Investorviden

Oraklet fra Omaha har talt

Billede
Verdens mest beundrede investor, Warren Buffett, har udsendt sit traditionsrige og altid med spænding imødesete brev til aktionærerne i Berkshire Hathaway.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

På samme måde som et lille barn glæder sig til juleaften, glæder små investorer – og for den sags skyld også større investorer – sig til investorguruen Warren Buffetts brev til aktionærerne i Berkshire Hathaways årsrapport. Rapporten for 2019 blev udsendt lørdag den 22. februar og tiltrak sig som altid stor opmærksomhed.

Aktier er for de tålmodige

Buffett tager nogle af sine velkendte temaet op, herunder sit fokus på det lange sigt, og det har han måske særlig grund til efter et år hvor Berkshire Hathaways aktie ”kun” steg 11 procent, mens S&P 500 indekset præsterede en stigning på 31 procent.

Oraklet fra Omaha har aldrig lagt skjul på, at Berkshire ofte vil halte efter det generelle marked i opgangsperioder, og et af hans mest berømte citater (fra årsrapporten 1992) er: ”Det er når vandet trækker sig tilbage, at man finder ud af hvem, der ikke har bukser på.”

Dette års brev til aktionærerne indeholder desværre ikke passager med samme potentiale til at blive klassiske Buffett-citater. Det skulle da lige være bemærkningen om, at ”investering i aktier er det kloge, langsigtede valg for private, der ikke investerer for lånte penge – og som kan kontrollere sine følelser.”

Tilbagekøb, men intet opkøb

Noget tyder på, at Warren Buffett ikke er enig i markedets vurdering, både hvad angår Berkshire-aktien og det generelle markedsniveau. Han har altid været meget tilbageholdende med tilbagekøb af aktier og fastholdt, at det kun skulle ske, når aktien var klart undervurderet, og når der ikke var mere attraktive investeringsmuligheder.

I 2019 nåede Berkshires tilbagekøb et rekordniveau på 5 mia. dollars eller cirka 1 procent af aktiekapitalen. Samtidig blev der for tredje år i træk ikke foretaget et større opkøb, hvilket taler sit tydelige sprog om, at Buffett anser det nuværende kursniveau for højt - i hvert fald så højt at der ikke er plads til den sikkerhedsmargin, han altid kræver ved investering.

Buffett og fremtiden

Buffett fylder 90 i år og har derfor gjort sig nogle tanker om, hvad der skal ske, når han ikke længe er i stand til at lede virksomheden. To arvtagere er ved at blive kørt i stilling, og størstedelen af hans aktiepost vil blive fordelt til en række velgørende fonde med klar besked om at bruge pengene. Og så insisterer han på at fremtidige bestyrelsesmedlemmer i Berkshire Hathaway skal investere meningsfyldt i selskabet, så deres interesse er sammenfaldende med aktionærernes.

Du kan læse hele brevet til aktionærerne og se Berkshire Hathaways imponerende afkaststatistik her.