31. januar 2013 kl. 00.00
Erhvervsobligationer hitter hos private
Danskerne har fået øjnene op for potentialet i erhvervsobligationer. I 2012 skød de private investorer hele otte milliarder kroner i erhvervsobligationer mod kun 0,1 milliard kroner i 2011, det viser en ny analyse fra Nationalbanken.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

 
Læs også:
 

Erhvervsobligationer er blevet populære blandt de danske private investorer. I 2012 købte danskerne nemlig beviser for otte milliarder kroner, mod kun 0,1 milliarder i 2011. Anderledes ser det dog ud for realkredit- og statsobligationer. I 2012 solgte danskerne beviser i investeringsforeningsafdelinger med realkredit- og statsobligationer for tre milliarder kroner, mens der i 2011 blev købt beviser for godt otte milliarder kroner. 
 
Stadig overvægt af andre obligationstyper
Hvis du køber en aktie i en virksomhed, bliver du medejer af virksomheden. Køber du i stedet en erhvervsobligation, så bliver du långiver til virksomheden. Og skulle virksomheden gå konkurs, ja så er du bedre stillet som långiver, end som medejer af virksomheden. Som aktionær får du nemlig næsten aldrig en krone, hvis virksomheden går konkurs. Men har du i stedet erhvervsobligationer, så får du ofte en vis procentdel af obligationens værdi udbetalt, hvis konkursen bliver en realitet.
 
Erhvervsobligationer er altså en god investering i de usikre tider, og det kan ses i den nye statistik fra Nationalbanken.
 
Men selvom interessen for erhvervsobligationer er steget markant det seneste år, er der stadig en klar overvægt af investeringsforeninger med fokus på realkredit- og statsobligationer. De udgør nemlig 57 procent af de samlede obligationsafdelinger, mens afdelinger med fokus på erhvervsobligationer kun udgør 15 procent.
 
Privatpersoners akkumulerede transaktioner for obligationsafdelinger og udvalgte investeringsmarkeder.
Note: Privates transaktioner omfatter investeringer af frie midler og kapitalpensioner, men eksklusiv unit link og andre pensionsmidler, der administreres af pensionsselskaber. Signaturforklaringerne baserer sig på afdelingernes egne investeringsbetegnelser.
 
Euroområdet trumfer Danmark
Når danskerne køber erhvervsobligationer vil de helst ud over Danmarks grænser. Nationalbankens statistik viser, at danskernes samlede portefølje af erhvervsobligationer nu er på 30 milliarder kroner. Heraf er de 45 procent udstedt til euroområdet og 40 procent udstedt til USA. Det efterlader kun tre procent af udstedelserne herhjemme i Danmark.  
 
Sådan køber du erhvervsobligationer
Vil du også tage del i erhvervsobligationernes popularitet, men ved ikke helt, hvor du skal starte, så er InvesteringsForeningsRådets statistikker over investeringsforeninger et godt sted at starte. Her kan du udvælge specifikke investeringsforeningsafdelinger og sammenligne dem på afkast, risiko og omkostninger.
 
 

 
Læs også:
 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer