15. august 2014 kl. 00.00
Stihøj og Jackson guider: Aktiefest eller Putin-panik?
I en Børsen-artikel i denne uge spåede 10 ud af 11 eksperter, at aktiefesten vender tilbage, og at Rusland blot bliver et "bump på vejen". Aktieinfos John Stihøj og aktieanalytiker Thorleif Jackson mener dog, at den udelte optimisme bør få alarmklokkerne til at ringe, og giver dig her deres bud på, hvordan du bør forholde dig.
Af Henrik Kirk Nielsen, journalist, Dansk Aktionærforening
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

Denne uge har budt på meget positive forventninger til resten af 2014 fra en række analytikere. Aktieinfos John Stihøj og aktieanalytiker Thorleif Jackson mener, at den udelte optimisme bør få alarmklokkerne til at ringe.

I en Børsen-artikel spåede 10 ud af 11 eksperter, at de danske aktier vil stige med op mod 10 procent resten af året. De afviste dog ikke, at der kan komme mindre korrektioner undervejs som følge af konflikten med Rusland.

Sats på Rusland-resistente aktier

"Jeg er overrasket over, at de ser så optimistisk på det, og det bør sætte alarmklokkerne i gang. Når så markant et flertal siger det samme, skal man passe lidt på", siger Aktieinfos ejer og stifter, John Stihøj.

Han er enig i, at vestens konflikt med Rusland har skabt usikkerhed. I værste fald kan der være fare for, at den kan sætte væksten så meget i stå, at vi ender i en recession.

"Det bliver nok ikke meget værre end det er nu. Tyskland er faldet otte procent, og hvis de henter det tabte, kan det eventuelt trække Danmark med op", siger han.

John Stihøj mener, at det er vanskeligt at finde attraktive alternativer til aktierne. Den lave rente har holdt hånden under kurserne. Han opfordrer til at tænke langsigtet og holde øje med renteudviklingen.

"En stigende 10-års rente giver risiko for kursfald på aktierne", vurderer han. "Hvis du er nervøs, så sats på de Rusland-resistente aktier i medico-/medicinalindustrien som eksempelvis Novo Nordisk. Vær varsom med højrisikoaktier med en høj P/E".

Optimismen kan sætte en bølge i gang

Analytikernes positive forventninger er udtryk for en stigende optimisme, som måske kan sætte en bølge i gang og blive selvforstærkende.

"Folk elsker at købe, når kurserne stiger", siger aktieanalytiker Thorleif Jackson.

Samtidig tænder han en advarselslampe; "Hvis alle er optimistiske, vil det næste der kommer være skepsis og nedjusteringer".

Selv mener han, at det er svært at sige, hvad der vil ske i resten af 2014. Den nuværende situation er ikke speciel. Forholdene i Rusland/Ukraine har ringe indvirkning på virksomhedernes indtjening - måske bortset fra Carlsbergs.

"Økonomien er ok, og diverse indikatorer peger på, at et opsving er på vej, men det er ikke sikkert, at det påvirker aktierne. Danske aktier har haft et stærkt ridt i 2014, og de kan sagtens falde tilbage. De er fuldt prissat, og der skal reelle forbedringer i den enkelte virksomheds økonomi til at drive aktiekursen op - med mindre der bliver genereret yderligere optimisme i markedet", vurderer Thorleif Jackson.

Et godt alternativ er emerging markets; landene har mindre gæld og højere vækst, og derudover er aktierne ikke så aggressivt prissat.

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer