En ærgerlig dag for aktionærerne
Bliv medlem af Dansk Aktionærforening - og modtag 9 udgaver af aktiemagasinet Aktionæren
Nyheden om at alle SAS-aktionærer mister værdien på deres aktier nåede frem til Dansk Aktionærforenings direktør Mikael Bak, da han i går aftes sad med live i studiet hos TV2 News og kommenterede på pressemødet, som SAS-ledelsen holdt i Stockholm.
Selv om eksperter, analytikere og selskabet selv længe havde advaret om, at det kunne ende med en udvanding af de private investorer, er det alligevel en situation, som ærgrer Dansk Aktionærforenings direktør.
Direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak siger:
”Det er aldrig sjovt, når vi må opgive ethvert håb om indtjening på en aktie, som har betydet meget for mange danskere gennem årene. Omvendt er det også en del af gamet, når man investerer, at det kan ske. At et selskab kan blive værdiløst og gå ned. Heldigvis sker det yderst sjældent, og i Sass tilfælde, har dødskampen reelt varet næsten 10 år, og allerede inden udmeldingen i går havde aktien tabt mere end 99,5 procent af værdien fra toppen.”
Økonom: Husk skattemæssigt underskud i SAS
”Det er vigtigt at huske på, at investering i aktier handler både om at sprede sin risiko, om at sætte sig ind i de aktier, man ejer, og at tage ansvar. I dette tilfælde har langt de fleste private investorer, der har fulgt deres investeringer enten valgt at sælge undervejs for at tage deres betydelige tab, eller de beholdt aktien i håbet om at der skete et mirakel, og aktien kom tilbage.”
”Det skete ikke, og situationen er desværre ikke overraskende. Det er nu engang sådan, at et selskab der reelt befinder sig foran en rekonstruktion, som SAS har gjort det, må lytte til de nye penges interesser, og samtidig sikre at den gamle gæld betales. Her kommer aktionærerne bagerst i køen, med mindre at de selv kommer med nye penge.”
”Man kunne ønske sig, at SAS ledelsen og de nye investorer havde valgt at give et mindre beløb, og her taler vi jo ører og ikke kroner, ved afnoteringen som en respekt til de op mod 250.000 private investorer, der var med på rejsen. Dette vil kunne være med til at sikre omdømmet, når vi nu ikke blev inviteret med til at investere i det nye konsortium.”
”Der er mange gode grunde til, at SAS nu afnoteres, og ser man på den lange og udmarvende dødskamp, som SAS-aktien har været igennem, kan man overveje, om det var en fejl, at SAS overhovedet blev børsnoteret tilbage i 2001, og dermed blev gjort til en folkeaktie. Udfordringerne har tårnet sig op, gælden er bare vokset og vokset, og statslig regulering og overenskomster har betydet, at selskabet som en børsnoteret aktie i mange år har været noget nær en Zombie-aktie.”
”Desværre er der mange private investorer, der med gode intentioner har beholdt aktien, måske med ønske om at støtte SAS og troen på en fremtid for selskabet. Det rigtige havde været at tage tabet og de få kroner man kunne få, da aktien ikke var helt så underdrejet som de seneste 12 måneder. Men det vidner om, at timing når man investerer, er svær, og at man aldrig bør investere alene med følelserne uden at sætte sig ind i business casen.”
”SAS har i mange år givet underskud, og de har skyldt flere penge væk, end de havde, og dermed har de teknisk set været værdiløse for aktionærerne, hvis ikke der kom nye penge ind. Vi har set et lignende forløb med Norwegian-aktien, og tidligere i år så vi også Lauritz.com køre i hegnet. Det må dog ikke flytte fokus fra, at hvis man følger det gyldne investeringsråd om at sprede sin risiko på flere aktier og fonde, så vil der på den lange bane være nogle, som tjener endog rigtig gode penge hjem, som fx Novo og DSV, mens der er andre, som taber - og kun få, der helt forsvinder."
"Det er vigtigt, at vi bruger forløbet til at minde os selv om, at investering kommer med en risiko, men at det heldigvis stadig er sådan, at investering i aktier med en god risikospredning på den lange bane historisk har givet et solidt afkast. Og det kan selv SAS’s nedtur ikke ændre ved.”
Støt de private aktionærers interesser - meld dig ind i Dansk Aktionærforening