Interview

"Jeg har altid taget for lidt risiko"

Billede
Lone Kjærgaard har typisk taget for lidt risiko, både når det gælder bolig- og aktiemarkedet, siger hun.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

”Middel risiko,” svarede hun, da pensionsrådgiveren stillede spørgsmålet, som de fleste bliver mødt med på en ny arbejdsplads: Hvor høj risiko vil du have på din pensionsopsparing?

Hun var 27 år og netop startet i sit første job, da hun tog beslutningen. Få år senere fik hun dog rettet op på, hvad hun hurtigt fandt ud af, var det forkerte svar.

”Helt generelt har jeg altid taget for lidt risiko. Jeg rammer nok et tidspunkt, hvor jeg tager for meget risiko, men jeg har ikke gjort det endnu,” siger Lone Kjærgaard, der nu også har skruet op for risikoen på sine børns opsparinger ved at købe maksimalt ind i aktier til børnene.

På kontoret i Herning står hun som administrerende direktør for Investering & Tryghed i spidsen for de 15 milliarder kroner, fondsmæglerselskabet har under forvaltning. Her er det netop risikoen hos den enkelte kunde, der er i fokus, når de forvalter milliarderne. Penge, der især bliver placeret i nordiske aktieselskaber, som ikke alle har fået øjnene op for.

”Vi kan bedst lide at investere i nogle virksomheder, der ligger lidt under radaren, og som ikke er overanalyserede,” siger Lone Kjærgaard, der i dette interview også giver et par aktietips om netop den slags selskaber.

Meld dig ind og få adgang til alle artikler og aktietips

Hvornår begyndte du at interessere dig for at investere?
Da jeg for 13 år siden blev ansat som cheføkonom, blev jeg ansvarlig for gode råd til kunderne. I den forbindelse talte jeg også meget med dem, der sad i formueforvaltningen. Jeg havde altid interesseret mig for makroøkonomi og de finansielle markeder, men så blev jeg opmærksom på, at jeg ville komme bagud, hvis jeg ikke tog mere risiko med mine egne penge. Jeg skruede derfor helt op for risikoen på min pension, da jeg var i starten af 30’erne, og det har jeg tjent mange penge på.

Hvorfor er det vigtigt at tage risiko med sine penge?
Når man kigger på de historiske afkast på aktier, bliver det meget tydeligt, hvad man går glip af, hvis man ikke har aktier i sin portefølje. Hvis du bare har pengene på en konto eller i obligationer med lav risiko og ingen aktier, går du glip af rigtigt mange penge. Det gælder både mænd og kvinder, men i særdeleshed kvinder. Det er superærgerligt, at nogen tror, man skal bruge en masse tid på det. For manges vedkommende havde det bare været et enkelt besøg hos en rådgiver eller i banken, der kunne have gjort en forskel. Det er dyrt slet ikke at have interesseret sig for det.

Rådgiver: Sælg C25-aktie inden 3. november

Hvad er din strategi, når du investerer?
Privat er det at sørge for, at jeg har risiko nok. Samtidig er jeg bange for at overvurdere mine egne evner til at forudse bevægelserne i markedet på kort sigt. Det handler om at være langsigtet, når du investerer. I Investering & Tryghed er vi aktive forvaltere i det nordiske aktiemarked. Det er der, vi har et særligt stort kendskab. Norden har givet et særdeles godt afkast gennem mange år. Jeg tror, det skyldes, at der er så velordnede forhold, højt uddannelsesniveau, innovation, stærke ledelser og politisk stabilitet. Derfor tror jeg, de gode afkast fortsætter. Men der er også sektorer, vi ikke kan få eksponering mod i Norden. Derfor blander vi med nogle fonde fra eksempelvis de amerikanske indeks S&P 500 eller Nasdaq. På den måde får vi også en global eksponering, som spiller godt sammen med vores egne aktivt forvaltede fonde.

Hvilke selskaber kigger i efter?
Vi kan godt lide at investere i de virksomheder, der ligger lidt under radaren. Selskaber, som ikke alle investerer i, og som ikke er overanalyserede.

Hvad er din bedste investering?
Det er min uddannelse. Det er den bedste investering, du kan gøre i dig selv, og det slår også investering i aktier. Derudover er min bedste investering, at jeg skruede op for min risiko på min pensionsopsparing for 15 år siden. Jeg havde gjort det, som jeg tror, mange gør, når de får deres første job. Da jeg sad overfor pensionsrådgiveren og blev præsenteret for lav, middel eller høj risiko, tænkte jeg, at jeg hellere måtte tage middel risiko. Men det er en meget stor fejl at begå, når man er 27 år, og det fik jeg heldigvis lavet om på, da jeg var i starten af 30erne. Når du er ung, skal du have fuld risiko på din pensionsopsparing, fordi din tidshorisont er så lang. Derfor skal du vælge så mange aktier, som du kan inden for den pensionsordning, du har.

