22. august 2012 kl. 00.00
Sådan væbner du dig mod en ny aktienedtur
I sidste uge sneg C20-indekset sig for første gang siden 2007 op over indeks 500. Nogle eksperter ser positivt på opsvinget, mens andre advarer om, at en ny aktienedtur står for døren. Læs her, hvordan du bedst væbner dig, hvis nedturen kommer.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

Umiddelbart tyder det godt. Selvom C20-indekset i skrivende stund ligger i niveau 485, så ramte det i sidste uge indeks 500, der er det samme niveau som lige før finanskrisen. Det må betyde, at der er lys for enden af tunnelen.

 

I en artikel i Børsen torsdag d. 16 august, advarer nogle eksperter imidlertid om, at nedturen er på vej. Men hvad gør du så for at sikre dig, at nedturen ikke fanger dig på sengekanten?

 

Stor risiko for nedtur

Henrik Drusebjerg, seniorstrateg hos Nordea Invest, var en af dem, der advarede om aktienedturen i Børsen.

 

"Risikoen for en nedtur er temmelig stor - især på grund af de store kursstigninger, vi har set i løbet af sommeren. Den globale vækst er på vej ned i tempo, og virksomheder over hele linjen har nedjusteret deres forventninger til fremtiden. Hvis der ikke kommer hjælp udefra, er risikoen for en korrektion af markedet bestemt til stede," siger Henrik Drusebjerg til Børsen.

 

At udsigten til global økonomisk vækst har fået et knæk efter en skuffende regnskabssæson, kan chef for investeringsstrategi hos PFA, Henrik Henriksen nikke genkendende til.

 

"Ser vi på vækstbilledet i dansk økonomi, så har det skuffet i forhold til vækstbilledet i mange andre lande. Opsvinget i Danmark har mindet om det, vi har set i Sydeuropa," siger han.

 

Vækstmæssigt har Danmark ikke selv kunne understøtte udviklingen på aktiemarkedet. Det er store børsnoterede selskaber, som Novo Nordisk og A. P. Møller Mærsk, der er eksportorienterede, som har været med til at løfte dansk økonomi.

 

Hos PFA har man dog positive forventninger til, at andet halvår bliver godt, da virksomhedernes økonomi generelt ser fornuftig ud.

 

Tror ikke på dommedagsprofetier

De positive forventninger er også at finde hos Maj Invest. Spørger man Keld Henriksen, chefporteføljemanager hos Maj Invest, er udmeldingen klar.  

 

"Der er stadig meget, der ser sort ud i Europa, specielt Sydeuropa, men på trods af det kører virksomhederne godt," siger han.

 

Indtil videre har der kun været to nedjusteringer i Danmark. Det er ØK og North Media, og ifølge Keld Henriksen fra Maj Invest er det praktisk talt ingenting. Derudover mener han, at risiciene er medregnede i kurserne, så det er ikke noget, man skal tage ekstra højde for.

 

Spred dine investeringer

Sidder du alligevel og bliver nervøs over risikoen for en aktienedtur, så er der ét sikkert råd, du skal følge: Spred dine investeringer.

 

Det højtspringende C20-indeks kunne måske friste mange til at rykke deres investeringer hjem til Danmark. Men det skal du passe på med.

 

"Mange investorer tænker, at det danske aktiemarked er deres investeringsunivers og det er farligt, for så satser man kun på ét marked i stedet for at sprede sine investeringer. Man skal ikke lægge alle sine æg i én kurv," siger Henrik Henriksen.

 

Hvis du kun investerer i det danske marked, foretager du en såkaldt enten-eller-investering. Det vil sige, at når det danske marked går godt, så vinder du stort. Og omvendt, når det danske marked går skidt, så taber du stort.

 


 
Læs også:
Dansk Aktionærforenings 10 Gyldne Råd >>

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer