05. marts 2013 kl. 00.00
Otte nye banker på vej mod afgrunden
Otte banker er på Finanstilsynets sorte liste, fordi der er risiko for, at de ikke har kapital nok til at overleve. Se her, om du skal sætte jagten ind efter en ny bank.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk
Hidtil har Finanstilsynets liste over danske banker, der kræver særligt opsyn været hemmeligholdt. Det laver Morgenavisen Jyllands-Posten nu om på.
 
Tirsdag morgen kunne avisen offentliggøre en liste med otte danske banker, der er under skærpet tilsyn af Finanstilsynet. Bankerne har udlån for 50 milliarder kroner, og skal skaffe mere kapital, hvis de ikke skal styrte ud over afgrunden.
 
Er din bank på listen?
Når der er risiko for, at en bank i løbet af 12 til 18 måneder får problemer med solvensen, beslutter Finanstilsynet at holde et ekstra vågent øje med banken.
 
Lige nu er disse otte banker er derfor under skærpet tilsyn af Finanstilsynet:
 
Bank
Udlån (mio. kr.)
Vestjysk Bank
20.697
Andelskassen JAK Slagelse
234
Totalbanken
1.524
Alm. Brand Bank
8.698
FIH Erhvervsbank
16.166
Cantobank* 
74
Basisbank
1.633
Vorbasse Hejnsvig Sparekasse
848
I alt
49.874
*Cantobank blev mandag den 4. marts overtaget af Finansiel Stabilitet.
 
Ifølge Jyllands-Posten ønsker Finanstilsynet ikke at kommentere på den sorte liste. I forbindelse med Spar Lollands konkurs oplyste tilsynet dog, at de banker, som er under skærpet tilsyn, i alt har udlån for 50 milliarder kroner. Jyllands-Posten har fundet frem til udlånene for de pågældende banker og sammenlagt er der udlån for 49,9 milliarder kroner.
 
Der sker løbende ændringer på listen over banker og sparekasser under skærpet tilsyn. Nye pengeinstitutter kommer på, fordi de er i problemer, mens andre enten opgiver kampen og lader sig henfalde til konkurrenters favntag eller får styr på forretningen, så det skærpede tilsyn ophører.
 
Hårdt for direktionen
Under det skærpede tilsyn fra Finanstilsynet, kan bankernes direktioner være under hårdt pres.
 
"Det er belastende og meget trættende for den daglige ledelse og bestyrelsen, som skal bruge mange kræfter på at rette forretningen til for at bringe den tilbage på kurs igen," forklarer Caspar Rose, professor ved Insitut for International Økonomi og Virksomhedsledelse ved Copenhagen Business School til Jyllands-Posten.
 
Den følelse genkender direktør i Totalbanken, Ivan Sløk.
 
"Det kræver hårdt arbejde for vores medarbejdere at forberede tilsynets besøg, og det samme gælder i den uge, hvor tilsynet er på besøg. Det er klart, at hvis man får tre tilsynsbesøg på 20 måneder, kommer man samlet set til at bruge rigtig megen tid på det," siger Ivan Sløk til Jyllands-Posten og understreger, at det selvfølgelig er helt i orden, at banken skal forberede materiale og hjælpe tilsynet.
 
"Men det er ikke a walk in the park at være under skærpet tilsyn," siger han.

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer