30. august 2012 kl. 00.00
Solcelle-anlæg: Fordele og ulemper
Som med alt andet i denne verden, er der også fordele og ulemper ved at have et solcelleanlæg. Her får en liste over begge dele, så du selv kan tage stiling til, om du et solcelleanlæg er din nye pengemaskine.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk


Læs også:
Solceller på taget er den nye pengemaskine

6 overvejelser, du bør gøre dig, inden du køber et solcelleanlæg

Sådan får du det bedste solcelleanlæg

 


Selvom solcelleanlæg efterhånden har slået sig fast som en sikker investering, er der alligevel både fordele og ulemper, som du skal overveje. Læs med her og find ud af om et solcelleanlæg er den rette investering for dig.

Fordelene ved at producere egen elektricitet
 
 

- Solcelleanlægget er støjfrit og har ingen bevægelige dele.

 

- Solcelleanlægget er miljøvenligt. 10 kvadratmeter solceller sparer cirka et halvt ton CO2 om året. Et anlæg på 40 kvadratmeter, som er nok til at dække el-forbruget en gennemsnitshusstand sparer altså 1,5 tons CO2 om året.

 

- Solcelleanlæg producerer kun strøm i dagtimerne, hvor solen jo skinner. Det kommer altså ikke til at genere dig om natten.

 

- Solcelleanlæg har en lang levetid. De fleste installatører garanterer for en levetid på 20-25 år. Der er nogle få vedligeholdelsesomkostninger, blandt andet på den såkaldte inverter, som laver jævnstrøm om til vekselstrøm. Den holder typisk 10-15 år.

 

- Grundet de gunstige skatteregler er solcelleanlæg en god forretning.

  

Ulemperne ved at producere sin egen elektricitet

 

- Solcelleanlæg er følsomme over for skygger, da det nedsætter effekten væsentligt. Hvis der er træer i din have, så undersøg om de kommer til at dække for anlægget. Hvis de gør, så sørg for, at grene, der eventuelt kan skygge for solens stråler, bliver klippet af.

     

Solcellerne er forbundet, så hvis der er skygge i det ene hjørne, vil det påvirke anlæggets samlede effekt.

      

Forestil dig, at du klemmer på en haveslange. Uanset hvor meget vand og tryk, der er i den ene ende, vil der komme meget lidt eller ingen vand ud på den anden side af lukningen. Når solen skinner, skal solcelleanlægget altså være i konstant sol.

 

 

- Anskaffelsesprisen for et solcelleanlæg er høj. Beløbet er tilbagebetalt inden for en overskuelig årrække, og du kan sandsynligvis låne pengene i banken.

     

Men engangsbeløbet på cirka 100.000 kroner er højt, og hvis din økonomi ikke ser helt fornuftig ud, er der ingen garanti for, at din bank vil låne dig pengene. 

 

 

- Den største udfordring - og det, der kan blive den største ulempe ved et solcelleanlæg, er at få det arkitektonisk godt placeret, så det ikke ligner et fremmedelement.

      

Hvis det stikker voldsomt meget ud, kan det forringe bygningens arkitektoniske værdi, og det kan blive et problem, hvis du på et tidspunkt skal sælge dit hus.

     

- Solcelleanlægget er nemlig ikke lige til at pille ned igen, når det først sidder på taget.

 

 Læs også:
Solceller på taget er den nye pengemaskine

6 overvejelser, du bør gøre dig, inden du køber et solcelleanlæg

Sådan får du det bedste solcelleanlæg

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer