16. august 2013 kl. 00.00
Her er investorernes 2013-favoritter
Morningstar giver dig et overblik over, hvilke aktivklasser der er 2013's vindere og tabere i kampen om investorernes gunst. Vi kan løfte sløret for, at sidste års mest populære investeringer ikke længere er blandt favoritterne. Følger du mon flertallet i dine investeringer?
Af Nikolaj Holdt Mikkelsen, Morningstar
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dkTaberne i kampen om investorernes gunst:


Sidste års trækplaster var uden tvivl obligationer fra højrentelandene. Knap 10 milliarder kroner valgte investorerne at investere i disse fonde, og interessen var intakt gennem hele året. Denne optimisme omkring aktivklassen har imidlertid ændret sig i 2013, og interessen er langt fra intakt længere. Faktisk er der blevet returneret 6 milliarder kroner fra investorerne til fondene med fokus på valutaafdækkede højrenteobligationer.

Obligationer i lokal valuta har haft mere held med at bevare interessen, men de seneste tal for juni tyder på, at disse obligationer heller ikke er så attraktive længere. 170 millioner kroner blev returneret fra investorerne i juni.

Både lavt og højt ratede virksomhedsobligationer var også populære sidste år med ny-investeringer i niveauet 10 milliarder kroner, men her er billedet mere mikset i år. Lavt ratede high yield obligationer formår tilsyneladende at bevare investorernes interesse i år, eftersom der er købt yderligere op i disse fonde. Derimod er fondene med fokus på investment grade – de bedst ratede virksomhedsobligationer – ramt af tilbagesalg.

Den helt store taber i 2012 var danske obligationer. Investorerne returnerede investeringsbeviser for mere end 12 milliarder kroner i disse fonde, og det er vores skøn, at mange af disse penge blev investeret i obligationer - udstedt af udviklingslandene eller virksomheder. Selvom interessen her nu også er kølnet temmelig meget af, så er der ikke noget, der tyder på, at investorerne vender tilbage til danske obligationer. De er fortsat ramt af tilbagesalg i 2013, men der er dog tegn på fornyet interesse for både korte og lange danske obligationer, mens investorerne fortsat er tøvende over for mellemlange obligationer.

På europæisk plan var der generelt tilbagesalg i juni, og obligationsfondene stod for størstedelen. Der blev i alt returneret investeringsbeviser for 57 milliarder euro, hvor obligationsfondene stod for næsten halvdelen. Aktiefondene blev ramt af det største tilbagesalg siden maj 2012, og det var især "emerging markets"-aktierne, som faldt i unåde hos investorerne.

Europæiske investorer har - ligesom de danske - heller ikke længe samme fidus til de mere risikofyldte obligationstyper. Både virksomhedsobligationer og højrentelande blev i stor stil frasolgt i måneden og kategorier med fokus på sådanne obligationer blev de fem mest frasolgte kategorier i juni.Vinderne i kampen om investorernes gunst:

På aktiefronten samler investorernes fokus og interesse i år sig om globale aktiefonde. De danske fonde i Morningstars globale blendkategori blev over en forholdsvis bred kam ganske efterspurgt i første halvår og tiltrak sig samlet set knap tre milliarder kroner i nye penge. Det svarer til en vækst på ti procent siden årets start. BankInvest Højt Udbytte - eneste danske fond med fokus på globale aktier med højt udbytte - er også populær blandt investorerne. 900 millioner kroner er kommet til i nye penge i 2013.

Japanske aktier er buldret frem i år med solide afkast, og investorerne har da heller ikke været længe om at kvittere med nye penge til kategorien.  Investorerne i Nordea Invest er mest lune på landet i øst, mens Danske Invest omvendt er ramt af tilbagesalg fra investorerne.

Fonde med amerikanske blendaktier blev ramt af tilbagesalg i halvåret. Det amerikanske aktiemarked er ellers et af dem med størst fremgang i år. Der blev solgt ud i stort set samtlige fonde, og for nylig foretog Nykredit en større omlægning i deres amerikanske portefølje. Efter en længere periode med sløj performance, blev MMI USA - RCM solgt ud til fordel for den nylancerede MMI USA Small/Mid Cap.

På europæisk plan samler interessen sig i højere grad om balancerede fonde, der både investerer i aktier og obligationer. Amerikanske aktier er fortsat et hit blandt europæiske investorer ligesom fondene med fokus på aktier med højt udbytte også oplever en pæn efterspørgsel.


Se Morningstars specifikke top-10 og bund-10 her:

 


Nikolaj Holdt Mikkelsen er chefanalytiker
hos Morningstar i Danmark.

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer