30. marts 2012 kl. 00.00
Vender vinden for Vestas?
Tror aktionærerne mere på Vestas' ledelse efter torsdagens generalforsamling, og er forandringerne i bestyrelsen de første spæde skridt i den rigtige retning? Aktionærens Nyhedsbrev har talt med nogle af de aktionærer, der tog den lange vej til Aarhus Musikhus i håbet om at gøre deres indflydelse gældende.
Af Thomas Bolding Hansen
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

Vestas' generalforsamling slog rekord i antal fremmødte aktionærer. 1.800 valgte at bruge torsdag eftermiddag i Musikhuset i Aarhus på at høre ledelsens forklaringer på det historisk store underskud på 1,2 mia. kroner. Vestas' ledelse formåede ikke at overbevise mange af de utilfredse aktionærer om, at Vestas nu er på vej mod lysere tider.

En af de fremmødte aktionærer er den professionelle aktieanalytiker Ralf Kugelstadt. Han har taget turen fra Sydtyskland for at deltage i generalforsamlingen.

"Som investor forventer du at kunne tage en lille smule positivt nyt med dig hjem. Noget, der indgyder tillid. Jeg synes ikke, at jeg tager hjem med fornyet tillid," siger Kugelstadt.

Han tror, det bliver svært for Vestas' nye formand, Bert Nordberg, at ændre ledelseskulturen i Vestas. Og skulle det lykkes at ændre kulturen, står problemerne med alt for store investeringer og en overkapacitet i markedet stadig tilbage.

Overoptimisme skader tilliden
De alt for store investeringer er et kritikpunkt, aktionæren Vagn Schou deler. Han mener, at ledelsen burde have set, at det var tid til at trække i håndbremsen i stedet for at fortsætte med massive investeringer, da krisen satte ind. Ledelsens overoptimistiske udmeldinger ser Vagn Schou som endnu en årsag til, at det er gået galt.

"Et underskud på 1,2 mia. kroner kommer jo ikke fra den ene dag til den anden. Når man ikke kan melde rettidigt ud om forventningerne, forsvinder tilliden til, at ledelsen har styr på noget som helst," siger Vagn Schou.

Han mener ikke, at man kan skyde skylden for det store kursfald på hedgefonde og andre, der i stort omfang har shorted aktien (spekuleret i faldende kurs ved at låne Vestas-aktier og sælge dem). Han mener, at Vestas' ledelse selv har ansvaret for den udbredte spekulation i faldende kurser.

"Ingen vil spekulere i faldende kurser i en vækstvirksomhed, der kører stabilt," siger Vagn Schou.

"Ikke dårligere end de andre" holder ikke
Den afgående formand for Vestas' bestyrelse, Bent Carlsen, forsøgte på generalforsamlingen at overbevise aktionærerne om, at Vestas' aktiefald blot fulgte det generelle fald for alle vindmølleproducenter.

Det gør ikke indtryk på Martin Bech, der har været aktionær i Vestas i tre år. Han mener, at Vestas som markedets førende producent burde klare sig bedre end de øvrige.

"Frem til 2008 var Bent Carlsen en god mand for Vestas. Men da en stor krise krævede store forandringer, var Carlsen ikke længere den rette mand til jobbet," siger Martin Bech.

Beslutningsgangen er et af Vestas' store problemer, mener Bech. Han kender flere underleverandører, der leverer til såvel Vestas som konkurrenten Siemens.

"Hvis noget skal ændres eller justeres, tager det fem gange så lang tid hos Vestas, som det gør hos Siemens," siger han.

Delte meninger om Vestas' fremtid
Martin Bech tror ikke på, at Ditlev Engel har en fremtid i Vestas. Han forventer, at bestyrelsen vil skille sig af med topchefen inden for de første tre måneder.

Ralf Kugelstadt tror derimod ikke, at det er gjort blot med udskiftninger i toppen af Vestas.

"Hvis jeg skal være ærlig, så se jeg ingen fremtid for Vestas som selvstændig virksomhed," siger Kugelstadt.

Det er en forudsigelse, han deler med mange. Da Aktionæren i januar spurgte flere analytikere om, hvilke selskaber de så som kandidater til at blive købt op i 2012, endte Vestas øverst på listen.

Hvad udgangen for Vestas bliver, må stadig forblive gisninger. Men faktum er, at stadigt flere - med stærkere og klarere røst - forventer, at der sker store forandringer i Vestas. Ikke mindst efter denne torsdags generalforsamling i Aarhus.

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer