'Jeg elsker det selskab. De betaler i øvrigt også et pænt udbytte'
Hvorfor er det vigtigt at vide noget om aktier?
"Ud over fast ejendom er aktier en af de bedste måder, du kan tjene penge på. Hvis man over en årrække investerer i aktier, kan man opnå rigtigt gode afkast. Desuden skal man vide, at alle kan investere. Du behøver ikke have en kvart million kroner for at komme i gang."
Hvornår begyndte du at interessere dig for aktier?
"Det var tilbage i 9. klasse. Vi havde en uge, hvor vi skulle lære, hvordan aktiemarkedet fungerer. En lærer besluttede, at vi skulle lære om selskaberne og investere i aktier for fiktive penge. Vi lavede en portefølje med fem aktier, og da ugen var omme, skulle vi se, hvordan de havde klaret sig.
Det var vildt spændende, og jeg er konkurrencemenneske, så det lå godt til mig. Indlæring sker bedst via leg, så jeg anbefaler at lave den slags blandet undervisning, leg og konkurrence, i skolens ældre klasser."
Få aktietips hver uge - tilmeld dig aktionærforeningens nyhedsbrev
Hvad skal man vide, inden man investerer?
"At markedet kan stige og falde hele tiden, men det er ikke ensbetydende med, at du har tabt dine penge, når de er faldet. Udsving er naturlige, og de vil altid være der. Markedet går mest op, men det er ikke bare en stigende trend."
Hvilke nøgletal kigger du på?
"Jeg kigger altid på P/E (Price/earnings, red.). Tallet fortæller intet i sig selv, men jeg bruger det til at se, om aktien handler på høje eller lave niveauer i forhold til tidligere, og ikke mindst i forhold til konkurrenterne. Handler den på høje niveauer, kigger jeg på, om der er noget, der kan forsvare, at den er så høj. Har selskabet for eksempel erobret markedsandele, eller er der en forventning om, at selskabet vil få en høj vækst på grund af et nyt produkt? I øjeblikket er aktier dyrt prisfastsat. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kan blive ved med at øge indtjeningen, ellers kan aktierne ikke blive ved med at stige. Så kommer vi i bobleterritorie. Jeg undersøger også, hvor god virksomheden er til at tjene penge ved at se på overskudsgraden. Den er altafgørende, fordi den fortæller, hvor stor en del af selskabets omsætning, der bliver omsat til overskud. Det kan godt være, virksomheden kan sælge en masse ting, men hvis den ikke formår at tjene penge, når omkostninger til råvarer og lønninger er betalt, er det ligegyldigt."
Hvor vigtigt er det, at et selskab betaler udbytte?
"Udbyttet er du mere sikker på, det er mere håndgribeligt i modsætning til kursen, som svinger. Hvis et selskab historisk har betalt pæne og stabile udbytter, har jeg også en forventning om, at det kan fortsætte. Jeg køber derfor både ind i forventningen om, at de kan gøre det godt til gavn for kursen, og i forventningen om, at de løbende udbetaler en ekstra kuponrente. Udbytteprocenten er ikke fuldstændig afgørende for, om jeg investerer i selskabet, men et stabilt udbytte er en ekstra god ting. Hvis du skal eje et selskab længe, er det derfor en god ide at kigge efter, om de betaler et pænt udbytte."
Hvordan vurderer du, hvor markedet skal hen?
"Vi kigger meget på PMI-tal (data for aktivitet i virksomhedernes indkøbsafdelinger, red.). PMI-tallene er fremadskuende og fortæller, om aktiviteten i økonomien er tiltagende eller aftagende. Hvis aktiviteten er stigende, skal samfundet bruge mere arbejdskraft. Hvis flere kommer i arbejde, bruger forbrugerne flere penge, efterspørgslen stiger, og så har vi dominoeffekten."
Hvad er din bedste investering?
”Det er Pandora. Den købte jeg i kurs 40 lige efter en voldsom nedjustering i 2011, man overhovedet ikke havde regnet med. Nedjusteringen sendte chokbølger gennem hele markedet. Aktien faldt omkring 60 procent den dag. Det er historisk stort for en aktie i det danske eliteindeks. Man troede, de skulle gå konkurs. Tre måneder forinden, havde selskabet været ude at berolige markedet med, at alt var i orden. Jeg var studentermedhjælper i Handelsbanken, og jeg kan stadig huske, hvordan analytikerne bare fløj op, da regnskabet kom. De havde aldrig oplevet noget lignende. Aktien har siden været i en endnu højere kurs, end den er nu, så i det lys skulle jeg have solgt den. Jeg har den dog stadig, og det er en af de aktier, der procentuelt har givet mig det højeste afkast."
Hvad er din dårligste investering?
