11. oktober 2012 kl. 00.00
Professor trak fuldt hus til InvestorDagen: Derfor skal du droppe investeringsforeninger
Drop investeringsforeningerne - de er for dyre! Så kontant lød rådet fra professor Tom Engsted til InvestorDagens deltagere, der fyldte Hotel Scandics største foredragssal til randen. Rådet bakkede professoren op af fire skarpe argumenter. Se dem her.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk
Godt seks minutter inden start måtte dørene lukkes til professor Tom Engsteds foredrag om investeringsforeninger. Alle stolepladser var optaget, så både midtergangen og væggene blev brugt som tilskuerpladser.
 
Det var titlen "Drop investeringsforeningerne! Gør det selv, eller find en billig passiv indeksfond", der tiltrak mange af de op mod 2.000 nysgerrige deltagere, som var mødt op til Dansk Aktionærforenings årlige investorevent, InvestorDagen.
 
Fire skarpe argumenter
15 minutter og fire skarpe argumenter. Længere tog det ikke den århusianske professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Tom Engsted, at gøre de private investorer klogere på, hvorfor de ikke skal kaste deres penge i aktivt forvaltede investeringsforeninger.
 
1. Omkostningerne sluger afkast. Professoren vurderer, at en normal, aktivt forvaltet investeringsforening giver et afkast på cirka seks procent. Omkostningerne ligger på omkring to procent, og den del skal trækkes fra afkastet. Det betyder, at du i sidste ende kun får en tredjedel af dit afkast. Havde du i stedet valgt selv at investere eller gå via en passiv forvaltet investeringsforening, så havde du næsten fået det fulde afkast.
 
2. Du kan ikke slå markedet. Du kan ikke forudsige bevægelserne i markedet, og når der kommer en ny meddelelse, som påvirker aktiekursen, når markedet at indrette kursen, inden du overhovedet kan nå at reagere.
 
3. Der findes ikke gode køb. Hvis nogen skal gøre det bedre end markedet, og dermed får større afkast, må der nødvendigvis også være nogen, som gør det dårligere end markedet, og dermed får lavere afkast. Markedet er jo, som det er, og fordi der er nogen, som gør det bedre end markedet, betyder det ikke, at markedet giver mere. Tværtimod, er der nogle andre, der taber. Og det skulle jo nødig være dig.
 
4. Kun tre procent aktivt forvaltede foreninger når målsætningen. Ifølge Tom Engsteds beregninger er det kun tre procent af de aktivt forvaltede investeringsforeninger, der når det markedsafkast, de som minimum skal nå - eller højere, som jo er deres egentlige målsætning. Det efterlader hele 97 procent, som underperfomer. Dertil kommer, at du ikke ved, om de sidste tre procent rent faktisk er dygtige, eller om det blot er held.
 
Et godt alternativ
Efter Tom Engsteds foredrag summede lokalet stadig. Snakken gik på, hvad man havde fået ud af det, og her var svaret enstemmigt: Et godt overblik over alternativerne til de aktivt forvaltede investeringsforeninger.
"Det er rart at vide, at der findes alternativer til de dyre investeringsforeninger. Så må jeg jo selv vurdere, hvordan jeg helst vil investere mine penge," sagde en deltager.
 
Det var tilsyneladende den oplevelse, Tom Engsted gik efter. For da en tilhører i salen spurgte, om han kunne foreslå nogle passive investeringsforeninger, var svaret et blankt nej. Professoren mener nemlig, at du som privat investor selv skal afsøge markedet, for at finde den måde, der er bedst for dig at investere på.
 
Anbefalingen om at holde sig fra de aktivt forvaltede investeringsforeninger stammer fra en rapport om aktieinvesteringer, som Tom Engsted udarbejdede i samarbejde med Bjarne Graven Larsen, direktør for FIH Erhvervsbank, og Michael Møller, professor ved Institut for Finansiering ved CBS, for Penge- og Pensionspanelet sidste år.
 
Fyldte lokaler og et godt miks
Modspillet til investeringsforeningerne var dog langt fra den eneste publikumssucces til Dansk Aktionærforenings InvestorDagen. Til langt de fleste foredrag måtte dørene lukkes nogle minutter før, fordi lokalerne var fyldte - i mange tilfælde overfyldte. Ude foran salene stod deltagerne da også og ventede på næste foredrag, så de kunne sikre sig en plads.
 
Spørger man deltagerne selv, var InvestorDagen et godt miks af virksomhedernes nye produkter og håndgribelig investeringsrådgivning.

"Vi kommer jo for at optimere vores formue. Så det er rart både at få viden om nye produkter, men også få rådgivning fra forskellige sider om, hvordan vi kan investere vores penge bedst muligt," siger to kvindelige deltagere.
 

 
Læs også:


 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer