Aktiesparekonto: Første mål er nået
Regeringen meldte i december 2019 ud, at de ville støtte en forøgelse af loftet på aktiesparekontoen til 100.000 kroner. Lovforslaget blev i denne uge vedtaget af et bredt politisk flertal og træder i kraft 1. juli – om knap en måned.
Det vækker glæde hos de private investorers interesseorganisation, Dansk Aktionærforening.
”Begrænsningen på de 50.000 kroner gav unægtelig betydelige startproblemer, hvor gevinsterne ikke stod mål med de administrative omkostninger samt det arbejde, der trods alt ligger i at sætte sig ind i en ny ordning. Samtidig betød det lave loft, at risikospredningen blev svær.”
Lisbeth Grænge Hansen understreger dog også, at løftet til 100.000 forhåbentlig kun er første skridt:
”Skal Aktiesparekontoen sætte det ønskede skub i den danske investorkultur, som vi ser hos vores nordiske naboer, så skulle der ideelt set – som i Sverige – slet ikke være et øvre loft. Men der er alligevel al mulig grund til at glæde sig over første skridt.”
Folkelig opbakning til aktiesparekontoen
I denne uge offentliggjorde Finans Danmark en ny rundspørge foretaget blandt bankerne, der viser, at der nu er oprettet 72.000 aktiesparekonti i Danmark. Det er en stigning på 45 procent siden 1. januar 2020, hvor der var oprettet cirka 50.000 aktiesparekonti. Det skriver finansdanmark.dk
”Stadig flere opretter en aktiesparekonto. Stigningen har i de første måneder af 2020 været rigtig stor. Det er der flere gode grunde til. Det er en nemmere måde for danskerne at investere på, da banken håndterer alt vedrørende fx afkast og indberetning til SKAT. Og nok så væsentligt, så er skatten på afkastet lavere end andre former for investering”, siger Birgitte Søgaard Holm, direktør i Investering og Opsparing i Finans Danmark.
Hun anser også fordoblingen til 100.000 kroner som positiv og håber, at det vil få endnu flere danskere til at investere og se aktiesparekontoen som et relevant alternativ til – i bedste fald - nul procent i rente på en bankkonto.
”Det vil gavne investeringskulturen herhjemme og herigennem bidrage til øget vækst, hvilket er kærkomment i disse coronatider,” slutter hun.