"Det var sidste forår, hvor Ambu kom med et dårligt regnskab. Jeg havde købt aktien i kurs 210 og sidste forår faldt den, og jeg solgte i 120. Jeg blev grebet af panik. Jeg skulle have holdt fast, men jeg gik ud. Ni ud af ti gange følger jeg min strategi med at holde fast, men mit salg af Ambu er et klokkeklart eksempel på, hvor svært det kan være."
Hvor ville du investere dine penge langsigtet?
"I det danske selskab ALK Abello, der laver medicin mod allergier. Klimaforandringerne giver varmere og fugtigere vejr, det giver mere pollen i luften, og så kommer der flere allergikere. Dermed vil salget af tabletbaserede allergiprodukter stige støt. ALK Abello er en af de store mastodonter indenfor medicin til allergikere, og de bliver ved med at vinde markedsandele. De er kommet okay ind i Tyskland, men der er væsentligt mere potentiale der. Også globalt vurderer jeg, selskabet kan få fodfæste. For fem år siden, fik allergikere sprøjter ind i armen hos lægen. ALK Abello har ændret allergimedicin til bare at være en lille tablet. De er blandt de første på det område, og den her trend vil fortsætte mange år ud i fremtiden. De har kæmpe potentiale på lang sigt, og jeg har svært ved at se, hvad der kan stoppe aktiekursen."
Hvilken branche kigger du i retning af?
"Jeg tror på de selskaber, der laver høreapparater. I Europa og i Norden har vi en omvendt demografi, hvor der bliver flere ældre end yngre. Derfor ved vi, at hospitalsregninger og antallet af solgte høreapparater vil følge trop. Kursen på aktien i Demant ligger meget højt, og derfor anbefaler vi kun nuværende aktionærer at holde den i porteføljen. GN Store Nord er vores favorit. Prisfastsættelserne er virkelig høje, men det er investorerne ligeglade med, og aktierne i høreapparatsektoren er bare blevet ved med at stige. Det er stabile selskaber, som fortsætter med at vise stabil vækst i indtjeningen. Jeg tror, aktierne i GN Store Nord og Demant vil løbe hurtigere end det gennemsnitlige aktiemarked, men det afhænger også af, hvor innovative de er."
Hvilke udenlandske selskaber vil du investere i på den lange bane?
"Jeg tror, der kommer stor efterspørgsel på produkterne fra den norske producent af gødning Yara International. De laver produkter, der gør afgrøderne stærkere og mere modstandsdygtige overfor kryb og insekter. I takt med klimaudfordringerne og deraf voldsommere vejr kan det være med til at gøre høsten bedre. Selskabets gødning gør også, at landmændene får mere ud af kornet end tidligere. Det er vigtigt, fordi vi bliver flere mennesker på jorden. På grund af knaphed af ressourcer, er der ingen tvivl om, at Yara International vil opleve en stigende efterspørgsel på lang sigt. Den ligger lige over kurs 400 nu, og jeg tror personligt, den kan fordobles hurtigere end det generelle marked."
Har du flere aktiefavoritter fra udlandet?
"Jeg tror også, lakseindustrien kommer til at gøre det godt, når det globalt går op for endnu flere, at laks besidder gode mineraler og vitaminer. De norske producenter får dog dårlig kritik, fordi de opdrætter dem i kæmpe beholdere. Når laksen ligger for tæt, øges risikoen for, at de får lakselus. Når de får det, skal hele bestanden slås ned. Det problem har de ikke hos det færøske selskab Bakkafrost, fordi de har bedre strømninger i farvandet deroppe. Jeg elsker det selskab. Det er meget få gange, Bakkafrost har haft sygdomme, fordi de passer bedre på bestanden ved at være mere forsigtige med at udvide. Derfor synes jeg, selskabet er en mere sikker investering i forhold til for eksempel de norske producenter. Lakseindustrien har flere fordele. Øget global efterspørgsel er den ene. At du ikke kan øge udbuddet mere end et par procent om året, fordi det vil betyde flere sygdomme i bestanden, er en anden. Kombinationen betyder, at priserne vil stige. Bakkafrost betaler i øvrigt også et pænt udbytte."
Hvilke selskaber holder du dig fra at investere i?
"Olieselskaber. Jeg tror ikke, det vil gå dårligt for olieaktierne på kort sigt, for der er stadig global efterspørgsel. Men på 5 til 10 års sigt, tror jeg, klimaeffekterne begynder at materialisere sig i aktiekurserne. Der vil desværre altid være efterspørgsel på olie, men hvis investorerne ser, væksten i olieselskabernes indtjening aftager, så skal aktierne handles til en lavere kurs end nu."
LÆS OGSÅ:
Rådgiver multimillionærer: Jeg er autodidakt i aktiemarkederne