7 danske aktier der falder når renten stiger
Aktierne er sendt i knæ efter massive rentestigninger. Nogle danske aktier bliver dog mere påvirkede, når renterne stiger. Her får du navnene på en række danske aktiefavoritter, der er særligt sårbare, når renterne vender snuden opad.
Store stigninger i renterne har sendt appetitten på aktier i knæ. Udsalget på aktier tog for alvor fart, da den 10-årige amerikanske rente torsdag fløj op i 1,6 procent. En rente, der nåede bunden omkring 0,6 procent, da coronapandemien ramte i marts 2020.
Når renten stiger, falder efterspørgslen på aktier generelt, og private investorer bør derfor også holde øje med renten, når de lægger deres investeringsstrategi, mener økonom og chefredaktør for magasinet Aktionæren Steen Bech Andersen.
”Private skal absolut tage stilling til renten. Den store tilstrømning af penge ind i aktiemarkedet over de senere år er kommet, fordi der ikke har været andre muligheder, hvis du ville have et afkast. Når renten stiger, begynder der at komme et alternativ til aktier, og så er der nogle penge, der bliver trukket ud af aktiemarkedet,” siger Steen Bech Andersen.
Nogle selskaber rammes hårdere
Rentestigninger vil altså ramme det brede aktiemarked, men nogle selskaber er markant mere udsat end andre. Det fastslår investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, der både peger på store udenlandske giganter og danske aktiefavoritter, som nogen af dem, der vil stå for skud.
”Stigende renter, og ikke mindst fornemmelsen af at renterne kan stige yderligere, kan få investorerne til at sælge ud af selskaber, som har en høj prisfastsættelse. Eksempler på det er it-selskaber som Tesla, Apple, Amazon, Google, Zoom og Plug Power,” siger han og understreger, at disse selskaber allerede er blevet ramt af de rentestigninger, der har indfundet sig.
”Tror du på yderligere rentestigninger skal du nok drosle din eksponering mod aktier ned. Med rentestigninger handler det ikke kun om, hvad der sker i aktiemarkedet og i selskaberne.
En rentestigning får typisk den generelle prisfastsættelse af aktier til at gå ned,” siger han.
Også i Danmark vil kursen på en række selskaber blive hårdere ramt af rentestigninger, vurderer Per Hansen. Det gælder blandt andet for den store klynge af medicinalselskaber.
”På grund af høj prisfastsættelse vil selskaber inden for life science som Ambu, Novo Nordisk og Coloplast blive hårdere ramt en gennemsnittet af danske aktier,” siger Per Hansen.
Han peger på Ambu som særligt sårbar overfor rentestigninger, fordi aktien handles til niveauer, der er 60 til 80 gange den forventede indtjening.
Grønne giganter rammes af stigende renter
De store grønne aktier bliver også mere påvirkede end gennemsnittet, når renterne vender snuden i vejret.
”Aktiekurserne på grønne selskaber som Vestas og Ørsted er er steget meget mere end indtjeningen berettiger til, så når renterne er på vej op, sælger investorerne ud af dem,” siger Per Hansen.
De to grønne giganter bliver endda ramt dobbelt i øjeblikket, fordi aktiekurserne også er blevet sendt ned af snakken om en grøn boble.
Sidst peger han på de højt prissatte danske it-aktier Simcorp og Netcompany, som nogen, der vil være ekstra påvirkede af højere renter.
Det hele er dog ikke den rene elendighed, for der er heldigvis også danske aktier, der vil have glæde af højere renter. Det gælder blandt andet for bankaktierne.
”Rentestigninger vil gøre det lettere for bankerne at hæve udlånsrenten, samtidig med at de holder indlånsrenten nede. Det vil øge rentemarginalen, og det vil gøre det lettere for bankerne at tjene penge,” siger chefredaktør ved magasinet Aktionæren Steen Bech Andersen.
Forsikringsaktier har glæde af højere renter
Han peger ligeledes på forsikringsaktierne, som nogen, der vil have fordel af stigende renter.
”Forsikringsselskaberne passer populært sagt på dine penge fra du indbetaler dem, og indtil dit hus brænder. I mellemtiden tjener de penge på at investere dem i blandt andet obligationer, hvorfor en rentestigning er en fordel for dem,” siger han.
Investeringsøkonom Per Hansen peger også på en cyklisk aktie som FLSmidth, som en aktie, der vil stige. Ikke som en direkte konsekvens af at renten stiger, men fordi stigningen i renten er udtryk for, at verden er ved at åbne op.
”Rentestigningerne er udtryk for forventninger til, at der kommer mere gang i verden og i Kina, og de skal bruge metaller. FLSmidth er underleverandør af udstyr til mineindustrien, der udvinder metallerne. Derfor er rentestigningen også et udtryk for forventninger om bedre tider for FLSmidth,” siger Per Hansen.
Hvordan en rentestigning påvirker aktiemarkedet og de forskellige aktier er en ting. Hvor renten skal hen er en anden snak.
Økonomer: Her skal renten hen
Selvom renten har haft fart på de seneste uger, og selvom den har taget et gevaldigt hop på knap et procentpoint fra bunden for knap et år siden, vurderer Per Hansen ikke, at der er flere store og hurtige stigninger på vej.
”Langsigtet tror jeg, vi fortsat vil ligge på et lavt niveau. Det forhindrer dog ikke, at renten ikke kan stige fra et ekstremt lavt niveau til fortsat at ligge på et ekstremt lavt niveau plus en lille smule,” siger han.
Hos Jyske Bank er renterne allerede steget hurtigere end bankens egne forventninger, og nu venter man, at de kan fortsætte den vej. Bankens økonomer hæfter sig ved, at den amerikanske centralbank vurderer, at de højere renter skyldes forventninger om højere vækst.
”Vi vurderer derfor, at de lange amerikanske renter kan fortsætte med at stige, hvis effekten er begrænset på aktiemarkederne. Dette kan på helt kort sigt også presse renterne i Europa højere op,” skriver Jyske Banks senioranalytiker Tommy Steg i en kommentar.