Meld dig ind og få adgang til alle artikler og aktietips

Hvor længe skal man have høj risiko i pensionsopsparingen?
Du skal køre med fuld risiko til du er mindst 50 år. Derefter kommer det an på, hvordan din øvrige privatøkonomi ser ud. Hvis du har god friværdi i dit hus, kan du køre med høj risiko i længere tid. Hvis du vil tidligere på pension end gennemsnittet, taler det for, at du sætter risikoen ned på pensionsopsparingen.

Hvad er din dårligste investering?
Det er de biler, jeg har købt. Jeg skulle have leaset dem, for så havde jeg haft likviditeten til at investere pengene i aktier i stedet. Det havde helt sikkert været en bedre investering.

Hvilken krise lærte du mest af?
Under Brexit sad jeg med ansvaret for egenbeholdningen af kreditobligationer i Arbejdernes Landsbank. Kreditobligationerne fik mange bank, og det fik de i øvrigt også under coronakrisen. De to kriser lærte mig, hvor hurtigt det kan gå. De lærte mig, hvor meget is du skal have i maven, når du tager beslutning om at samle papirerne op, når der ikke er andre, der vil gøre det. Kriserne lærte mig, at selv om det ser ud til, at det kun kan blive sortere, så lysner det som regel igen.

Storbank: Disse tre danske aktier vil klare sig bedst

Hvornår har du taget for meget risiko?
Det har jeg aldrig gjort. Jeg har altid kun taget for lidt. Jeg er glad for, at jeg fik taget høj risiko på mine pensioner i starten af 30erne, men forud for det skulle jeg have taget mere risiko. Risiko er noget, du kan tage på mange aktivklasser.

Jeg var også for længe om at komme ind på boligmarkedet. Da jeg flyttede til København i 2001, var jeg tæt på at slå til og købe en bolig, men det var dyrt, og jeg turde ikke løbe risikoen. Det skulle jeg have gjort. I stedet endte jeg med at bo til leje. Efter et par år var jeg heldig at få mulighed for at købe en andelslejlighed på Frederiksberg, men det var ikke helt det samme. I stedet kom jeg først ind på ejerboligmarkedet i 2006.

Hvis jeg for 10 til 15 år siden vidste, hvad jeg ved nu, kunne jeg også have taget mere risiko for mine børn på deres opsparinger. Jeg har siden skruet op for deres andel af aktier, fordi de har en alder, hvor de kan tåle de store udsving, som på den lange bane betaler sig. Jeg rammer nok et tidspunkt, hvor jeg tager for meget risiko, men jeg har ikke gjort det endnu.

Hvordan vurderer du, hvor aktiemarkedet er på vej hen?
Vi er ikke styret af, hvor vi lige tror, aktiemarkedet er på vej hen på den korte bane. På den lange bane er vi overbeviste om, at aktier vil give et godt afkast, men på den korte bane er der ingen, der ved det.

Storbank: Disse to danske aktier vil klare sig dårligst

Foretrækker du at spare op i dit hus eller i aktier?
Det giver tryghed at have en solid friværdi i huset. Det giver et spillerum, når du bliver lidt ældre. Du ved heller ikke, hvornår du stopper med at arbejde, men du er jo bundet af en gæld. Der kan også ske noget med priserne på boligmarkedet, og derfor giver det tryghed at have friværdi. Omvendt skal man heller ikke overopspare i sit hus.

Det er meget vigtigt at have en portefølje af aktier ved siden af. Historikken har bare vist, at aktier giver et godt afkast på den lange bane. Fast ejendom og aktier er meget forskellige ting. Med aktier kan du have en meget mere diversificeret portefølje.

Og så er du medejer af hele virksomheder, som knokler for dig hver dag. Det er et kæmpe privilegium, at du kan blive medejer af en virksomhed så simpelt og enkelt som ved at trykke på en knap i din netbank.

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere.

  • Aktietips & artikler
  • Ugentlige nyhedsbreve
  • 9 magasiner af Aktionæren
  • Danmarks største rabatportal
  • Analyser
  • Aktie-TV & videoer 
  • Arrangementer & events
  • Masterclasses
  • Guides
  • Lokalforeningsnetværk
  • Investorredskaber
  • Digital uddannelse & kurser
  • Konkurrencer
  • InvestorSparring
  • Adgang til InvestorUgen
  • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon