18. september 2015 kl. 00.00
POLITIK: Ingen statsgaranti på virksomhedsobligationer
Det er ikke en statslig opgave at stille garanti på virksomhedsobligationer - finansiering skal ske på markedsvilkår, understreger Lars Rohde, direktør i Danmarks Nationalbank. Han bakkes op af regeringspartiet Venstre.
Af Louise Lendal Solhøj, journalist i Dansk Aktionærforening
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

Brian Mikkelsen, erhvervsordfører for de konservative, fik denne uge lidt af en begmand af nationalbankdirektør Lars Rohde. 

Rohde afviser nemlig blankt, at staten skal yde garanti på virksomhedsobligationer udstedt af små og mellemstore virksomheder - et forslag, de konservative ellers bragte på banen i sidste uge.

Dengang sagde Brian Mikkelsen til Finanswatch:

"Vi vil være villige til, at staten går ind og stiller med en garanti, for dette betyder utrolig meget for landet. Ganske som vi har med andre former for finansiering. Vi har Vækstfonden og EKF. Her er staten jo også inde for at garantere."

Ikke en blomst der er groet i vores have
Men det bliver der altså ikke tale om, mener Lars Rohde, direktør i Danmarks Nationalbank. Allerede i 2012 var han med til at afvise forslaget.

"Jeg kan kun gentage, hvad Nationalbanken sagde tilbage i 2012. Det er ikke en blomst, der er groet i vores have," siger Lars Rohde til Finanswatch og uddyber:

"Finansiering skal ske på markedsvilkår, for ellers kan vi risikere en skævvridning af lånemarkedet. Og hertil kommer, at en statsgaranti også vil være en ekstraudgift for staten, som vi ikke mener er nødvendig."

Og regeringspartiet Venstre er enige.

"
Statsgarantier er ikke et spor, vi forfølger," siger erhvervsordfører Thorsten Schack Pedersen og understreger, at det med andre ord ikke bliver en del af den vækstpakke, som regeringen præsenterer i nær fremtid.

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer