedersen i analysen.
Noget, der vil sætte sig positivt i aktiekurserne i de næste 12 måneder.
”Vi ændrer ikke på vores forventede afkast på danske aktier og dermed på forventningen om positive aktieafkast, der er lidt lavere end det historiske niveau,” skriver Jacob Pedersen.
Det historiske nominelle aktieafkast på danske aktier har årligt og gennemsnitligt ligget på 10,6 procent de sidste 30 år. Globale aktier har givet lige under 10 procent de seneste 50 år i nominelle termer.
Høj søgang for danske aktier
Trods de positive forudsigelser om afkast, risikerer der at komme høj søgang undervejs.
”Vi har set de dyre danske aktier falde mere end markederne omkring os på de dage, hvor nervøsiteten for rentestigninger er høj. Der venter formentlig også perioder i 2021, hvor COVID-19-taberne vil få vind i sejlene i takt med genåbning af økonomierne. I de perioder vil de danske aktier få svært ved at følge med afkastmæssigt,” skriver han.
Prisfastsættelsen er høj, men…
Han peger på, at prisfastsættelsen stadig er meget høj på de hjemlige aktier. Flere tungtvægtende selskaber handler på et prisniveau, der afspejler en indtjening, der ligger nogle år ude i fremtiden.
”Det giver en høj risiko, men såfremt disse selskaber kan bevare en stærk position i deres vækstindustrier, er prisfastsættelsen ikke et benspænd for acceptable aktieafkast i fremtiden,” skriver han.
Jacob Pedersen understreger overfor Shareholders.dk, at Sydbank både har købsanbefalinger på en række aktier med høje prisfastsættelser som Vestas, Ørsted, Genmab, Bavarian Nordic og ALK Abello, samt på billigere aktier som FLSmidth, Novo Nordisk, Carlsberg og Danske Bank.
”Vi har købsanbefalinger på flere af de dyre aktier målt på nøgletal, fordi vi ser et indtjeningspotentiale, der er endnu bedre end det, aktierne bliver handlet til i øjeblikket,” siger han og påpeger, at de højt prissatte aktieselskaber ikke skal spytte meget ved siden af i regnskaberne, før det bliver straffet på aktiekursen.
Kurs indre/værdi på danske aktier. Kilde: Sydbank
I analysen understreger banken desuden, at COVID-19 lige nu forstyrrer overalt, men 2020 har vist, at de danske selskaber giver konkurrenterne baghjul i det miljø.
”Den overlegenhed kan blive mere tydelig for investorerne i løbet af 2021 og 2022, når det bliver synligt, at der er længere vej tilbage mod ”normalen” end forventet i mange industrier, og at mange af de selskaber, der har haft det rigtig svært i 2020, ikke bare uden videre vender tilbage til fordums konkurrencemæssige styrke,” skriver Jacob Pedersen.
Sydbanks liste over, hvad der taler for kursstigninger til aktierne:
- Overlegen indtjeningsevne som følge af tilpasningsdygtige forretningsmodeller.
- Højkvalitetsindtjening med relativt begrænset risiko.
- Mange selskaber er bedst i klassen og har stærke balancer.
Risici, der kan afspore aktiekursstigninger på de danske aktier:
- Anstrengt prisfastsættelse.
- Lav andel af COVID-19-tabere kan være ulempe i ”rejsen mod hverdagen”.
- Markant bedre afkast i 2020 end på andre aktiemarkeder.
Herunder kan du se Sydbanks oversigt over sektorjusterede P/E-værdier fordelt på både regioner og sektorer:
Du kan finde alle Sydbanks analyser og anbefalinger på bankens hjemmeside.