Glencore: Råvarehandleren
Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.
Schweiziske Glencore er blandt verdens største råvareproducenter og tilbyder i øvrigt også diverse services omkring råvarer såsom finansiering, transport og logistik. Serviceforretningen står for godt halvdelen af indtjeningen. Selskabet fusionerede i 2013 med mineselskabet Xstrata og producerer blandt andet kul, kobber, zink, nikkel og kobolt. Glencore har de senere år foretrukket at købe nye aktiver frem for selv at etablere nye miner fra bunden.
Priser på råvarer sættes globalt og er omtrent ens for alle producenter. Derfor har et mineselskab i modsætning til andre typer virksomheder ikke mulighed for at tage højere priser ved eksempelvis at tilbyde højere kvalitet eller på anden måde differentiere sine produkter. Priserne er derfor fuldstændigt afhængige af udbud og efterspørgsel, hvilket giver udsving og ofte lave marginer.
Det gælder også for Glencore. Glencore har haft underskud fire af de sidste ti år, og i perioden har man kun tjent én dollar for hver 100 dollar i omsætning. Alligevel handler mineselskaber ofte til ret høje vurderinger. Glencore handler umiddelbart til en moderat P/E på 9, men set i forhold til de sidste ti års gennemsnitlige indtjening er P/E hele 43.
De høje aktiekurser skyldes, at investorerne ser råvareselskaber som god spredning i porteføljen. Råvarer er omkostninger hos de fleste andre selskaber. Så når råvarer er dyre, belaster det de fleste andre selskaber. Derfor kan råvareaktier agere modvægt i en portefølje. Det er dog svært at se i Glencores tilfælde. Aktiens betaværdi er ifølge ft.com hele 1,8. Det fortæller, at aktien svinger meget – og i takt med det øvrige aktiemarked. Det understøtter ikke en høj vurdering. Jeg finder aktien alt for dyr. Men det gør jeg næsten altid med råvareselskaber.
Børskode |
ISIN |
www. |
||
Anbefaling PAS PÅ |
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren, nyhedsbreve og/eller shareholders.dk.