ISS: Ledelsen mangler at gøre rent bord
ISS-aktien er blevet sendt mere end blot tilbage til start og reelt helt ned i bunden af gulvspanden. Investorernes frustration med udviklingen handler meget om manglende tillid til ledelsen, som mangler at gøre rent bord.
ISS fik comeback som børsnoteret selskab i 2014 efter ni år i kapitalfondsejerskab med en introduktionspris på 160. Starten var god og lovende. De efterfølgende tre år steg aktien op mod 300 – uden dog at nå helt op.
De seneste tre år kan bedst karakteriseres som en nedtur, hvor udviklingen er gået fra skuffende til værre og nu decideret dårligt. To skuffende regnskaber har fået investorerne til at dumpe aktierne til et niveau, som desværre ikke er særlig langt fra 1/3 af toppen for blot nogle få år tilbage. Men hvad er det som investorerne kan se, ikke kan se eller ikke kan lide at se?
Faldende overskudsgrad
For det første har rentabiliteten været faldende. Langsigtet har ISS leveret en overskudsgrad mellem 5 og 5,5 procent. Det som for alvor kan få investorerne til at blive mere positive er kombinationen af vækst og stigende overskudsgrad, især det sidste. Når man kan hæve priserne, uden at omkostninger bliver påvirket eller udnytte stordriftsfordele, får det de rigtig store smil frem hos investorerne.
Det modsatte er desværre også tilfældet. Efter efterårets nedjustering af marginforventningerne fra forventet 5-5,1 procent og ned til 4,2 procent sendte investorerne ad flere omgange aktien ned med mere end 20 procent.
Selv om regnskabet fra 4. kvartal 2019, isoleret set var tæt på det, som forventningerne blev skrubbet ned til, var det forventningerne til marginen for 2020, som fik investorerne til at masseudvandre og for anden gang måtte aktien lægge ryg til en 20 procent afklapsning. Årsagen var forventninger om marginer på 4,2 til 4,5 procent i indeværende år.
Det var en investeringsmæssigt upper cut til allerede forslåede og tydeligt mørnede aktionærer. Langsigtet er det ISS’ ambition at nå 5,5 procent, dels gennem en bedre leverance på kontrakter, dels gennem frasalg af aktiviteter med en lav indtjening. I den sammenligning er 4,2 procent et meget lavt tal. En guidance på 4,2-4,5 procent er skuffende og selv 5 procent synes langt væk.
En meget betydelig del af ISS’ forretning er stadig inden for rengøring. Udfordringen er, at det er et konkurrenceudsat marked med prispres og risiko for at små lokale konkurrenter ikke nødvendigvis i alle henseender følger alle regler. Investorerne frygter, at EBIT-marginen i det mindste på kort sigt kan være ”usikker”.
Er udbyttet i fare?
For det andet er investorerne i tvivl om, hvorvidt de kan være sikre på, at ISS kan levere på deres finansielle målsætninger og udbetale ”mindst 7,70 kroner” i udbytte også i det kommende år (2021). Forudsætningerne for udbytte er, at gælden er under kontrol, at indtjeningen ikke skuffer og at frasalg vil generere den kapital, som på den ene side skal reducere gælden og samtidig finansiere udbyttet.
Prisfastsættelsen er lav, og det direkte afkast på mere end 6 procent er meget attraktivt ikke mindst, når man tager i betragtning hvor lave renterne generelt er.
Investorerne er dog ikke overbeviste om, at udbyttet kan fastholdes, eller også tør de ikke løbe risikoen med en ledelse, som desværre har skuffet mindst en gang for meget. Strategien om at nå 5,5 procent margin igennem trimning af driften og frasalg af aktiviteter, kan investorerne godt lide. Usikkerheden hviler på, om selskabet og ledelsen kan levere på de målsætninger?
Uanset om investorerne mener, ISS mangler at gøre bordet rent eller at gøre rent bord, bliver potentialet næppe forløst, før tilliden er genoprettet. Det kan ske ved på to måder, enten ved at forny ledelsen eller ved at levere på målsætninger.
Per Hansen ejer aktier i ISS.
Analyserne i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.