Investorviden

Beskyldt for svigt i dramatisk GameStop-høring

Billede
Investorer frikendt i dramatisk GameStop-høring – handelsplatformen Robinhood beskyldt for stort svigt af kunderne.

Torsdag aften var alverdens finansmedier og private investorer samlet online for at følge kongreshøringen fra USA om forløbet i GameStop-sagen. Der var drama og hårde angreb fra kongressens politikere, særligt til handelsaktørerne, der styrede handlen i de hektiske dage i januar.

Dansk Aktionærforenings direktør Mikael Bak siger om høringen:

”Taberne endte med at være handelsplatformen Robinhood og hedgefonden Citadel. De må indstille sig på, at reguleringen og myndighederne kan komme efter dem. Vinderne var de private investorer med Roaring Kitty som frontfigur, men sejren var bittersød da rigtig mange nybegyndere står tilbage med store private tab for gambling og aktiehandler de reelt ikke forstod,” siger direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak efter den mere end fem timer lange senatshøring torsdag aften.

”GameStop sagen endte med at koste milliarder af kroner, ikke bare for få hedgefonde, men i sidste ende også for rigtig mange private investorer, fordi Robinhood i sidste ende ikke kunne opretholde handlen og endte med at gå storkapitalens interesser,” siger Mikael Bak og uddyber:

”Det er svært at få øje på vinderne, men vi håber, at denne høring, vil sætte fokus på at få bedre vilkår for de private investorer også herhjemme. Det handler om forbrugerbeskyttelse, gennemsigtighed og fairness – og om at vi skal have uddannet investorerne til at vide, at gratis handel ikke findes derude og til at forstå de risici, der er forbundet med at være i markedet.”

I sidste ende endte handelsplatformen Robinhood med at lave en omvendt Robin Hood på en lang række nybegyndere, der tabte penge på de rige investorers bekostning”, slutter Mikael Bak og fortæller, at han og de private danske investorer ser frem til kommende uddybende høringer fra USA, der forhåbentligt også kan inspirere til en styrket indsats for en fair handel på dansk grund.

Mikael Bak henviser samtidig til Dansk Aktionærforenings egen undersøgelsen blandt mere end 1300 private danske investorer, der viste at op mod 80 procent af de danske investorer støtter GameStop-oprøret, men samtidig også ønsker større sikkerhed for en fair handel. Link til undersøgelsen findes nederst.

Et kort resumé af høringen:

En række medlemmer af kongressen udspurgte gennem mere end fem timer en række indkaldte hovedpersoner fra både handelsplatformen Robinhood, hedgefonden Citadel og Melvin Capital samt onlineplatformen Reddit og en repræsentant for retail-investorerne, Keith Gil bedre kendt som Roaring Kitty.

Temaet fra politikerne var generelt at sikre beskyttelse af de private investorer, men også at fastholde en fri og fair handel.

Der var kritiske spørgsmål særligt til Vlad Tenev, CEO fra handelsplatformen Robinhood og CEO Kenneth Griffin fra hedgefonden Citadel, der flere gange måtte undlade at svare direkte på de stillede spørgsmål.

Særligt var der stor kritik af, at Robinhoods stoppede for handlen den 28. januar for salg af aktier, uden at stoppe muligheden for køb. Desuden fik de kritik for, at de som platform reelt havde påtaget sig langt mere risiko fra de private investorer, end man havde ret til og havde funding til. Dette endte med at påføre store tab hos private kunder, der i god tro havde købt aktier, og pludselig blev frataget muligheden for at handle. Samtidig var der stor kritik at Citadels rolle som var ”market makeren”, der reelt understøtter Robinhood platformen med handlen af aktier.

Høringen efterlod et indtryk af, at de private investorer går fri af kritik og den private investor og influater Keith Gil kom med en meget personlig beretning om hans rolle, og kom aldrig rigtig i modvind.

Det samme gjaldt for onlinemediet Reddit, der er hjemsted for online-gruppen WallStreetBets. De gik fri for seriøs kritik.

Generelt var der stor støtte fra de amerikanske politikere til demokratiseringen af investeringerne, støtte til, at der gives adgang til alle samfundslag til at handle aktier.

Konklusionen på høringen ser dog ud til at være, at yderligere regulering kan komme på tale. Tilbage står også en klar konklusion, nemlig at intet er gratis. Det, som blev solgt som gratis handel fra handelsplatformen Robinhood, endte med at koste store summer for de private, fordi Robinhood reelt blev tvunget til at lukke handlen, da man påtog sig for stor risiko og ikke havde sikkerhed nok at stille.

Fra Dansk Aktionærforening håber Mikael Bak, at høringen vil inspirere, også til at vi i Danmark sikrer fokus på at beskytte de private og sikre en fair handel.